Merle Mäesalu: Olemise linnast elamise linnaks

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Praegune linnavõim on arendanud Haapsalut liialt turistikeskseks mõnusa äraolemise linnaks. Nõnda aga linnaelanikke juurde ei too, hoiatab IRLi linnapeakandidaat Merle Mäesalu.

Praeguse linnapea Urmas Suklese tegemised, õigem oleks öelda tegematajätmised, on teinud Haapsalust (ära)olemise linna. Kõigile meeldib olla — tunda rõõmu ilusast ilmast, kulgeda ning nautida head, mida elu pakub, näiteks puhkusel. Enamik ajast on elu aga argipäev.

Olemise Haapsalu on ilus: kulged muretult mööda tänavaid, naudid kohvikuid, väärt kontserte, proovid tabada sajandivanust kuurordihõngu. Kuid kui paljud linnakodanikud sellest osa saavad või võtavad? Kas linnakodanik, kel puudub majanduslik kindlustunne, suudabki seda nautida, nagu seda võib endale lubada linnapea Urmas Sukles, kes Fra Mare omanikuna sai osa 1,3 miljoni eurosest dividenditulust? Ei pea olema majandusteadlane nägemaks, et seda tulu kasvatab linna liiga ühekülgne arengusuund.

Eesti ja Haapsalu suvi on üürike ja olemise rõõm sõltub ilmast. Kuid head ilma ei saa tagada linnavõim ega linnapea isiklikult. Seega ei saa turism olla ainus Haapsalu ettevõtluse pidepunkt. Kolmekuuline turismisuvi ei anna linnakodanikele majanduslikku kindlust. Saab ainult nõustuda Aivar Krooni arvamusega, kes kirjutab, et tal „pole midagi turismi edendamise vastu, aga hetkel toimub see raha raiskaval meetodil, jättes muud majandusharud vaeslapse ossa.” (Lääne Elu Online, 5. aug 2013)

On kurb, et majanduslikult kindlustatud ning igavusest linnapeaks kandideerinud (Lääne Elu Online, 2. jaan 2012) Urmas Sukles on (ära)olemise laiendanud nelja aastaga kogu linnale. Tulemus on, et puudub nägemus terviklikust, linnakodanikule mõeldud elamise Haapsalust.

Seni, kuni linnapea muretseb turistide arvu suurendamise pärast suvekuudel ja teeb üksikuid, juhuslikke kampaaniaid linnakodaniku „heaks”, seni on ja jääb Haapsalu suurimaks probleemiks elanike vähenemine.

Selles valguses mõjub eriti groteskselt linnavalitsuse üleskutse pildistada Haapsalut teemal „Mis on sellel pildil valesti?”. Näitleja Mari–Liis Lille küsimus peabki puudutama inimesi, nende südametunnistust ja neid tegutsema panema. Nii nagu tundsin seda enda puhul, kui otsustasin kandideerida linnapeaks. Kuid kui täidesaatev võim ei näinud enne, mis on linnas valesti, siis selline aktsioon vahetult enne valimisi ongi pildil valesti.

Samasse kategooriasse kuulub jant Karja tänava terrasside asjaajamises või ruumide otsimine Haapsalu salli muuseumile alles pärast seda, kui ajalehes oli ilmunud lugu („Uhkus ja häbi”, Lääne Elu Online, 25. mai 2013) või viimase näitena äkiline vehklemishalli lubadus tänu Haapsalust pärit maailmameistrile (loe lisaks „Linnaisade aastatepikkune töö on sisuliselt tähendanud vehklejate eksistentsi ignoreerimist”, Läänlane, 10. aug 2013).

Tuleb korrata lihtsat tõde: mitte linn ei teeni võimu ja valitsejat, vaid võim ja valitseja teenivad kodanikku. Linnakodanik tunneb seda selgelt siis, kui tal on töö ja majanduslik ning sotsiaalne kindlustunne. Jah, linn ei loo töökohti, kuid saab luua keskkonna, tegeleda tööhõivega ja liikuda samm–sammult eesmärgi — 365–päevase elamise Haapsalu — suunas.

Meenub üks nõupidamine Läänemaa Arenduskeskuses, kus linna esindaja kinnitas, et aeg–ajalt helistavad linnavalitsusse ettevõtjad ja uurivad, kas on pakkuda sobivat hoonet tootmiseks. Kuna ametnikule ei olnud teada ühtegi vastavat ruumi, siis oli vastus eitav. Rohkem sellega ei tegeletud ning me ei teagi, mitmest potentsiaalsest töökohast linn ilma jäi.

Ettevõtluse ja töökohtade tekkimiseks linna on vaja mitmekülgset infot ja soovid ning mõtted peab lõpuni läbi kaaluma enne, kui need lootusetutena minna lasta. Linnal ehk ei ole vaba tootmispinda, aga eraisikutest omanikud võivad olla uuest võimalusest huvitatud. Küsimus on info omamises ning selle aktiivses kasutamises. Seda saaks pakkuda linnavalitsuse spetsialist/ettevõtlusnõustaja, kes kogub infot, suhtleb ettevõtjatega, teab nende plaane, kavatsusi ja probleeme. Tema ülesanne on olla linna müügimees ja tutvustada Haapsalusse investeerimise võimalusi, avalikustada need kodulehel ja käia mujal reklaamimas.

Muidugi teeb ta koostööd Läänemaa Arenduskeskusega, mille tegevus katab tervet Läänemaad. Ei saa eeldada, et arenduskeskus keskenduks ainult linnale. Ometi on Haapsalus kui maakonnakeskuses, kuhu on koondunud ligi pool Läänemaa elanikest, kõige suurem potentsiaal ettevõtlust arendada. Seega nõuab linna ettevõtluse elavdamine ja arendamine põhjalikku ja järjepidevat tööd linnavõimu enda poolt. See töö on praegusel linnavõimul ja linnapeal tegemata.

Linnakodanikul on igati õigus öelda: ma ei ole turist, ma elan siin! Linn peab elama kõik 365 päeva aastas. Linnapeana oleks see minu esimene ja ainus hool.


Merle Mäesalu,
Isamaa ja Res Publica liidu linnapeakandidaat

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
66 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
räägi
10 aastat tagasi

kas vikmani õpetaja on karilaid? äkki hakkab vikman ka arenema?

iga hinnaga
10 aastat tagasi

rühib otsustajaks, kuigi tegusi pole olnud ja ei tulegi, rauad igalpool tules ka ridalasse üritab kodukulusid alla tõstma

lenin
10 aastat tagasi
Reply to  iga hinnaga

et ka tavakodanikul oleks………….tuleb taaskehtestada nõukogude võim – vsja vlast sovetam rabotsih i krestjan

Vikman sõidab
10 aastat tagasi

Merle ja Urmas ei saa kumbki Vikmani vastu. Selge reaalsus!

ütle
10 aastat tagasi
Reply to  Vikman sõidab

Kes on Vikman? On ta midagi konkreetselt korda saatnud? Linnapea kandidaadil peab olema kindel ja reaalne nägemus pikaajaliseks linna arenguks. Sukles koos Vikmaniga on selle kava pannud kokku linna arengukavas 2012-2020. Tõtt öeldes – mannetu, et selle pealt nüüd midagi tõsist oodata. Linnale nii olulised eluvaldkonnad on seal väga pinnapealsed või pole neid üleüldse mainitud. Kui nüüd hakkavad nad mingeid uusi lubadusi oma koostatud ja heakskiidetud arengukava väliselt lubama, siis see on suur pettus ja valijate tahtlik eksitamine. Mõelge veidi…

haapsalu
10 aastat tagasi

Suklesele ei saa kindlasti kiidulaulu laulda, kuid IRL linnapea kandidaat on põhirõhu pannud vastase kritiseerimisele. Enda ideed on üsna toored ja udused veel. Kui tal on kavas palgata nn. müügimees, siis millised ülesanded ja eesmärgid talle seatakse, milliseid valdkondi on mõistlik Haapsalus arendada, kas selleks on olemas oskustöölisi või on vaja neid koolitada jne. See analüüs peaks olema tal tehtud. Praeguselt positsioonilt on raske usaldust ja linnapea kohta võita. Suklese vastaseks võiks olla kõvem pähkel ja terasem pliiats.

No
10 aastat tagasi
Reply to  haapsalu

ta arvab, et teised ei julge valitsevat linnapead kritiseerida.Masu kõigil värskelt meeles ja hoiavad oma alampalgast madalamast töökohast ikka hoolega kinni.

siisike
10 aastat tagasi

Proua oli ju mitu aastat maavanema kt. Võiks kirjutada sellest, kui palju sel ajal Haapsalus ja ka maakonnas etevõtlus arenes ja kui palju uusi töökohti loodi.

Ivo Falk
10 aastat tagasi

Me kõik tahaksime teada mida Teie teeksite pr IRL linnapeakandidaat. Konkreetselt, näiteks viis punkti.
“Linn peab elama kõik 365 päeva” – no ei loe välja sellest midagi!

ettevõtja
10 aastat tagasi

Kui mujal nii hea on,siis ei maksa kolida. tegelikult on ikka nii,et linnal on raske mingit ettevõtluse eeltööd ära teha,ei oska seda ka Mäesalu,sest muidu oleks ta seda teinud ju ka Läänemaa kontekstis. Ettevõtluse alustamiseks on vaja raha,seda ei anna linn vaid pank.Selleks on vaja riskida olevasoleva varaga.On inimesi,kes seda teevad ja on inimesi kes ei julge ja jäävad alatiseks palgaliseks. Iga inimene elab nagu oskab või tahab,linnal on siin vähe kaasa rääkida. Linna ülesanne on eelarve piires rahavoogude suunamine kõige vajaminevamatesse kohtadesse.Ja alati jääb puudu.nii et alati on rahulolematuid,kes peavadki enda eest võitlema ja häält tegema.Aga aru ma ei… Loe rohkem »

ettevõtjale
10 aastat tagasi
Reply to  ettevõtja

Minu arvamist mööda on pr Mäesalu palgatööline ja mida tööandja talle ette kirjutab, sellega ta peab ka tegema. Arvan, et tal on ka töökohustused, mille täitmist kontrollib maavanem. Linnas jagab töökohustusi oma alluvatele linnapea, nii, et selles suhtes võrdlusmoment puudub. Pr Mäesalu ei saa kuidagi mõjutada linnaeelarvet linnas millegi tema ideedest tuleneva korraldamiseks.

uskumatu
10 aastat tagasi
Reply to  ettevõtjale

Äkki ei oskagi oma peaga mõelda!? Loll jutt, palgatöötaja ja täidab käsku.

Ei mõista,
10 aastat tagasi

Kui tahan teha oma ideega ettevõtluses, kas peaksin minema Suklesega nõu pidama, või peaksin kohe Läänlases pasandama oma idee välja . Midagi ei saa aru, mis lasteaia jutt te ajate. Kas Sukles peaks siis kättpidi panema ettevõtjad tööle või . Kas ta siis on neid taksistanud või keelanud ?

Oi, oi
10 aastat tagasi
Reply to  Ei mõista,

Paistab, et sa oled väga elukauge. Vaata kuidas teistes linnades asi paika pandud. Sukles on meeskonna juht ja paljuski saab tema oma juhtimisoskustega korraldada. Muidugi, kui soovib? Mina elan Ida Virumaal ja tahaks tulla Läänemaale või siis Haapsalusse elama ning sooviks siin ettevõtlusega tegelema hakata. Millised tingimused teil seal on? Vaatan linn kodulehte, tühjus. On linnavalitsuse juures nn ettevõtluse inkubaator nagu Jõhvi linnavalitsuse juures? Jällegi, selgus puudub. Kuidas te tahate mujalt inimesi linna meelitada, ettevõtlust sinna tooma, kui teil kodutöö tegemata? Ei hakka seda tööd tegema Jaan või Juhan, see peaks ikka olema linnapea (loe, tema meeskonna ) kohus ahvatlusi… Loe rohkem »

Huul
10 aastat tagasi
Reply to  Oi, oi

http://Www.lak.ee , ja kui on hea idee siis saad raha stardiks ka!

läänlane
10 aastat tagasi
Reply to  Huul

Neid häid ideid ei saa Läänemaa ostujõudu ja elanike arvu arvestades ju Läänemaal ellu viia, pärast starti on enamusel alutajatest kohe finiš, sest ettevõtet ei tõmba käima pelgalt stardikapitaliga. Pärast starti algab virelemine, sest puudub käibekapital ja nii nad ära vinduvadki, riik saab natuke vahepeal maksutulu…

Hm
10 aastat tagasi
Reply to  Oi, oi

Haapsalu kodulehte uskudes makstakse mõningaid toetusi siiamaani eesti kroonides, näiteks lapse sünnitoetus ja esmakordselt koolimineva lapse toetust… no millist infot siis sealt uskuda või otsida?

Vabandust
10 aastat tagasi

Ei saa aru suures enamuses kommijatest. Pr Mäesalu tuli välja mõttega, et Haapsalu linn ei saa elatuda ainult turismist. Nagu elu on näidanud, õitseb turism Haapsalus ka ainult talvel. Kui kohalik tahab talvel ka siin elada, siis peaksime koos arutlema – mida ja kuidas… Nagu pr Mäesalu kirjutas, Suklesel Fra Mare, mis aastaringselt toimib, aga kas see ongi linn. Ma ei ole kuskilt lugenud linnapea terviklikust nägemusest linnakodanikule mõeldud elamise Haapsalust. Ma ei saa aru, mis rahvas see on, kes ainult vingub ja ei tee midagi selleks, et asja parandada. Jääb mulje, et ise ei taha ja teistel teha ka… Loe rohkem »

mnjah
10 aastat tagasi

No vaata kui tore siis, Mäesalu tulebki nüüd suure kotiga,kus IME meie elanike jaoks sees on- saame töökohti, raha ja muud eluks vajalikku….see,kes sellist muinasjuttu uskuma jääb, peab küll mõistusest nõder olema. Samuti kui kuidagi enam valimisteks tähelepanu ei saa,siis muidugi vastase salvamine aitab kõige paremini, ainult et selle eest hääli ei anta!