Oktoobris tõusis õpetajate palk üle 1000 euro

Kaie Ilves

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Haridus- ja teadusministeeriumi teatel tõusis oktoobris õpetajate keskmine palk üle 1000 euro, kümne kuu keskmine töötasu on 888 eurot.

Aasta lõpus on õpetajate palgatõusu tempo kiirenenud, edastas haridus- ja teadusministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Argo Kerb.

Oktoobri lõpus maksti töö- ja lisatasudena välja enam kui 1000 eurot õpetaja ametikoha kohta. Väljamaksed ületasid esimest korda riigi selle aasta keskmise palga.

Kümne kuu lõikes tõusis munitsipaalkoolide õpetajate keskmine palk 888 euroni.

Omavalitsuste ja riigi ühise pingutusena ollakse jõudmas palgatasemeni, milleks riik on sel aastal toetust eraldanud: keskmiselt 915 eurot õpetaja ametikoha kohta, teatas Kerb.

Haridusstatistika portaalist www.haridussilm.ee ilmneb, et kümne kuu seisuga oli kõrgeim õpetajate keskmine palk Mäetaguse, Kernu ja Sauga vallas, kus see jäi 1079 ja 1287 euro vahele.

Madalaim oli palk Rägavere, Haaslava ja Lümanda vallas, kus see ületas napilt õpetaja miinimumpalka, 715 eurot.

Oktoobri seisuga on 106 omavalitsusel (liitumiseelses arvestuses) välja maksmata kokku 5,3 miljonit eurot riigi eraldatud palgaraha. See puudutab valdavalt suuremaid linnu ja eelkõige Tallinna linna, kus 10 kuu arvestuslikku palgatoetust oli kasutatud 90% ulatuses, mis tähendab seda, et õpetajate töötasudesse oli jõudmata peaaegu 2,7 miljon eurot: enam kui tuhat eurot õpetaja kohta.

Samal ajal maksab oma eelarvest õpetajate palgatoetusele juurde 114 omavalitsust, kuid need on valdavalt väiksemad vallad ja linnad.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo sõnul panustavad õpetajate palkadesse kõige enam väiksemad omavalitsused.

“Kuigi suurte omavalitsuste võimekus on tunduvalt parem, pole nad seni isegi riigi toetust täiel määral välja maksnud,” rõhutas minister Aaviksoo ja lisas, et selline ebavõrdsus tuleb kaotada.

“Kõik omavalitsused peaksid õpetajatööd ühtmoodi väärtustama. Samas on hea meel, et jaanuari 819 eurone palk kasvas juuniks 895 euroni ja oktoobris 1005 euroni. Loodan, et detsembri lõpuks on õpetajatele selle aasta kogu palgatoetus välja makstud,” lisas minister Jaak Aaviksoo.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
arts
arts

lisa. Nüüd aga tuleks vaadata kui mitu õpetajat on koolis, lisaks logopeedid ja muud, keda ei koondatud; klassijuhatamised, ületunnid. – Muidugi siin on palju tegureid ja antud keskond ei võimalda seletada, aga reaalsuses ükski õpetaja ei pruugi saada üle 1000.- vaid üksikud (koormusega 21 tundi näd)kuna õpetajaid (pedagooge) on rohkem koolis kui ressursse. Ressurss tekib kui on vähem kui 16,6 õpeatajat 400 kohta (näit.) ja siis tõepoolest võib palk tõusta kuid koormus ju tõuseb ka.- See on jäme kokkuvõte ja ärge võtke seda kui reeglit. On tohutult nüansse.

arts
arts

Nii mitu õpetaja kohta on kehtestatud klassikomplektidele. Näiteks 24 õpilast on klass. Koolis 400 õpilast. 400/24= 16,6 õpetajat koolis (on nad siis poolekohaga või veerand kohaga). Ja nüüd eraldatud rahad jagatakse 16,6 õpetajaga ja saadakse ühe õpetaja aastane palk, see omakorda jagatakse 12 kuuga saades 1 kuu palga ja niis see palk kujuneb.

abc(yks teine)
abc(yks teine)

Pole siin mingit segadust, konkreetselt öeldud, et ametikoha kohta. Kui ei hoitaks koole täis mingeid 0,… koormusega seltskonda + võiks ka erasektori näitel aru saada, et töönädal on 40h, siis saaks ka inimesed reaalselt selliseid summasid arvel näha.

kust
kust

küll sellised andmed pr Ilvesel? Milleks sellist segadust külvata?

lasteaiaõpetaja
lasteaiaõpetaja

Aga meie?

õps
õps

tahaks ka sellist palka …

õpetaja
õpetaja

hea teada……..

keeleväärakas
keeleväärakas

kas 1000 euroni VÕI üle tuhande euro?
üheaegselt ei saa. “üle 1000 euroni” pole küll arusaadav lause.

wpDiscuz