Rändlinnukevad on mitu nädalat varasem

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Valgepõsk-lagled. Foto: Aivar Veide
Valgepõsk-lagled. Foto: Aivar Veide

Varane kevad on kohale meelitanud hulga rändlinde, järgmiseks nädalaks ennustatav külm võib aga saabumislainet pidurdada, mõned külmakartlikumad saabujad võivad ka tagasi rännata.

Esimest kiivitajat nähti Läänemaal Haeskas juba 17. veebruaril. Samal päeval nähti Saaremaal nelja põldlõokest.

Ornitoloog Tarvo Valkeri sõnul oli nii varane saabumine üsna erakordne ja tavapärasest kolm nädalat varasem.

Nüüdseks on Valkeri sõnul meil kohal hulk hall– ja rabahanesid, laulu– ja väikeluiki. Pärnumaal on nähtud üht valge–toonekurge.

Sookured saabusid Läänemaale veebruari viimasel nädalal. Kohal on lõokesed. Viljandimaale on väga varase tegelasena saabunud linavästrik.

Erakordselt vara, 8. märtsil, jõudsid Haapsallu valgepõsk–lagled. Valkeri sõnul ei jõua valgepõsk–lagled tavaliselt kohale enne märtsi lõppu.

Mitmel pool on kuulda olnud hüüpi. Valker ütles, et esimene hüüp jõudis Haapsallu küll samuti hästi vara, veebruari lõpus, kuid üldiselt ongi hüüp üsna varane saabuja.

„Hüüp on selline peiduline roostikulind. Tema kohalolekust saab aimu, kui ta hakkab häälitsema, kuid häälitsema ei hakka ta sugugi kohe pärast saabumist. Esialgu ta vaatab ringi ja sööb,” rääkis Valker.

Kui ennustatav külmalaine saabub ja jäätab lahed, siis peavad veelinnud otsima vaba vett, ütles Valker. Väga kaugele tagasi rändama siiski ei hakata.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Kuulsin eile
10 aastat tagasi

ka kuldnokka juba – laulis väega ilusasti.