Malevlased kaunistasid linnatänavaid

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Malevlaste värvitud kivid kultuurikeskuse ees moodustavad lause "Kultuurimaja särab". Foto: Helen Viispert
Malevlaste värvitud kivid kultuurikeskuse ees moodustavad lause "Kultuurimaja särab". Foto: Helen Viispert

Kiltsi teel kunagise naftabaasi betoonaial ilutseb grafiti „Haapsalus on hea”. Kastani ja Tamme tänava kandis manitsevad liiklejaid asfaldile värvitud laused. Mitmel pool linnas võib trehvata lugu jutustavaid kive.

Haapsalu linna algkooli seinal on kooli sümbol, küll veel poolik part. Värvikihti ootab pilt äraõitsenud võilillede lennust turu parklas.

Linnamaleva juunikuised rühmad lõpetasid reedel ametlikult töö. Töötati kaks nädalat kuues rühmas, lapsi osales 84.

Kohti oli 90, kuid mõni laps jäi tulemata, selgitas malevat korraldava Haapsalu noorte huvikeskuse direktori kohusetäitja Kristi Karm.

Linnamaleva teema on tänavu tavapäraste heakorratööde asemel tänavakunst. Seega grafiti, aga ka lilled, plakatid, kaunistatud kivid, kujud jms.

Kiltsi grafiti kujundus on huvikeskuse ühistöö, rääkis Karm. Kogu stencil–tehnikas ehk šabloonide ja aerosoolvärvidega tehtud pilt valmis nelja päevaga.

Viiendal tööpäeval asuti juba järgmise rühma tööd ette valmistama — välja mõtlema ohutut liiklust propageerivaid lauseid, näiteks „Vaata ette — lapsed mänguhoos!”.

Laused maha märgitud, hakati planeerima joonistust võililledest turu parkla asfaldile. Kui Kiltsi grafiti sai valmis päev varem, siis asfaldikunstiga jäi aega pisut puudu ning pildi lõpetavad noored täna omal algatusel. Samamoodi lõpetatakse ka algkooli part.

„See ei ole kohustuslik. Nad ise tahavad lõpule viia koos algatatu,” ütles Karm. Kui noored täna siiski kohale ei tule, värvivad noortekeskuse töötajad pildid ise valmis.

Värvimistöid tänavail tegid 13–17aastased. Noorem vanuserühm, 11–12aastased, töötas samal ajal noortekeskuse õuel, kus joonistasid kividele enne üheskoos valmis kirjutatud lugusid.

Päris oma looga kivid pandi maha kuursaali, De la Gardie lossi ja Viieristi juurde. Kaunistatud kivid said aga ka noortekeskuse ja kultuurimaja ette ning Kastani kanti.

Noortekeskus kogus osalenud lastelt uutmoodi maleva kohta ka tagasisidet.

„Meeldis asja sees olla, et ei pidanud rohima, et mitu rühma töötas koos, meeldis värvimine,” loetles Karm. „Ei meeldinud ohutusvestid, mõni mainis ka, et joonistamine ei istu.”

Samuti nentisid noored, et oleksid paari suure objekti asemel eelistanud eri töid.

Üks rühm ehk 15 noort jäi siiski tavatöö juurde — korrastati metsakalmistut.

Nooremad malevlased töötasid kolm, vanemad neli tundi päevas. Laste palk oli 1,98 eurot tunnis. Kokku annab linnamalev tööd 120 lapsele, viimased kaks rühma töötavad augustis.

„Arvan, et rühmad on täis, üks–kaks vaba kohta ehk veel on,” nentis Karm.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments