EPL: NO99 läheb Odüsseuse rännakule

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kaljas Hoppet. Foto: Arvo Tarmula
Kaljas Hoppet. Foto: Arvo Tarmula

Vana Eesti purjeka Hoppetiga sõidavad Läänemerel ja Vahemerel ringi 11 riigi teatrid.

Kahemastiline purjekas Hoppet ehitati 1920-ndatel Noarootsis kaubalaevaks ja esialgu vedas ta Stockholmi kartuleid. Vaevalt võisid toonased Noarootsi laevameistrid ja Hoppeti esimesed peremehed arvata, et ligi sada aastat hiljem võtab vana purjekas osa Odüsseiast ja sõidutab 11 riigi teatrite näitlejaid ja etendusi kolme aasta pikkusel teatriprojektil Soome lahest Vahemereni. Projekti nimi on „Meeting the Odyssey” ja seda juhib Soome rootsikeelne teater Viirus. Peale selle osalevad teatrid Saksamaalt, Prantsusmaalt, Poolast, Taanist, Tšehhist, Kreekast, Itaaliast, Venemaalt, Maltalt ja Eestist. „Viiruse produtsent kutsus ka NO99 sellesse üleeuroopalisse projekti,” ütles NO99 peaprodutsent Paul Aguraiuja.

Aguraiuja sõnutsi on projekt erakordne. „Järgmise kolme suve jooksul veetakse Hoppetiga mööda Euroopat ringi nelja lavastust, mis kõik on selle projekti jaoks loodud. Etendused sõidavad sadamast sadamasse, mõnda mängitakse Hoppeti pardal, mõnda laeva kõrval, mõnda teatrites.” Kokku sõidetakse läbi üle 20 sadama, millest kaugeimad asuvad Kreekas. „Selliseid koos asju tegevaid teatrivõrgustikke on, aga laevaga ei ole varem liigutud. See ongi asja mõte, et tegu on omamoodi Odüsseiaga,” ütles Aguraiuja Eesti Päevalehele.

Lääne Elu kirjutas 15. veebruaril, et kaljas Hoppet viib NO99 Euroopasse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments