Rannarootsi muuseumi aibovaipa esitleti soomerootslastele

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Jorma Friberg ja Bengt Backman aerutamisvõistluse paatidega. Foto: Ülo Kalm
Jorma Friberg ja Bengt Backman aerutamisvõistluse paatidega. Foto: Ülo Kalm

Rannarootsi muuseumi töötajad käisid Turu saarestikus Houtskäri saarel kodukandipäevadel, kus avasid ka fotonäituse Rannarootsi muuseumi nn aibovaibast.

Rannarootsi muuseumi direktor Ülo Kalm ütles, et näituse tellijad olid printinud Arvo Tarmula fotod aibovaibast ilmastikukindlale PVC-materjalile ja tulemus sai päris tõepärane. “Eemalt ei teegi vahelt, kas on tikitud kangas või mingi muu alus,” ütles Kalm. Vaibal kujutatut selgitasid rootsi-, soome- ja eestikeelsed tekstid.

Kalmu sõnul külastas näitust tunni ajaga üle saja inimese, nii et väiksesse ruumi tuli külastajaid lasta gruppide kaupa. Esimesele grupile rääkis aibovaiba idee autor ja kujundaja Jorma Friberg ka ise töö valmimisest.

Näitus jääb Houtskäri raamatukokku kaheks kuuks. “Siis vaatame,” ütles Kalm näituse tuleviku kohta.

Rannarootsi muuseumis olev nn aibovaip on 20 m pikk käsitsi tikitud vaip episoodidega rannarootslaste ligi 1000 aasta pikkusest ajaloost ja piirkondadest. Vaiba tikkisid Rootsi kuninga külaskäiguks 2002. aastal muuseumi toonased töötajad ja neljapäeviti muuseumis koos käivad n–ö neljapäevamemmed.

Jorma Friberg rääkis Houtskäri muuseumis poolesajale huvilisele rannarootsi traditsiooniliste puupaatide ehitusest. “Kaks tundi möödus nii kiiresti, et osa lugu jäi rääkimata,” sõnas Kalm. Rannarootsi muuseumi töötajad osalesid ka aerutamisvõistlusel. “Õnnestus kuivaks jääda, mitmetel võistlejatel õnnestus vette kukkuda,” kommenteeris Kalm. Turupäeval pakkusid läänlased siinset mett, Haapsalu ravimuda, muuseumi neljapäevamemmede käsitööd ja raamatuid eestirootslastest. Muuseum tutvustas ka oma juuni algul ilmunud eesti– ja rootsikeelset raamatut „Rannavaip ja neljapäevamemmed Rannarootsi muuseumis”, mille pani oma initsiatiivil kokku kolm suve muuseumis vabatahtlikuna töötanud Ove Knekt ja tõlkis Anu Raagmaa.

Rannarootsi muuseum osales Houtskäri kodukandipäevadel teist korda. Fotonäitus aibovaibast on Rannarootsi muuseumi ja Turu käsitöömuuseumi projekti Aiboland–Åboland ühistöö.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments