Lääne Elu paberleht 1. juunil

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Saastatud õnnetuskohas tegutsenud Poola päästjad kontrolliti tsoonist väljumisel üle. Foto: Arvo Tarmula

 

Saastatud õnnetuskohas tegutsenud Poola päästjad kontrolliti tsoonist väljumisel üle. Foto: Arvo Tarmula
Saastatud õnnetuskohas tegutsenud Poola päästjad kontrolliti tsoonist väljumisel üle. Foto: Arvo Tarmula

Keskerakond tuleb Haapsalus välja Rahvarinde vaimu kandva nimekirjaga

Haapsalus sikutab keskerakond vaipa linnapea Suklese jalge alt. Keskerakonnal on kaks linnapeakandidaati ja tulemas on kolmaski. Keskerakonna nimekiri kannab volikogu esimehe Jaanus Karilaiu sõnul Rahvarinde vaimu. See tähendab, et nimekirjas on näiteks sotse ja Res Publica taustaga inimesi.

Linnapea ja volikogu esimees käisid suplemas

Eile keskpäeval heitsid Haapsalu linnapea Urmas Sukles ja volikogu esimees Jaanus Karilaid Fra Mare hommikumantlid õlgadelt ja tegid Paralepa rannas esimese supluse, mis avas Haapsalu rannahooaja. Sukles kinnitas, et vesi oli soe – 20 kraadi.

Hanila kirik sai põranda

15 aastat Eesti ainus põrandata kirik olnud Hanila kirik sai kivipõranda, ühtekokku kulub remondile 50 000 eurot. Veidi alla 40 000 euro annetas Hanilast pärit endine koguduse liige, Austraalias elav Lily Kocins, kes müüs seal kandis maha oma kodutalu maad.

Lihula ja Kullamaa õhtukoolid õigustasid end

Esimene õppeaasta näitas, et Lihula ja Kullamaa otsus avada õhtukool õigustas ennast. Mõlema kooli direktorid kinnitasid, et väljalangejaid oli vähe ja õpilased on motiveeritud. Mõlemad koolid kavatsevad õhtust õpet pakkuda ka edaspidi.

Ridala vallavanem otsib pritsimeestele autot

Ridala vallavanem püüab saada Soomest mõnd maha kantud, aga heas korras tuletõrjeautot, et valla pritsimeeste seltsi päästekomando saaks häda korral osaleda päästetöödel. Praegu on Ridala seltsi pritsimeestel vanast GAZ–53–st tehtud tuletõrjeauto.

KOP rahuldas alla poole taotlustest

Kohaliku omaalgatuse programmist (KOP) saab lõppenud kevadvoorus raha 25 Läänemaa projekti 58 taotlejast. Suurem osa raha saavaid projekte on seotud käsitöö, remonditööde või külapidude korraldamisega.

Haapsalu luteri kogudus võõrustas sõpru

Haapsalu luteri kogudus võõrustas läinud nädalavahetusel sõpruskogudusi, Haapsalus oli ligi sada inimest Soomest, Rootsist ja Saksamaalt. „Eesti kirik ei oleks praegu see, mis ta on, kui meil ei oleks sõpru olnud,” tunnustas praost Tiit Salumäe sõpruskoguduste 20 aasta pikkust rolli Eesti kirikute  ülesehitustöös.

Päästeõppuse telgitagustest

Tänaseks on Haapsalus ja linna ümbruses toimunud rahvusvaheline päästeõppus MODEX läbi — selles osalenud meeskonnad loodetavasti õnnelikult koju tagasi jõudnud ja korraldajad saavad neljast pingelisest päevast puhata. Lääne Elust saab lugeda reportaaži sellest, kuidas õppusi juhiti, baaslaagris elati ja sündmusi lahendati.

Kumberg kirjutas Tapa vorstipäevadeks näidendi

Raamatukoguhoidja Krista Kumberg kirjutas Tapa linna päevade ja ühtlasi vorstifestivali tarbeks uue lastenäidendi, mille tegevuspaik on Tapa raudteejaam. Töö, mille Kumberg endale võttis, oleks vähese fantaasia ja ahtra naljasoonega inimesele üpris kaelamurdev, kuid antud juhul on tulemiks lõbus ja üdini heatahtlik näitemäng.

Ordumeistri pealuu Karuselt

Ajaloolane ja arheoloog Mati Mandel kirjutab 1920. aastatel karuse kiriku kooriruumist leitud pealuust, mida peetakse Virtsu lähedal merejääl langenud ordumeister Otto von Lauterberg. Pealuu ise on kaduma läinud, kuid sellest säilinud fotolt paistab, et ordumeistri surma võis põhjustada löök pähe.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
linnaelanik
10 aastat tagasi

Raus on minu mäletamist mööda alati sotside nimekirjas kandideerinud, ilmselt on konkurendid nüüd nii mures, et laimukampaania kohe vaja käima tõmmata.

valija
10 aastat tagasi

Inimene, kes pidevalt pooli vahetab ja mitme tooli peal korraga istub, ei sobi abilinnapeaks kindlasti. Varem või hiljem lööb see välja tehtavates otsustes.

linnaelanik
10 aastat tagasi
Reply to  valija

millise mitme tooli ja poole peal korraga?

kodanik
10 aastat tagasi

Rausile kiitus julge ja targa valiku eest!

just
10 aastat tagasi

just just, niiet ära ennast nii mugavalt tunne ja sappi pritsi, tuleb sulle ülemuseks veel…

Jüri
10 aastat tagasi

Ära karda Mart. Ei ta hakka sinu last seal õpetama. Karilaid paneb ta abilinnapeaks. Mispärast ta muidu sinna Keski kargas.

Mart
10 aastat tagasi

Uskumatu on lugeda,et minu last riigigümnaasiumis hakkab õpetama inimene,,kes seda igaks juhuks ei maini.Kes on teise partei nimekirjas,aga peab mõistlikuks kandideerida Keskerakonna nimekirjas.Tubli,Rea Raus!
Õpetajate maine ikka halvemaks ja halvemaks.

äh
10 aastat tagasi
Reply to  Mart

Mina olen tema õpilane kunagi olnud. Väga hea ja mõistlik õpetaja oli.

tort
10 aastat tagasi
Reply to  Mart

ju siis on äge naine, kui nii mitu erakonda teda oma nimekirja tahavad, sa katsu ka oma kadedust väheke paremini varjada, brünetike.