Keskkonnaametnikud hakkavad kaardistama lindudele ohtlikke klaasmaju

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eesti ornitoloogiaühing ja Tallinna keskkonnaamet hakkavad kaardistama lindudele ohtlikke hooneid, mille juurest on leitud palju uimaseid, vigastatud või hukkunud linde.

Pealinnas asuvatest linnuohtlikest hoonetest tuleks teada anda Tallinna keskkonnaametile, mujal Eestis aga Eesti ornitoloogiaühingule, teatas ornitoloogiaühing. Kirjas tuleb märkida hoone aadress, kui on teada, siis lindude liik ja arv ning võimalusel lisada fotod leitud lindudest.

Viimastel päevadel on Tallinnas ja mujal Eestis sagenenud teated akende ja klaasfassaadiga kokku põrganud rändlindudest. Tänavu sügisel on juhtunud palju õnnetusi musttihaste ja teiste rändel olevate värvulistega, Tallinnas on leitud ka mitu herilaseviud. Lindude kokkupõrked hoonetega juhtuvad, sest paljud liigid ei taju klaasi takistusena. Samuti eksitab linde klaasilt peegelduv taevas või taimestik.

Ornitoloogiaühingu sõnul saab lindude kokkupõrkeid klaaspindadega vältida, kui muuta suuremad klaaspinnad lindudele nähtavaks. Selleks võib ette tõmmata kardinad või kleepida ohtlikele akendele paberist kaunistusi või märgistada aknaklaasid maalriteibiga. Klaasfassaadiga hoonete rajamisel saab kasutada ka spetsiaalseid lindudele nähtavaid klaasitüüpe.

Leides uimase linnu, tuleb ta tõsta ohutusse kohta, mis oleks päikese eest varjus. Kui lind on saanud vaid kerge põrutuse, toibub ta mõne aja möödudes ja lendab edasi. Hukkunud või vigastatud kaitsealustest liikidest tuleks teatada lühinumbril 1313.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments