Läänemaa võidutule võtavad Imbi Esko ja Roomet Sits

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Muinas– ja mälestustulest liidetud Võidutule viivad presidendi poolt teele läkitatuna maakondadesse iga maleva tublim naiskodukaitsja ja kaitseliitlane, kes on oma tegevust Kaitseliidus alustanud juba kodutütre ja noorkotkana.

Võidupühal, 23. juunil saab lisaks kell 11.00 Haapsalus algavale paraadile vaadata kell 9.00 võidutule süütamist ja tuletooja medalite kätteandmist Lossiplatsil. Kell 9.45 algab oikumeeniline Võidupüha jumalateenistus EELK Haapsalu Toomkirikus. Pärast paraadi on Haapsalu lossiplatsil ja lossihoovis avatud kaitseväe ja Kaitseliidu lahingutehnika näitus, kus jagatakse ka sõdurisuppi. Kõik on ka kl 12-16 oodatud Haapsalu piirivalvekordoni sadamasse Mereväe laevaga Ristnaga. Kui ilm on hüva teevad paraadist ülelennu ka Eesti Õhuväe, PPA Lennusalga ja NATO lennukid. Keskne Võidupüha paraad toimub Haapsalus teist korda, esmakordselt oli see kuurortlinnas 2000. aastal.

Võidupüha on Eesti riigipüha, mida peetakse 23. juunil alates aastast 1934. Sellega tähistatakse Eesti vägede võitu Võnnu lahingus Landeswehri üle 23. juunil 1919.

Kaitseliit tutvustab malevate tuletoojad nii:

Lääne
Imbi Esko (18) oli 2007–2012 aktiivne ja tegus kodutütar, kes osales kolmel võistlusmatkal „Ernake“, neist kahel korral esikolmikusse pääsenud võistkonnas. Naiskodukaitses on Imbi Esko tänavu kevadest, ent juba kodutütrena läbis ta naiskodukaitse baasväljaõppe toitlustamise mooduli. Naiskodukaitse ridades on Imbi Esko osalenud patrullvõistlusel Valge Laev ning Naiskodukaitse koormusmatkal. Imbi Esko õpib Pärnu Koidula gümnaasiumis ja elab Kirbla külas.

Roomet Sits (21) oli noorkotkas aastatel 2004–2010. Kaitseliidu Lääne malevas aastast 2010. Osales noorkotkana kõigil väljaõppeüritustel ja esindas Lääne malevat mitmetel üritustel koduvabariigis, aga ka raja taga. Ta on osalenud korduvalt Lääne maleva patrullvõistlusel Valge Laev nii noorkotka kui ka kaitseliitlasena. Viimasel kolmel aastal on kuulunud Lääne maleva sõduri baaskursuse instruktorkoosseisu, kus viinud läbi meditsiini- ja taktikaalast väljaõpet. Ajateenistuse läbis Roomet Sits Kuperjanovi Jalaväepataljonis, kus omandas kompanii parameediku kutse. Praegu õpib ta KVÜÕA Kõrgemas Sõjakoolis.

Alutaguse (Ida-Virumaa)
Tiina Raudmäe (43) on olnud väga tubli noortejuht ja naiskodukaitsja olnud juba 2002. aastast. Alates 2011. aastast on ta Naiskodukaitse Alutaguse ringkonna Avinurme jsk esinaine. Tiina Raudmäe peale võib alati loota ja olla kindel, et mida lubab seda ka teeb. Mitmete KL ja NKK teenetemärkide kavaler. Eraelus kokk, elab Veneveres.

Kristjan Nurgamaa (22). Varasemalt väga aktiivne ja tubli noorkotkas, kes lõi alati kaasa NK üritustel. Kaitseliidus alates 2007. aastast, sh olnud mõnda aega Alutaguse maleva Iisaku rühma Noorte Kotkaste rühmajuht. Väga hea sportlane ja laskur, osalenud erinevatel patrullvõistlustel, kus saavutanud ka auhinnalisi kohti. Hetkel KVÜÕA Kõrgema Sõjakooli kadett.

Harju
Ave Nael (26) liitus Kodutütarde Harju ringkonna Kose rühmaga 2000. aastal. Aastast 2006 kuulub Ave naiskodukaitse ridadesse, aastatel 2009-2012 täitis Kose jsk aseesinaise kohuseid, kuulub Harju ringkonna juhatusse. Ave on eeskujulik ja aktiivne naiskodukaitsja, kes juhib avalike suhete erialagruppi. Eraelus kaitseministeeriumi ametnik, elab Harjumaal Kose vallas Raveliku külas.

Madis Amer (21) liitus Noorte Kotkastega 2001. aastal. Oli väga aktiivne kotkas osaledes paljudel vabariiklikel võistlustel, läbinud salgajuhi ja vabatahtliku noortejuhi kursused. Aastast 2010 Harju maleva Rävala malevkonna aktiivne liige. Madise isa, ema ja teisedki pereliikmed löövad Kaitseliidu tegevuses aastaid aktiivselt kaasa, 2012. aastal valis Eesti Naisliit ta ema Margiti Ameri aasta emaks (ema Margit ja isa Tarmo marsivad ka Haapsalu paraadil – Kodutütarde rühma ja Noorte Kotkaste rühma eesotsas). Elab Loksal.

Hiiumaa
Anu Saue (63) on Naiskodukaitse Lääne ringkonna Hiiumaa jsk tegevliige aastast 2006. Pikka aega on ta tegutsenud Kärdla noorkotkaste ja kodutütarde juhina. Anul on alati aega minna noortega metsa või võistlustele, korraldab orienteerumisõppuseid, mille raames õpetab lastele. Matkatarkusi ja looduses toimetulekut. Mitmete KL ja NKK teenetemärkide kavaler. Eraelus Keskkonnaameti veespetsialist, elab Kärdlas. Silver Fokin (19) liitus Noorte Kotkastega kümneaastaselt olles tubli ja hakkaja noorkotkas. 2009. aastal liitus Kaitseliiduga noorliikmena, aktiivse kaitseliitlasena on mh osalenud suurõppusel „Orkaan“ ja Võidupüha paraadil, samuti teinud ärgitustööd oma klassikaaslaste värbamisel Kaitseliitu. Silver on võtnud endale eesmärgiks peale ajateenistust asuda õppima KVÜÕA Kõrgemas Sõjakoolis. Silver elab Jausa külas Emmaste vallas ja reedel (21.06) lõpetas Kärdla Gümnaasiumi.

Jõgeva
Kaie Rohtla (31) oli Puurmani Kuperjanovi rühma kodutütar aastatel 1995-2000. Naiskodukaitses on Kaie aastast 2000, kus on alati silma paistnud aktiivse ja kohusetundliku liikmena. Kuulunud mitmeid kordi NKK Põltsamaa jsk ja Jõgeva ringkonna juhatustesse, hetkel Põltsamaa jsk aseesinaine. Mitmete KL ja NKK teenetemärkide kavaler. Eraelus geenitehnoloog, elab Tallinnas.

Sven Pruel (22) oli Noorte Kotkaste Kamari rühma noorkotkas aastatel 2004-2009, misjärel liitus KL Jõgeva malevaga. Peale ajateenistuse läbimist 2011. aastal astus KVÜÕA Kõrgemnasse Sõjakooli, kus hetkel õpib. Õpingutest vabal ajal osaleb aktiivselt vabatahtliku instruktorina maleva väljaõppeüritustel ning abistab ka noortelaagrite korraldamisel.

Järva
Kirsika Ilmjärv (31) liitus kodutütardega Alutaguse malevas. 1999. aastast sai temast Kodutütarde ja Noorte Kotkaste vabatahtlik noortejuht Järvamaal Koerus, Naiskodukaitsega liitus Kirsika 2001. aasta lõpus. Kirsika eestvedamisel on Järva malevas korraldatud lugematul arvul sündmusi ning algatatud erinevaid traditsioone. Üks viimaseid tähelepanuväärseid algatusi on rahvatantsurühma „Kõver küünarnukk“ loomine mullu augustis. Kirsika oli Järva ringkonna 2012. aasta naiskodukaitsja, praegu NKK Järva ringkonna aseesinaine. Mitmete KL ja NKK teenetemärkide kavaler. Eraelus Koeru Keskkooli huvijuht, elab Koerus.

Raul Reiska (31) alustas tegevust noorkotkana 1994. aastal. 1996-1999 oli Noorte Kotkaste Türi rühma pealik ja 1999-2000 NK Järva maleva pealiku abi. Kaitseliidu Järva maleva liikmena läbinud noorem- ja vanemallohvitseride kursused. Kui töö lubab on alati abiks nii nõu kui jõuga noorkotkaste tegemisel ja osaleb aktiivselt ka KL tegevustes. Mitmete KL ja NK teenetemärkide kavaler. Eraelus tarkvara tehniline konsultant, elab Tallinnas.

Pärnumaa
Andria Hüva (16) hakkas kodutütreks Tartumaal, kui ta oli 8-aastane. Pärnusse kolides vahetas ta ringkonda ning on koos naiskodukaitsjatega käinud mitmel esmaabi võistlusel ja õppustel mängimas kannatanuid, aga olnud ka kohtuniku rollis. Mullu võttis Andria võistlejana osa ka NKK esmaabi erialavõistlusest Pärnumaa ringkonna võistkonnas. Oma ema jälgedes on ka Andria astunud Naiskodukaitsesse ja tema suureks kireks ongi esmaabi. Andria õpib Pärnu Koidula Gümnaasiumis ja elab Pärnus.

Ivo Kivisaar (32) alustas Noorte Kotkaste Pärnumaa maleva Pärnu rühma aktiivse liikmena. Täna on ta aktiivse kaitseliitlasena NK Pärnumaa maleva pealik ja hinnatud tegevväelane. KL Pärnumaa maleva liikmena on osutunud üheks pädevamaks koolitajaks erinevates sõjaväelistes distsipliinides ning ta on saavutanud märkimisväärseid tulemusi laskesportlasena sõjaväerelvadest laskmisel. Mitmete KL ja NK teenetemärkide kavaler. Teenib staabiallohvitserina Lääne Kaitseringkonnas ja elab Pärnus.

Põlva
Mirell Lattik (21) on olnud tubli kodutütar aastast 2003. Usaldusväärne, heade organiseerimisvõimetega, täpne ja oma ülesannetesse täie kohusetundega suhtuv naiskodukaitsja aastast 2010. Mirell on üliõpilane Kanepi vallast.

Riskko Jõeots (28) on alates Põlva maleva liige 2001. aastast. Riskko on väga teotahteline ja aateline kaitseliitlane, kes suurema hea meelega võtab osa nii väljaõppeüritustest kui ka Põlva malevkonna ja maleva poolt korraldatud seltskonnaüritustest. Mitmete KL teenetemärkide kavaler. Teenib KL põlva maleva vanemkorrapidajana ja elab Põlvas.

Rapla
Margit Kadak (32) oli kodutütar aastatel 1994-2000, sh rühma- ja hiljem ka ringkonnavanem. Aastast 2000 on Margit Naiskodukaitse Rapla ringkonna Hiie jsk tegevliige, käesoleval hetkel ka jsk juhatuse liige. Margit on oma tegemistega pälvinud kaaslaste lugupidamise ning usalduse. Mitme teenetemärgi kavaler. Margit elab Eidaperes ja töötab Vändra Gümnaasiumis huvijuhina.

Priit Tammis (22) kuulus Noorte Kotkaste Vigala rühma 2002-2007. Aastast 2007 on ta Kaitseliidu Rapla maleva liige. Tema kohalolek ükspuha millises kaitseliitlises ettevõtmises on nagu aamen kirikus. Tema olemasolu ja tublidus on paljudele innustuseks ja järgimiseks. Mitme teenetemärgi kavaler. Priit elab Vana-Vigalas ja on ametilt kokk.

Saaremaa
Helina Eist (20) liitus Kodutütardega 2005. aastal ja tema tegevust seal on tunnustatud mitmete tänukirjadega. Möödunud aasta algusest on Helina Naiskodukaitse Saaremaa ringkonna tegevliige, oma gümnaasiumi lõputööna uuris ta mullu Saaremaa naiskodukaitsjate osalemist ja suhtumist militaarvõistlustel, millest ta ise aktiivselt osa võtab. Kuna Helina õpib TÜ arstiteaduskonnas, siis NKK-s on ta võtnud eesmärgiks saada esmaabiinstruktoriks. Helina on pärit Orissaarest.

Tanel Nuut (30) astus noorkotkaks 1994. aastal, olles toona taastatud organisatsiooni üks esimestest liikmetest Saaremaal. Tanel täitis noorkotkana salga- ja rühmapealiku ning kotkajuhi ülesandeid. Kaitseliidus on ta 2000. aastast. Taneli meenutused noorkotka-aegadest on avaldatud äsja Noorte Kotkaste aastapäevaks ilmunud ajalooraamatus „Mehena meeste ridades“. Tanel töötab piirivalveametnikuna ja elab Kuressaares.

Sakala (Viljandimaa)
Anne-Liis Taim (16) liitus Kodutütardega juba 8 aasta eest, möödunud aastal sai temast Naiskodukaitse Sakala ringkonna noorliige. Naiskodukaitses on Anne-Liis aktiivse liikmena kuulunud paljude suurürituste korraldusmeeskonda (Lastekaitsepäev, Mari Raamoti teemaline näidend, üle-eestiline NKK spordivõistlus jne). Ta on panustanud formeerimismeeskonna töösse ning taganud maleva toitlustamist. Ka Anne-Liisi ema Tiina Taim on Naiskodukaitse Sakala ringkonna liige. Anne-Liis lõpetas äsja Viljandi Kesklinna Kooli 9. klassi ja soovib tulevikus saada noorsoopolitseinikuks.

Martin Suigusaar (24) on Kaitseliidu tegevliige 2006. aastast. Olles ise noorkotkast väljakasvanud kaitseliitlane, tegeles ta aktiivselt edasi noorkotkaste rühmajuhina 2009-2012. Mõne päeva eest lõpetas Martin nooremleitnandina KVÜÕA Kõrgema Sõjakooli 14. põhikursuse ja omandas sõjaväelise juhtimise eriala.

Tartu
Marion Ploovits (31) liitus Kodutütarde Tartu ringkonnaga 1997. aastal. Naiskodukaitses on 2001. aastast. Marion on aktiivne vabatahtlik esmaabi instruktor nii Tartu ringkonnas, malevas kui ka mujal. Õpib residentuuris ja töötab sisehaiguste arstina.

Lauri Lokko (26) on olnud aktiivne noorkotkas ja kaitseliitlane. Ta on jätkuvalt tegev noorkotkaste rühma juhtimises ning on isikliku eeskujuga paljud noorkotkad toonud Kaitseliidu ridadesse. Lisaks noorsootööle on tal jätkunud mahti tegeleda sisekaitsekompanii rühma juhtimisega ja õppuste korraldamisega. Lauri kaitses sel aastal Eesti Maaülikooli Metsandus- ja Maaehitusinstituudi Veemajanduse osakonnas magistritöö teemal „Nõmmeveski hüdroelektrijaama rekonstrueerimine“.

Tallinn
Airika Troost (25) oli kodutütar Rapla ringkonnas. Lõpetanud keskkooli kolis ta Tallinnasse ja asus aktiivselt tegutsema Kodutütarde Tallinna ringkonnas rühmajuhina. Käesolevalt on ta juba mitmendat ametiaega Kodutütarde Tallinna ringkonnavanem, juhtides samal ajal oma rühma. Naiskodukaitses on Airika samuti väga aktiivne, ta on Tallinna ringkonna Lääne jaoskonna juhatuse asendusliige ning noortejuhtide erialagrupi juht, samuti tegev spordi erialagrupis. Ta on korraldanud mitmeid üritusi, kuhu on kutsutud nii kodutütred kui naiskodukaitsjad (võistlused, käsitöötoad,
kursused jms). Seega on tal suur roll kahe organisatsiooni omavahelise koostöö arendamisel.

Andreas Leimann (33) alustas noorkotkana 1990-ndate keskpaigas Kadrioru Saksa Gümnaasiumi rühmas. Aktiivse noorkotkana määrati ta NK Tallinna maleva pealikuks. Kuus aastat töötas Andreas Tallinna maleva noorteinstruktorina, tema tegevuse tulemusena on üles kasvanud palju tublisid mehi, sh aktiivseid kaitseliitlasi. Kaitseliidu liikmena on aktiivne osaleja väljaõppeüritustel. Andreas töötab projektijuhina ja elab Tallinnas.

Valgamaa
Jaanika Niklus (21) liitus Valgamaa Kodutütardega 2002. aastal. Kodutütrena paistis Jaanika oma aktiivsusega silma, eriti paelusid teda erinevad sõjalis-sportlikud võistlused. Naiskodukaitsjana on Jaanika noorte poolt hinnatud koolitaja, hetkel on ta ka Naiskodukaitse Valga jsk aseesinaine. Elab Karula vallas ja töötab Valgamaa malevas noorteinstruktorina.

Mihkel Saul (24) liitus noorkotkastega 1998. aastal. Vanusepiiri täitudes astus oma aktiivsusega silma paistnud Mihkel koheselt Kaitseliidu Valgamaa maleva liikmeks, kus ta on oodatud instruktor nii kaitseliitlaste kui noorte seas. Viimased kolm aastat on ta Valgamaa Kaitseliidu poolt vedanud noorte koolitusprojekti „KEAT“ (kaitse end ja aita teisi). Mihkel on ka Noorte Kotkaste Valgamaa maleva pealiku abi. Elab Tõlliste vallas ja töötab KL Valgamaa maleva korrapidajana.

Võrumaa
Heleen Vene (26) astus 2002. aastal Kodutütarde Haanja rühma. Paistis silma tubliduse, sõbralikkuse ja kohusetundlikkusega. Naiskodukaitse Võrumaa ringkonna Võru jaoskonna liige sai temast 2008. aastal. Naiskodukaitsjana on Heleen käinud erinevatel militaar-sportlikel võistlustel, tema eriline hobi on suusatamine. Hariduselt on Heleen tehnikateaduste magister ja töötab veemajanduse alal projekteerijana.

Aivar Voronov (22) astus Võrumaa Kreutzwaldi rühma noorkotkaks 2004. aastal. Silmapaistva tegevuse eest Noorte Kotkaste organisatsioonis valiti aastal 2008 „Aasta noorkotkaks“ Võrumaal. Kaitseliiduga liitus 2009. aasta märtsis. Vabatahtlikuna praegu Võru malevkonna jaopealiku ametikohal. Lõpetab õpinguid Võrumaa Kutsehariduskeskuses.

Viru (Lääne-Virumaa)
Liina Lepik (24) on inimene, kes on panustanud organisatsiooni tegevusse väga palju nii kodutütre, kui ka hiljem naiskodukaitsjana. Liina on sädeinimene ja ideede generaator, kes leiab alati võimaluse üritustest osa võtta ja teisi abistada. Just abivalmidus on Liina suurimaid voorusi lisaks rõõmsameelsusele ning võimele trotsida raskusi ja keerulisi olukordi. Elab Kundas.

Meelis Kütt (31) liitus noorkotkastega 1997. aastal. Noorkotkana pani aluse Kadrina rühmale, rühmapealiku kohuseid täitis kuni ajateenistusse minekuni. Alates 2002. aastast on kapten Kütt tegevteenistuses Kaitseliidu Viru maleva staabis, kus on täitnud erinevaid ametikohti, täna on ta KL Viru maleva väljaõppeülem. Mitmete KL ja NK teenetemärkide kavaler.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments