Hiiumaa tuulepargid kolivad Läänemaa rannikumerre

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Hiiumaale vetesse kavandatud tuulepargid nihutatakse Läänemaa rannikule. Selle otsuse tingis hiidlaste vastuseis tuuleparkidele ning Venemaa agressiivne poliitika, mille tulemusel tugevdatakse Eesti merepiiri kaitset.

Eile pärastlõunal Lääne maavalitsuses rahumeelselt alanud Hiiumaa merealade planeeringu tutvustamine paisus hetkeks skandaaliks, kui selgus, et maavanemad ning siseministeeriumi juhtkond on planeeringi koostajale Artes Terrae OÜ–le andnud ülesandeks nihutada Hiiumaa meretuuleparkide nihutamise Läänemaa ranniku lähedale.
Soome lahe sulg

Meretuuleparkidest loobunud Hiiumaal taastatakse Tahkuna poolsaare kaitserajatised ning praeguses planeeringus kavandatud laskepolügoon, mis on Kõpu poolsaarel suunatud lõunasse, Mardihansu lahele, saab ka põhjapoolse täienduse Hiiu madalate suunal.

Läänemaal taastatakse Dirhami kaitserajatis, Hanko neemel asuvaid kaitserajati on soomlased juba taastama hakanud. Nii saab Soome lahe suudme kindlalt Hanko–Dirhami–Tahkuna kolmnurgaga sulgeda.
Hiidlased kahetsevad

Hiidlased on hiigeltuuleparkide rajamise vastasele petitsioonile kogunud üle 8000 toetusallkirja. „Seega on suur osa saareelanikest tuulikute kolimisega ilmselt nõus,“ nentis Hiiu maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Aivi Telvik.

Tuuleparkide üleviimise vastu on aga Hiiu vallavolikogu esimees Jaanus Valk. „Olime just [Hiiumaa vetesse tuuleparke kavandava] Nelja Energiaga saanud kokkuleppe, mis taganuks saarele õitsva tuleviku,“ selgitas Valk.

„Riigikaitse on praegu ülioluline ning seega tuleb kindlasti läänlastele selgeks teha, et meretuuleparkidega tuleks igal juhul nõustuda,“ rääkis Vormsi vallavanem Tanel Viks.

„Kuigi meile on aega antud vaid loetud kuud, üritame selle menetlemisel seadust järgida,“ kinnitas Lääne maavalitsuse arendusosakonna juhataja Merle Mäesalu.

Täismahus artiklit saab lugeda Lääne Elu 1. aprilli paberlehest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments