Läänemaa pensionärid lustisid Kihnu Virve saatel

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Maavanem Innar Mäesalu ei hakanud pikka kõnet pidama, vaid tõmbas kohe lõõtsalood lahti. Foto: Ants Maripuu
Maavanem Innar Mäesalu ei hakanud pikka kõnet pidama, vaid tõmbas kohe lõõtsalood lahti. Foto: Ants Maripuu

Laupäeval sai Rõude külaplats pidurõivis inimesi ääreni täis, sest Läänemaa pensionäride suvisele kokkutulekule oli sõitnud maakonna igast nurgast kokku umbes 500 inimest.

Haapsalust üksi oli kaks suurt bussitäit, peale selle veel need, kes tulid oma autoga. Parkimisplatsil seisis neli suurt bussi ja kõik Rõude küla teeääred olid sõiduautosid täis.

Päevakava oli tihe, sest kõik tahtsid esineda ja näidata, mida nad on talvel uut õppinud. Oli koorilaulu ja näitemängu, rahvatantsu ja pillilugusid. Maavanem Innar Mäesalugi ei hakanud pikka tervituskõnet pidama, vaid tõmbas selle asemel kohe lõõtsalood lahti.

Peo külalisena aga esines Kihnu Virve oma ansambliga. Lava kõrval vilus oma esinemisjärge oodanud Kihnu rahvarõivis Virve võis jääda mandrirahva kirevate rahvariiete vahel märkamatukski, aga lavale astudes sai temast särav staar. Virve meenutas Lääne Elule eelmist õhtut Kihnus, kus peeti merepäevi ja kaatrid sõitsid randa, nii et meri vahutas. Küsimuse peale, kas sellest tuleb nüüd laul, vastas Virve: „Kindla peale!“

Virve lisas, et tahab ka Hiiu Folgile minna.

„Kas kuulama?“ küsin.

„Ei!“ kilkab Virve nagu noor tüdruk. „Esinema.“ Peab pausi ja kihistab kelmikalt: „Kuulama minna pole aega.“

Kihnu Virve lustlik esinemine pani publikul vere käima ja tantsupõrand oli kogu aeg rahvast täis.

Et igast vallast oli üks või mitu etteastet, kestis kontsert mitu tundi ja läks kaugelt pikemaks kui esialgu kavas. Etteasteid poolitas ühine lõuna Kaitseliidu kateldes kohapeal keedetud hernesupiga. Kes tahtis vahepeal jalgu sirutada, võis mängida iga-loos-võidab loteriil ja võita kohalike käsitööliste tehtud patju, klaasist kaunistusi, kootud sokke jm, mida Rõude Kangrupesas tehakse. Kohal oli ka kaks telki, ühes sai mängida Euroopa-teemalisi mänge, teises kõneldi ohutust liiklusest. Soovijad said külastada ka Kangrupesa ja vaadata sealset käsitööd.

„Iga minut on arvel,“ kirjeldas Läänemaa pensionäride kauane juht, nüüd Haapsalu pesionäride ühenduse esimees Koidula Sildre eeskava. Eelmisel suvel oli pesnionäride kokkutulek koos Lääne-Nigula kihelkonnapäevadega ja seal oli oma eeskava. Eakad said esinemiseks vähe aega, kõik ei pääsenudki püünele ja sellest sündis omajagu nurinat.

Kontserdi kuulajad-vaatajad istusid õues päikese käes ja Rõude rahvas tõi aga oma seltsimaja saalist pehmeid toole juurde, sest inimesi muudkui tuli. Esinejad said oma järge oodata vana katlamaja kõrgete jahedate kiviseinte vahel. Seal oli rahvatantsurühmi ja roosades pluusides margareetesid ehk sotsiaalmaja Margareeta tantsurühm; Netty naiskoori lauljaid ja seltskonnatantsu tantsijaid Kullamaa Rõõmurullidest ja palju teisi. Kullamaa spordi- ja seltsielu üke eestvedaja Mai Jõevee rääkis, et aasta tagasi käisid nad Rõudes seltskonnatantsu päeval ja avastasid, et see on üks tore viis aega veeta. Nüüd käivad juba ise esinemas.

Ainukese poliitikuna oli peol näha riigikogulast Neeme Suurt. Sildre sõnul on Suur osalenud kõigil pensionäride suurtel pidudel nagu jõulupidu ja suvine kokkutulek alates esimesest kokkutulekust peale 2000. aastal Ristil, mil Suur oli alles vallajuht.

Külalistena osales peol ka Harjumaa pensionäride esindus.

Järgmisel aastal on kokkutulek, järjekorralt 15., tuleb Nõval.

Läänemaa pensionäride ühendusel on üle tuhande liikme, sh Haapsalus üle 400.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments