Toomas Vallimäe: Linnapeakandidaat Vikman peab andma valijatele võimaluse valida

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Oma arvamust ajendas mind avaldama Martin Kase arvamus, et Peeter Vikman peab enda kandidatuuri taandama. Põhjuseks viimastel päevadel palju kordi erinevates vormides uudisekünnise ületanud Vikmani lause, et linna võiksid juhtida mehed. Ka see on arvamus – Vikmani arvamus, igaühel meist on õigus välja öelda oma arvamust. Ta ei solvanud naisi, et soorollide tõtt ei tohi naised linna juhtida, vaid delikaatselt ütleb Vikman „võiksid“.

Kuna käes on valimiste-eelne aeg, pean lahti kirjutama konteksti, kus linnapeakandidaat viibib. Neli aastat on linnavalitsemises osalenud kolm meest, üks nendest Peeter Vikman ja teine linnapeaks uuesti kandideeriv Urmas Sukles. Reporteri küsimuse peale, kas võiks nüüd juhtida naine, ei saanudki Peeter Vikman delikaatsemalt avaldada oma arvamust, et võiksid juhtida mehed. Oletame, et vastus oleks kõlanud teisiti – võiksid juhtida naised. Siis oleks vast järgmiseks küsimuseks kõlanud: „Miks siis teie kandideerite?“. Siis oleks Vikman küll pidanud oma kandidatuurist loobuma. Oma lausega ei tõstnud ta ainult ennast esile, vaid kaudselt toetas ka koalitsioonikaaslast.

Vikman on hea kandidaat Haapsalu linnapeaks. Seda tundsin ka Keskerakonna korraldatud üritusel „Paneme hääled kõlama“. Kohal viibis ka naislinnapea kandidaat Merle Mäesalu, kes oli just spetsiaalselt tulnud kuulama Peeter Vikmani kõnet ja valimislubadusi. Tundsin, et Mäesalu arvestab tõsiselt Vikmaniga konkureerimisel. Nii peabki asjasse suhtuma, et Haapsalu linnal läheks paremini. Lõpuks otsustab rahvas, kes on volikogude liikmed ning volikogu valib linnapea. Peeter Vikman ei pöördu inimeste poole ainult valimiste eel, vaid ta on järjepidevalt aidanud ühiskonnast tõrjutud inimesi. Aastaid on ta koos kogudusega korraldanud kodutute jõulupuu koos rikkalike toidupakkidega ning invaühigus on alati olnud kaasa aitamas. Looja on andnud Peetrile suure ja sooja südame ning mõistust teha õigeid asju.

Isiklikult tunnen Peetrit peaaegu 30 aastat, võin kinnitada, et tegemist ei ole iganenud isikuga, kes naistega ei arvesta. Koguduses on just naised ülekaalus! Tean, et paljud sõbrad mõistavad Peetrit. Minul on heameel, et Peeter on minu sõber ja sõpra tuntakse alati.

Toomas Vallimäe,
pastor

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ahhoi
10 aastat tagasi

mina tunnen ka Peetrit rohkemgi kui 40 aastat ja saan väita ,et Vallimäe kaitsekõne on kohatu ja ebaobjektiivne, mida ta kahjuks ise ei taipa või ei taha tunnistada. Vallimäe vaikib maha täiesti asjaolu et Vikmanil paluti põhjendada seda OMA arvamust , MIDA TA TEHA EI OSANUD ja just sellepärast ongi tema ütlus paljas shovinism. Pets kasutab palju räigemaid lausungeid oma tavapärases vestluses, nii et see mida kuulsime teles oli vaid lillekesed tema mõttemaailmast. Usuringkondades on enamasti võim meeste käes ja ühiskondlikusurve tõttu on sinna lastud ligi ka mõned naised ja tähtsad mehed mängivad selle mängu kaasa ja teevad vaid head… Loe rohkem »

tark teab mida räägib
10 aastat tagasi

kurb kui linna jt asutusi juhivad mehed, kes avalikkuse ees esinedes ei suuda omi mõtteidki kontrollida. võib-olla nad ei mõtlegi, ütlevad lihtsalt, mis sülg toob suhu….ja teised helpigu seda suppi
muudame stereotüüpe – ühele tublile supikeetjale on tema(au)väärne ametikoht pakkuda:
http://arvamus.postimees.ee/1364446/liisa-pakosta-meeskoka-konkursist-uhelgi-onul-pole-oigust-naagutada-uhegi-tadi-kallal

Mõte selline...
10 aastat tagasi

Ma ei mäleta, et mõni naine oleks mammuti küliti keeranud ja koopasse lohistanud. Jäägem ikkagi oma toimetuste ja oskuste juurde ja ärgem üritame võrdsustada sugusid.. kas teil teha pole sit…………gi kui arutada, kui võrdsed me oleme. Miks kurat mu naine küsib minu käest , kuidas………………per…………….e………

ahhoi
10 aastat tagasi

jäägem oma toimetuste juurde?! ja kuhu me saadame ehitusmehe, kes ei tea mis asi on seib ja kuhu peaks selle asetama???
Mees , kes põgeneb autosse varjule ja väriseb , kui haavaleht kui tee ääres on veritsev inimene , kes vajab meditsiinilist abi ???

En.
10 aastat tagasi

Vikman on veel nõukogude aega mäletav, loodetavasti paksu nahaga mees. Toonasele absurdsele poliitkorrektsusele on Euroopa juba pikkade sammudega järele jõudnud. Meenub karikatuur huumoriajakirjast “Pikker” (või oli see mõni karikatuuriraamat?), kus tänavapostide otsa paigutatud ruuporeist kõlas valjult ja lõputult korrutatuna käsklus “Vaikust!”. Tänapäeval võiks paralleeliks tuua sallimatuse ja ebavõrdse kohtlemise vastu häälekalt sõna võtvaid SALLIMATUID ja EBAVÕRDSUST propageerivaid ‘soovolinikke’. Minu meelest on Peeter Vikmanil täiesti põhiseaduslik õigus mõtte- ja sõnavabadusele. Ehk ongi meessoost juhil suurem potentsiaal kui naisel? Mis ei tähenda, et mõni konkreetne naislinnapea (vrdl. spordiareenil edukat naissprinterit bussipeatuses odekolonni manustava mehega) poleks edukam kui mees. Lisaksin veel küsimuse, kas… Loe rohkem »

arts
10 aastat tagasi

kui Suklas vana ja vääti on ,siis valige http://youtu.be/e9OZZ7ekyOc

linna kodanik
10 aastat tagasi

Suklest ka tagasi ei valiks, mida ta on korda saatnud, kuigi lubadused olid. Ja see, et tasuta internet, no täielik pläma ja üleüldse, ei teagi, keda tahta, ehk olekski see Mäesalu sobilik, ei spekuleeri veel teemadel, nagu kõik need teised.

Merle
10 aastat tagasi

Vikman on ainus mees keda veel usaldada saab siin linnas. Sukles on aga juba vana ja vääti temale tuleb leida jõukohane tegevus koerte kasvatamise instruktorina.

korstna juures
10 aastat tagasi

Kogu see kommijate kamp võiks koos Kariaiu ja Vikmaniga koguneda korstna juures ja asja põhjalikumalt arutama. Selge see, et tegemist on üliolulise ja möödapääsmatu teemaga. Teatud seltskonnale täitsa jõukohane

Kuule Korsten
10 aastat tagasi
Reply to  korstna juures

Mis ma sinna läen? Eelmine kord kogunesime aga tolku ei midagi. See on sinu poolt halb enne. Tahad midagi halba?Oh, sa kurivaim.

Sass
10 aastat tagasi

Ah mis sa plärad.

kodanik
10 aastat tagasi

kas lause “linna võiksid juhtida mehed” vastandub kuidagi lausele “linna võiks juhtida naised”? ei vastandu ju tegelikult. Linna võivad juhtida nii mehed, nii naised kui ka “segaseltskonnad”. Milles probleem? Kellelgi on igav ja ei oska tõsisemate küsimuste ümber arutleda kui mingi sõnade kallal norimine. No andke abi tõesti…