Toidupank tahab asutada supiköögi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalu toidupanga koordinaator Terje Vihur (vasakul) rääkis oma kaastöölistele Mariel Kõrgemäele ja Ene Pavlovskile, millised võiksid olla nende ettevõtmise uued arengud. Foto: Urmas Lauri
Haapsalu toidupanga koordinaator Terje Vihur (vasakul) rääkis oma kaastöölistele Mariel Kõrgemäele ja Ene Pavlovskile, millised võiksid olla nende ettevõtmise uued arengud. Foto: Urmas Lauri

Haapsalu toidupank pidas eile sotsiaalmajas oma kolmandat sünnipäeva ning arutas, kuidas oma tegemistega edasi minna, üheks ettevõtmiseks võiks olla supiköögi avamine.

Haapsalu toidupank on kolme aasta jooksul korraldanud seitse toiduainete kogumise kampaaniat. “Toitu koguti vabatahtlike abil 5600 ühikut,” rääkis Haapsalu toidupanga koordinaator Terje Vihur.

Toiduabi kogutakse kampaaniatega. Näiteks annetati läinud laupäeval ja pühapäeval toidupangale Rannarootsi Selveris üle paarikümne kasti toiduaineid.

Annetatud toiduained säilitab toidupank laos ning sealt jagatakse need aja jooksul abivajajaile. Haapsalus on selles nimistus sadakond peret, kellest umbes pooled saavad abi igal nädalal.

Toidupangad tegutsevad üle Eesti vabatahtlike toel. “Kui arvestada koos oma sugulaste, sõprade, kohalike elanike ning Soome ja Norra sõpradega, siis on neid Haapsalu toidupangal kolme aasta jooksul olnud 60-70,” rääkis Vihur.

Toidupanga igapäevast tegutsemist korraldab kolm vabatahtlikku töötajat.

Toidupanga suurtoetaja on PRIA, kes on kolme aasta jooksul annetanud ligi 20 tonni toiduaineid. Nii Haapsalu kui ka Kärdla Säästumarket, Rimi ja Kastani pood on kokku kinkinud kolme tonni ringis jõulutooteid, ligi 800 banaanikastitäit leiba, köögi- ja puuvilju ning maiustusi.

Toidupanga mõtte algatas ettevõtja Koit Uus.

“Tegutsesime oma poega temale kuuluvas majas Uuemõisas ning ta pakkus, et kas me ei tahaks toidupanka teha,” meenutas Vihur.

Praeguseni on Haapsalu toidupanga katusorganisatsioon Läänemaa puuetega inimeste koda, kuid ilmselt tuleb hakata mõtlema omaette juriidilise ühingu loomise peale. “Kuidas edasi minna, see on küsimus,” rääkis Vihur oma kaastöölistele. “Supiköök on üks mõte.”

Tegutsemisvõimalusi suurendab seegi, et varsti vahetatakse praegune pisikene toidupanga kaubik suurema vastu.

“”Jõulutunnelis” kogutud raha eest saime selle,” rääkis Terje Vihur.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments