Läänemaa leinab

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kalakülana tuntud söögi- ja joogikoha juures 9. novembril toimunud liiklusõnnetuses jättis oma elu neli noormeest, autos olnud neiu sai raskeid vigastusi. Foto: arhiiv
Laupäeva õhtul kogunesid sajad inimesed õnnetuspaika küünlaid, lilli ja mälestusesemeid asetama. Foto: repro
Laupäeva õhtul kogunesid sajad inimesed õnnetuspaika küünlaid, lilli ja mälestusesemeid asetama. Foto: repro

Nelja noore mehe surma ja 15aastase tüdruku eluohtlikus seisundis haiglasse toimetamisega lõppenud autoõnnetus jättis leinameeleollu terve maakonna.

Laupäeva varahommikul surid Haapsalu lähistel raskes autoõnnetuses läänlased Madis Kruusma (23), Andres Aljasmets (19), Krister Aru (21) ja Reio Erenbusch (21).

Sama päeva õhtul sõitsid nelja hukkunu sajad sõbrad–tuttavad leinarongkäigus õnnetuspaigale küünlaid süütama ning austust avaldama.

Noored jagavad kaaslaste mälestuseks valmistatud pilte–videoid ja koguvad sotsiaalmeediasse meenutusi ühistest tegemistest.

Läänemaa EELK kogudused mälestasid hukkunuid ja palvetasid leinajate eest pühapäevastel teenistustel.

Õnnetusest raskes seisundis, kuid eluga välja tulnud teismelise pere jagab üleskutset saata tüdruku poole mõttes teele head energiat, armastust ja paranemissoove.

Haapsalu politseijuhi Margus Kaldma sõnul on mälestajad käitunud mõistlikult, laupäevaõhtune üritus ja järgnenud öö möödusid väljakutseta.

Enam kui saja auto pikkust kolonni saatsid politseiautod, politseibuss valgustas õnnetuspaika, enamikul kohaletulnuist olid helkurid, paljudel ka helkurvestid, kiitis Kaldma.

Läänemaa laste ja noorte nõustamiskeskuse psühholoogi Tiina Küti sõnul on kohalike noorte emotsioonid laes, seetõttu peaksid vanemad oma lapsi praegu hoolsalt jälgima ja panema tähele muutusi nende käitumises või olekus.

Nii noored ise kui ka nende vanemad saavad abi või nõu küsida nõustamiskeskuse psühholoogilt telefonil 5151367 ja 5276129.

Hingeabi on kõigile vajajatele valmis osutama ka Lääne praostkonna abipraost Leevi Reinaru, kelle number on 56498724.

Reede öösel vastu laupäeva Haapsalus pidutsenud noored sõitsid hommiku hakul pidu jätkama Ääsmäe–Haapsalu–Rohuküla maantee ääres asuvasse Kalaküla nime all tuntud meelelahutusasutusse.

Kella seitsme paiku hommikul alustasid noored sõiduautos BMW tagasiteed linna.

Auto sooritas Kalaküla parklast parempöörde maanteele Haapsalu poole, kuid kaldus pöördel vastassuunavööndisse ja põrkas kokku Keila poole sõitnud veoautoga.

Margus Kaldma sõnul oli sõiduauto kiirus pöördele minnes ilmselt liiga suur.

„Vihma ei tulnud, kuid tee oli märg. Parklast tulles jääb enne teed ka jupike kruusa, kindlasti olid rehvid sopased ja haarduvus nõrgem. Väiksema hooga oleks juht oma suunavööndisse keeranud,” ütles Kaldma.

Autojuht ja kolm tagapingis istunud noormeest surid õnnetuskohal. Kaldma sõnul pidid päästjad BMW–l katuse ära lõikama, et noored välja tõsta.

Viies autos olnu, juhi kõrvalistmel istunud 15aastane Haapsalu tüdruk on Tallinnas haiglas. „Ta on elus, kuid endiselt üliraskes seisundis. Me loodame, et ta tuleb ikka välja,” ütles Kaldma Lääne Elule eile.

Kas autojuht või kaassõitjad olid joobes, selgitab ekspertiis homseks. Hukkunuid enne õnnetust Haapsalus pidutsemas näinute hinnangul oli vähemalt osa neist alkoholi tarbinud.

Praegu võib arvata, et turvavööd kandis ainult ellu jäänud tüdruk. „Auto pilti on kõik näinud. Kas selles õnnetuses turvavöö kedagi päästnud oleks,” nentis Kaldma.

Veoautojuht viga ei saanud, ta oli kaine. Kaldma sõnul ei ole veoauto sõidukiirus selge, kuid pidama poleks koormat kandnud auto saanud ühelgi kiirusel, sest tal ei olnud reageerimiseks ruumi.

Noormehed olid töökaaslased ettevõttes Nap Konsult OÜ. Autoroolis istunud Madis Kruusma tegeles rallisõiduga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
38 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kids shoes
10 aastat tagasi

Say, you got a nice article post.Much thanks again. Much obliged.

Washington
10 aastat tagasi

I really like and appreciate your blog post.Much thanks again. Cool.

online business
10 aastat tagasi

Thank you ever so for you blog article. Want more.

kes
10 aastat tagasi

Mis selle tüdruku nimi on, kes on tema vanemad???

Ohjah
10 aastat tagasi
Reply to  kes

Kui sa seda siiani veel ei tea siis järelikult polegi su asi teada.

E
10 aastat tagasi

Jubedad inimesed ! Õelutsege ja jagage enda ette neid kommentaare ning pole mõtet jagada seda teistega ! Sügav kaastunne perele ning jõudu ja jaksu ! Puhake rahus Noored ! Parimat soovin ka tüdrukule !

324d
10 aastat tagasi

Ära narri

Ka nii
10 aastat tagasi

Nagu kuulda on, siis “kangelase” ärasaatmine toimub nagu kuulsusel.
Vabandust väljenduse eest aga kas peab roolijoodikust “kõvameest” ära saatma Kultuurikeskusest?
Et nagu mõni kuulus linnakodanik või nii??

Tiina
10 aastat tagasi
Reply to  Ka nii

Kaua te jaksate veel õelutseda ? Oli mis oli see mõnitamine ja halvustamine ja hukkamõistmine ei paranda enam olukorda . Saage Juba oma õelusest üle ja te keegi pole inglid ja olete ise ka vigu teinud jne .

eluolu
10 aastat tagasi
Reply to  Tiina

vigu teinud? õnnetusi juhtub jah, aga 95% inimestest pole “kogemata” õhtu otsa “kummi vilistanud” ja hoolimata politsei hoiatustest hommikul poole pudeli viina jagu alkoholi ära joonud, et siis… see mida sa “õelutsemiseks” nimetad, pole midagi muud kui inimeste äratõukereaktsioon – ehk on liiga paljud on pidanud oma lapsega mõne driftiva bemmi eest ära hüppama? võib-olla liiga paljud ratturid on pidanud külma higiga kattuma kui mõni bemmimees kummide vilinal jalgrattal tee ära lõikab? liiga… paljudele on lihtsalt see vaikiv ühiskondlik kokkulepe vastukarva – et “las poisid tegelevad oma autohobiga, peaasi et hobi oleks”. Aga küsime, et kes selles üldse kokku leppind… Loe rohkem »

324d
10 aastat tagasi
Reply to  eluolu

Bemmimeestest nii ei räägita!

to 324d
10 aastat tagasi
Reply to  324d

324d, kas see on 325 lahjem diisel varjant?

ni
10 aastat tagasi
Reply to  Ka nii

et sul pilt selge oleks, siis oligi vaat kui paljude inimeste jaoks kangelane. Sinu pisikeste tegelaste jaoks oli mitte keegi. Ja nii toredat inimest ei tunne sina iial nagu meie tunda saime ! Nii fuck off !

äkki
10 aastat tagasi

kirjutad siis hoopis nt Padise valda, kui ei loe kuskohas asub, naljatilk

silma
10 aastat tagasi

tänan sind tohman ma arvan et küll mina silti näen see ei loe üldse kus vallas ta asub nõme koht ja kõik

To silma
10 aastat tagasi
Reply to  silma

Vähe nõme jutt!

tohman
10 aastat tagasi

Kalaküla asub Saunja külas endise Oru valla praeguse Lääne-Nigula valla territooriumil, kasuta Google Mapsi, näed kus sildid on teeääres 🙂