IRL soovib volikogusse kaasatud kodanikele hääleõigust ja töötasu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula / arhiiv
Foto: Arvo Tarmula / arhiiv

Linnakodanike kaasamisest linnavolikogu alatistesse komisjonidesse ei pruugi asja saada, sest Reformierakond ei poolda seda, kuigi 15 inimest on juba oma soovi avaldanud.

Enamik Haapsalu volikogu erakondi pooldab avatud komisjone, aga igaüks omamoodi.

IRLi fraktsiooni arvates peaksid komisjoni liikmed saama hääleõiguse ja osalemise eest rahalise hüvitise.

„See on ju töö,” põhjendas IRLi fraktsiooni juht Merle Mäesalu (pildil).

Tema sõnul on eelarve eelnõus 7200 eurot volikogu liikmete tasu tõstmiseks. Et see ettepanek ei läinud juhtivkomisjonist läbi — komisjon leidis, et ei ole ilus endal kohe tasu tõstma hakata —, saaks seda raha kasutada avatud komisjoni liikmete tasustamiseks.

Ka Keskerakonna fraktsioon leiab, et kes on avaldanud soovi osaleda komisjoni töös, peaks saama seda teha. Selget seisukohta ei ole ainult, kuidas osalemist hüvitada. Karilaid pakkus välja, et hüvitis peaks sõltuma panusest, komisjoni esimehel on võimalus taotleda volikogu juhatuselt hüvitist hästi kaasa töötanud inimesele.

„Minu mõte on, et jaanuaris–veebruaris tuleks asi läbi vaielda ja siis tööle hakata,” ütles Karilaid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
läänlane
10 aastat tagasi

Läänemaa omavalitsusliidul ei ole sentigi planeeritud laulupeol osalemise kuludeks. Vabatahtlikkuse alusel teevad inimesed tööd vabast tahtest mitte raha eest. Kui see 7200 € üle on, siis parim kasutus oleks sellega laulupeole minna.

to läänlane
10 aastat tagasi
Reply to  läänlane

Mis siia puutub Haapsalu linnavolikogu eelarve, kui jutt laulupeost? Küsid valelt adressaadilt raha. Minu teada pole linn veel ka eelarvet vastu võtnud, seda enam ei saa enne ka omavalitsusliit oma eelarvet teha. Oled kärsitu. Iga asi omal ajal.

eriti nahaalid ikka
10 aastat tagasi

ah siis selle pärast oligi vaja sinna nimekirja võimalikult palju IRLi ketikori panna et võimu vaikselt kaaperdada. Mõistlikuma tulemuse võiks anda pidev võimu vahetus kus eelmises volikogus olnud enam enam 10 aasta jooksul enam kandideerida ei saa. Või juhuvaliku kaudu inimeste valimine otsuste tegijateks. See sunniks võimu hoidma inimesi asjadega kursis aga praegu on kõigil poogen.

kgb
10 aastat tagasi

ega need komisjonide istungid salajased ole ,need ju avalikud ja igaüks võib külalisena arutelusid kuulama tulla ja pärast oma kirjalikud ettepanekud volikogule või komisjonile saata. eks komisjon siis otsustab nende ettepanekute saatuse või pädevuse üle. nii et vähegi viitsijatel võimalusi kuhjaga. kui mäesalu moodi arutada, siis võiks ka lehelugejad volikogu tegemiste lugemise eest tasu küsida, see ka ju töö

to kgb
10 aastat tagasi
Reply to  kgb

Vaata ka linna põhimäärust. Ei ole need komisjonide istungid midagi avalikud. Linna põhimäärus on aga veel nii vildakalt kokku pandud, et teiste isikute osalemise õiguse komisjoni koosolekul annab ainult komisjoni esimees (mitte koosoleku juhataja) ja kui koosoleku viib läbi aseesimees, siis volitust temal ei ole. Nali naljaks, aga nii on Haapsalus. Mis on volikogu komisjon? Lugupeetud arutlejad, see on nõuandev tööorgan volikogu juures, mille mõte on rohkema kogukonna kaasamine aruteludesse. Komisjonides peaks tehtama sisulist tööd, mille tulemus viiakse hilisemalt volikogu ja kes, kas siis arvestab või mitte ning teeb oma otsuse. Ma ei saa täna aru Sukleset, tema täitevvõimu esindajana… Loe rohkem »

xy
10 aastat tagasi
Reply to  kgb

et need kirjalikud ettepanekud otseteed prügikasti rändaksid, neile ei vasta keegi

osaleja
10 aastat tagasi

kui inimesed pakuvad ennast vabatahtlikult arutelude juurde kaasa, siis on tegemist vabatahtlikkusega, mida pole tingimata vaja töötasuga premeerida. Meil on ju tuhandeid vabatahtlikke, kes samuti oma huvist ja missioonist tingituna, mingites protsessides tasuta kaasa löövad.
Hüvitis võiks olla seotud pigem otseste, kaasnevate kuludega, kui neid on. Samuti mitte nii, et saame tagantjärgi teada, et “vabatahtlik” käis aasta jooksul ühe korra komisjonis kuid tasu sai kogu aeg. Niiet on, mille üle arutada. Linnavolikogu suurus on meil sellise elanike arvu kohta piisav, niiet kulusid linnavalitsemise jms. pärast poleks vast mõtet suurendama hakata. Andke see 7200 eurot parem reaalselt hädas olevatele peredele.

kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  osaleja

Kuidas võtta. Kui tahetakse kaasata asjatundjaid, võiks väike tasu ju olla. Niisama naljamehed las käivad ilma eest. Nagu näha, sõeluvad Suklesel püksid juba püüli…

osalejale
10 aastat tagasi
Reply to  osaleja

Kuidas töö, nõnda palk ja asi peaks selge olema. Praegune volikogu peaks rohkem end panustama sisulisele tööle. Praegused linnavolikogu komisjonid on rohkem vast moe pärast. Tutvuge nende komisjonide protokollidega. Osa komisjonidest pole koos istunudki. Ja kas saab rääkida ka juhtivkomisjoni sisulisest tööst, kui osaleb ainult kaks komisjoni liiget, siis millisest konstruktiivsest arutelust saab juttu olla. Suklesel vesi ahjus ja kartus suur, et peaks siis nagu tööle hakkama ning aru andma. Elu on karm, aga õiglane…

kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  osalejale

Alustage siis kasvõi sellest, et agiteerige inimesi komisjoni töös vaatlejatena osalema. Avaldage komisjonide tööajad ja -kohad näiteks Lääne Elus.