Kullamaa ja Haapsalu tähistavad Rudolf Tobiase sünnipäeva

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kullamaal ja Haapsalus tähistatakse nädalavahetusel helilooja Rudolf Tobiase 140. sünniaastapäeva.

Kullamaal avatakse laupäeva, 1. juuni keskpäeval pink helilooja saja aasta juubeliks püstitatud kivi kõrval. Mustast graniidist pink on aastapäeva tähistamise korraldaja Loit Lepalaane sõnul kaunis võimas, täiustab kivi ja lisab pargile väärtust. “See võikski olla Tobiase park,” ütles Lepalaan.

Kultuurimajas avatav Tobiase juubelinäitus tutvustab viiel suurel pannool helilooja elu viit perioodi: Haapsalu, Kullamaa, Peterburi, Tartu ja Berliini aega. Näha saab ka Tobiase New Yorgis kunstnikuna töötanud tütre Beatrice’i raamatuillustratsioonide reproduktsioone.

Kultuurimaja väikeses saalis saab neljal suurel pannool tutvuda orelimeister Carl August Tantoni elulooga ja tema ehitatud pillide lugudega. Tantoni kõige suurem säilinud orel on Kullamaa kirikus ja sellel on mänginud ka Tobias.

Kolmas näitus tutvustab Tobiase helitööde partituure. “Huvitav on vaadata, kui suur see “Joonase lähetamise” partituur on,” sõnas Lepalaan.
Tobiase partituure näeb Kullamaal vaid nädala, teisi näitusi vähemalt kuu lõpuni.

Päev jätkub kultuurikonverentsiga, kus kõneldakse nii Tobiasest kui ka muusikaõpetusest hariduse tõmbetuultes; helilooja Tõnu Naissoo räägib Hammondi orelist. Naissoo improviseerib oma ülikallil Hammondi orelil ka pingi avamisel.

Haapsalus on traditsioon tähistada Tobiase tähtpäevi kohalike kooridega. Helilooja koorilaule esitavad toomkirikus pühapäeval, 2. juunil kell 17 algaval kontserdil Haapsalu kammerkoor, segakoor Sonore, toomkoor, püha Johannese koguduse segakoor, naiskoor Kaasike, naiskoor Leelo ja Lihula meeskoor. Viiulipaladega esinevad Taimi Kopli ja Jüri Ilves, Tobiase “Romansi” esitab sopran Pille Saatmäe, orelil musitseerib Denis Kasparovitch. Meenutusi Rudolf Tobiasest loeb Karin Lükk-Raudsepp. Pärast kontserti minnakse ühiselt lillede ja küünaldega promenaadile helilooja ausamba juurde.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments