Kristi Märk: Nad ei ole netisõltlased, nad elavad seal päriselt

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Siim Vahur
Foto: Siim Vahur

Haapsalu kultuurikeskuse vastne projektijuht Kristi Märk käis eile vaatamas VAT teatri etendust “Netis sündinud” ja pani oma mõtted kirja.

Haapsalu kultuurikeskuse 511-kohaline teatrisaal ja lisatoolid on puupüsti täis teismelisi, enamik vanuses 12–16. Mõned õpetajad positsioneerivad end saali niimoodi, et ümberringi istuvatel õpilastel silma peal hoida.


Siiski, “Netis sündinud” on etendus, mille jooksul ei vaja nad ühtegi meeldetuletust ega “Käitu nüüd ilusti!”-pilku – pigem on hämmastav, millises vaikuses ja kui tähelepanelikult laval toimuvat jälgitakse. Isegi siis, kui tükk läbi, ei kibele noored oma kohtadelt minema, vaid plaksutavad näitlejad kolm korda lavale tagasi. 


“Reaalis räägib siis, kui peab, kuid küberruumis ei leidu talle vastast.
 Nad ei ole netisõltlased, nad elavad seal päriselt. 
Saavad netis haiget ja teevad netis haiget,” on vaid üksikud mõttekillud, mis saalist väljujad elavalt arutlema panevad.



“Netis sündinud” kohta on öeldud, et see on mõeldud noortele, kuid kohustuslik ka täiskasvanutele. Täpselt nii see ka on, kuna tegu on ettevõtmisega, mis räägib noortega noorte keeles, võimaldades samas ka täiskasvanutel heita põgusa pilgu sinna maailma, kus tänapäeva noored elavad.


“Kui oled kuhugi sündinud, on sul loomupärane oskus seal hakkama saada. 
Nemad on sündinud netis.” 



Tegemist on tänuväärse, poolteist tundi kestva, mitteformaalse õppevormiga, kuhu lisaks haaravale ja humoorikale meelelahutusele on oskuslikult sisse põimitud internetiohutust puudutavad teemad.


Vaata Maailma Sihtasutuse projekt “Teater Internetist”, mille elluviijateks BCS Koolitus ja VAT Teater, on osutunud ülimenukaks.

Praegu tehakse Eesti ringreisi, mille kõik etendused on juba pikalt ette ära broneeritud. Haapsalu etendus toimus 4. detsembril.


Projektist saab lähemalt lugeda siit. 


Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Aga
10 aastat tagasi

kui nad töökohta otsima hakkavad,siis tuleb pilvest tagasi maa peale tulla-enamik tööotstest on ike päris maailmas.Peale mõnede edukate it-i inimeste üks üsna õnnetu põlvkond.Eks vanematel ka ole süüd-nii oli ju lihtsam,näiliselt kõik korras,laps vaikselt arvutis-ei pea teisega rääkida pingutama ja koos midagi tegema…