Jääpurjetamise suurvõistlused turgutavad talveunes Haapsalut

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 8

Pühapäeval Haapsalus algavatel DN-klassi jääpurjetamise maailmameistrivõistlustel ning seejärel peetavatel Euroopa meistrivõistlustel stardib 220 sportlast.

“See on suurepärane uudis,” ütles spaahotelli Laine juhataja Irene Väli. “Arvan, et peame tänama eelkõige kohalikke jääpurjetajaid eesotsas Vaiko Vooremaaga, kelle lobitöö on need võistlused meile toonud.”

Pooled jääpurjetajaist mahuvad Lainesse, ülejäänud peatuvad teistes hotellides. „Sportlastele on oluline, et oldaks võimalikult lähedal staabile, st Lainele,“ rääkis Irene Väli.

„Need võistlused annavad meile ikka palju. Kohe väga palju,“ ütles hotelli Promenaad juhataja Evelin Lauri. Tavaliselt on neil hotellis sel ajal vaid mõned toad täis, eile pärastlõunal oli aga 35 toast veel vaid üks vaba. „Tegime ka restorani võistluste ajaks lahti,“ lausus Lauri.

„Loodan, et oleme valmis neid (jääpurjetajaid) vastu võtma ja korralikult teenindama,” ütles Irene Väli, lisades, et kasu peaks suurvõistlustest saama lisaks majutuskohtadele ka Haapsalu söögikohad ja kauplused.

Vanalinnas on jääpurjetajaid ning huvilisi ootamas Müüriääre, Kärme Küülik, Raamat ja Talumehe kõrts. Dietrichi kohvik on 7. märtsini remondis. „Aga loodame viimastest võistluspäevadest ka oma osa saada,“ lausus kohviku perenaine Kristel Taal-Engman.

Jääpurjetajad kiidavad Haapsalu jääd

Attila Pataki Ungarist ütles, et Haapsalu jää on parim, mida ta Ungarist siia liikudes proovinud on.

„Alustasime Ungaris, seejärel peatusime Poolas ja Leedus ning nüüd oleme Haapsalus,“ selgitas ta.

Konkurentsi hindab ta oma sõnul väga tihedaks, sest kohal on maailma jääpurjetamise koorekiht. Ise jäi ta tagasihoidlikuks ja pakkus, et ehk saab koha kusagil keskmiste seas. Täpsemalt ta veel ennustada ei soovinud.

Jääd kiitsid ka inglased Gareth Rowland ja Chris Williams. Nendegi sõnul on Haapsalu jää hetkel Euroopa parim.

„Teil on väga kena linn. Ma olen siin ka varem olnud – 2007. aasta EMi ajal,“ rääkis Rowland. Ta ütles, et jääpurjetamise puhul meeldib talle eriti see, et maailma tipud käivad lahkesti läbi ka keskmise klassi sõitjatega. „Snoobe sellel alal üldiselt pole,“ rääkis ta.

Chris Williams ise enam ei võistle kuna on 80 aastane, kuid hobikorras tegutseb ta alaga edasi ning on siin oma kaaslasel abiks.

Vanahärra teeb eriliseks see, et ta tõi ligi 40 aastat tagasi Inglismaale jääpurjetamise „Sattusin selle ala peale Kanadas olles,“ rääkis Williams. „Teenisin mereväes ning 1969. aastal olin Kanadas vahetuses. Seal tutvusingi jääpurjetamisega,“ selgitas ta.

Inglismaa jääolude tõttu peavad sealsed purjetajad otsima treeningpaiku muudes maades. Oma pika karjääri eredaima mälestusena tõi ta esile jääpurjetamise Baikali järvel kaks aastat tagasi. Williamsi sõnul oli see midagi, mida ta oli soovinud teha aastakümneid.

Läänlastest läheb MM-medalit jahtima neli jääpurjetajat

Pühapäeva keskpäeval algavatel DN-klassi jääpurjetamise maailmameistrivõistlustel stardib Eestist 21 sportlast. Haapsallastest osalevad Vaiko Vooremaa, Argo Vooremaa, Toivo Aardemaa ja Valdo Pärtel.

“Jää Haapsalu lahel on piisavalt paks ja ilma lumeta, seega on head tingimused suurvõistluste läbiviimiseks,” kõneles Eesti jääpurjetamisliidu peasekretär Jaan Akermann.

Pealtvaatajad võivad parema ülevaate saamiseks võiduajamisi ka merejäält jälgida. „Krimmi holmilt, vana kalakombinaadi juurest saab jääle minna,“ ütles Akermann Lääne Elule.

Võistlused kuulutatakse avatuks homme õhtul Laine ees Väiksel viigil, siis heisatakse ka võistluste lipp. “Kokku stardib nädala kestvatel tiitlivõistlustel 220 sportlast 18 riigist, neist maailma edetabeli 38 paremat on kindlustanud endale koha kuldlaevastikus,“ selgitas Akermann. Ülejäänud sõitjatest sõelutakse välja 12 roolimeest, kes pääsevad eliitseltskonda medaleid jahtima.

Eesti sportlastest on teenekaim mitmekordne Euroopa meister Vaiko Vooremaa.

DN-klassi maailmameistrivõistlusi ning Euroopa meistrivõistlusi korraldab tänavu Poola alaliit. Võistlused toimuvad 1.–8. märtsini Haapsalus.

Fotod: Helen Viispert

DN MM EM (1)

DN MM EM (3)

DN MM EM (4)
Attila Pataki Ungarist ütles, et Haapsalu jää on parim, mida ta Ungarist siia liikudes proovinud on.
DN MM EM (5)
„Snoobe sellel alal üldiselt pole,“ rääkis inglane Gareth Rowland.
DN MM EM (6)
Chris Williams ise enam ei võistle kuna on 80 aastane, kuid hobikorras tegutseb ta alaga edasi.
DN MM EM (7)

DN MM EM (8)

DN MM EM (9)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Urmas Lauri
10 aastat tagasi

Praegu kava veel üleval ei ole, kuid homme pidavat ilmuma veebilehel http://www.esticesailing.ee ja ka veebilehel http://idniyra.eu

uviline
10 aastat tagasi

Kas kusagil on ka võistluste kava üleval?

abc
10 aastat tagasi

tunnustada tuleb neid kes aitasid sellise ürituse siia linna!

Johannes
10 aastat tagasi
Reply to  abc

Tunnustama peaks ikka vana ennast, et rikkus mujal ilma ära.

viira
10 aastat tagasi

Tõesti mega üritus! Tuult purjedesse! Loodame et linn leiaks paar pasunapuhujat autasustamisele.