Saksamaa välisminister: Baltimaad võivad arvestada NATO ja EL-iga

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier: "Olen siin selleks, et öelda: Baltimaid ei jäeta üksinda". Foto: Wikipedia
Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier: “Olen siin selleks, et öelda: Baltimaid ei jäeta üksinda”. Foto: Wikipedia
Balti riigid võivad arvestada julgeolekutagatistega, mida annab neile liikmesus NATO-s ja Euroopa Liidus, ütles Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier täna.

“Olen siin selleks, et öelda: Baltimaid ei jäeta üksinda. See on NATO ja Euroopa Liidu ühine probleem,” ütles Steinmeier Tallinnas. “Kui Venemaa taktika enne nädalavahetust ei muutu, otsustavad Euroopa Liidu välisministrid esmaspäevasel Brüsseli kohtumisel täiendavate meetmete rakendamise.”

Steinmeier sõidab täna edasi Lätisse ja Leetu.

Prantsuse välisminister Laurent Fabius ütles täna, et uued sanktsioonid Venemaa vastu võidakse kehtestada juba sel nädalal, kui Moskva ei reageeri lääne ettepanekutele Ukraina kriisi lahendamiseks. Fabiuse sõnul sisaldaksid uued sanktsioonid “venelaste või ukrainlaste isiklike varade külmutamist ja viisadega seotud reisipiiranguid”.

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles esmaspäeval, et lääne ettepanekud Ukraina osas “ei sobi meile kuigi hästi” ning lisas, et Moskva tuleb välja oma plaaniga kriisi lahendamiseks.

Leedu president Dalia Grybauskaitė hoiatas eelmisel nädalal, et Venemaa võib võtta sihikule ka Moldova, Poola ja Balti riigid ning võrdles Vene presidenti Vladimir Putinit Nõukogude diktaatori Jossif Staliniga.

“Küsimus on piiride ümberkirjutamises,” ütles Leedu president EL-i tippkohtumisel, mille peateemaks oli Ukraina kriis.

NATO on tugevdanud julgeolekumeetmeid Ukraina ja Venemaaga piirnevates liikmesriikides. USA saatis eelmisel nädalal Balti õhuturvet tugevdama veel kuus hävitajat F-15. NATO teatas esmaspäeval, et alustab Poola ja Rumeenia kohal Ukraina kriisi jälgimiseks AWACS-i luurelennukite lende. Lisaks saadab USA õppustele Poolasse kaksteist F-16 hävitajat ja 300 sõjaväelast.

AFP – Baltic News Service

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments