Lugeja: viiekorruselistes majades peaks olema lift

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kui valimiskampaania algab, lubatakse palju. Pärast kampaaniat on aga vaikus. Minuga isiklikult rääkis enne kampaaniat Peeter Vikman, kes andis lubaduse: kui saan linnapeaks, lahendan teie mure. Nimelt on meil Metsa 49 majas suur probleem, millega oleme 15 aastat linnavalitsuse poole pöördunud. Kruntveed voolavad igal aastal keldrisse, keldrid on soojad, hallitust on juba 20 cm. Härra Vikman ei saanud linnapea kohta, aga remonditööd käivad. Suur tänu — tõesti üks mees, kes peab sõna ja enamgi.

Teine probleem on ka. Tänu linnapea Urmas Suklesele on Haapsalus väga palju tehtud laste ja noorte heaks. Meil on piisavalt spordihooneid ja ujumiskohti. Noored lähevad aga ikka ära, sest töökohti ei ole. Peame sellega leppima ning pöörama tähelepanu vanuritele ja invaliididele, kes elavad meie linnas.

Meie majas elavad 5. korrusel ratastooliga inimesed, kes ei saa üldse välja. Soomes on ka kortermajad, mis ehitati esialgu ilma liftita, kuid soomlased küsisid Euroopa Liidust projektiraha ja reanimeerisid need majad. Ka Haapsalu viiekorruselistesse majadesse võiks saada lifti. Omaosalusest saaks rääkida ühistutega. Võib–olla ei saa, aga võiks vähemalt proovida otsida seda raha, küsida Euroopast.

Haapsalu Metsa tn 49 kortermaja elanik

Vastus: plaan on tehniliselt võimatu või väga kallis

Haapsalu linna nõukogude ajal ehitatud kortermajades lifti ei ole, sest tolleaegsed normid kuni viiekorruselistesse majadesse lifti ehitamist ei nõudnud.

Kortermajad ehitatigi kuni viie korrusega, erandiks on veetorn, mida ei saa tavalise kortermajana käsitada. Ehitatavate majade kõrguse määras muu hulgas ka veetorni kõrgus, mis tagas vee kuni viiele korrusele. Enamik kortermaju on ehitatud nii, et lifti majja sisse ehitada on tehniliselt võimatu. Liftitorni ehitamine maja kõrvale on mõne maja puhul tehniliselt mõeldav, kuid väga kallis.

Ilmselt on liikumisraskustega inimestele, kes elavad kõrgemail korrustel, lahenduseks korteri vahetamine madalamale, kust väljapääs on lihtsam. Majaelanike nõusolekul on võimalik esimese korruse kõrgusele paigaldada ratastoolitõstuk, mille maksumus on 10 000–15 000 eurot.

Peeter Vikman,
Haapsalu aselinnapea

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Larissa
3 aastat tagasi

Tegelikult lift saab ehitada,Soomes näiteks selleks küsivad Euro raha ja saavad,artikel aaktuaalne täna ka.Lihtsalt keegi ei taha seda probleem lahendada.Metsa 49 majas mitu puuega inimised,kellel elu ilma liftiga väga raske.

kodanikule
10 aastat tagasi

kas see on ka hinna poolest vanuritele ideaalne koht ? Või saab sinna nö.niisama sisse kolida ?

kodanik
10 aastat tagasi
Reply to  kodanikule
Kukušvili
10 aastat tagasi

Kapteni valimisjaoskond ootab ka omale linnavalitsuse poolset toetust.

kodanik
10 aastat tagasi

Posti tn korterelamus on olemas lift, tulebki sinna kolida. See on pensionäridele ja ratastooli kasutavatele inimestele ideaalne elukoht. Liftiga alla ja kohe on kõik teenused käejala juures. Lastega peredele pole see hoone ehk kõige sobilikum aga vanuritele lausa ideaalne.