Haapsallu tuleb paarsada päästjat Euroopast

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

28. mail kell 7–16 on õppuse tõttu suletud Lahe tänav Väikese viigi ja Eeslahe vahelisel lõigul.
28. mail kell 7–16 on õppuse tõttu suletud Lahe tänav Väikese viigi ja Eeslahe vahelisel lõigul.

Järgmise nädala alguses tabab Haapsalut maavärin, millega kaasneb üleujutus — kriisi tulevad likvideerima Euroopa päästemeeskonnad.

Nii näeb ette esmaspäeval–teisipäeval Haapsalus ja selle lähiümbruses peetava rahvusvahelise õppuse stsenaarium. Õppusele saabub 200 inimest — meedikud Itaaliast, keemikud Portugalist, pumbameeskond Poolast, logistikagrupp Saksamaalt ja koordinatsioonimeeskond Brüsselist. Neile lisanduvad korraldajad. Eestist on kaasatud kolm komandot — keemiavõimekusega Pärnu, Tallinna kesklinna ja Lilleküla komando.

Päästeameti kriisireguleerimise osakonna juhataja Jaan Trossi sõnul on tegemist ühe suurema Eesti pinnal toimunud rahvusvahelise õppusega.

Peakorraldaja on Hollandi Falck, kelle kohapealne partner on Eesti päästeamet.

Jaan Tross ütles, et kuna õppusel mängitakse maha üleujutus, siis toimumiskohana kaaluti nii Haapsalut kui ka Pärnut. „Neile linnadele on see teema tuttav,” ütles Tross. Valik langes Haapsalu kasuks.

Õppusel lavastatud sündmustele reageerivad meeskonnad sarnanevad Eesti päästemeeskonnaga (EDRT), kes käib maailma kriisikolletes, kus on olnud maavärin, üleujutus vms.

Meeskonnad koosnevad enamasti kutselistest päästjatest, meedikutest või erialaasjatundjaist. „Haapsallu tulevatest meeskondadest on vist Saksa logistikaseltskonnas vabatahtlikud,” ütles Tross.

Ta lisas, et näiteks keemikute või meditsiinimeeskondade puhul ei tule vabatahtlikud kõne allagi.

Meeskonnad hakkavad Haapsallu saabuma esmaspäeval, mil lennuväljal seatakse sisse piiripunkt. Kõik meeskonnad tulevad oma täisvarustusega, sest päriselus kaasatakse rahvusvahelisi päästemeeskondi siis, kui kohalik ressurss on ammendunud või rivist väljas. Nii peavad kriisikolletesse saabuvad päästemeeskonnad suutma esialgu oma varustuse, söögi jms–ga hakkama saada.

Õppuste ajaks pannakse Kiltsi lennuväljal püsti baaslaager ja sinna seavad itaallased üles välihaigla.

Õppus koosneb väiksemaist episoodidest, mis mängitakse maha mitmel pool Haapsalu linnas ja selle ümbruses. Näiteks Rohukülas mängitakse maha ohtlike ainete tuvastamisega seotud episood ja ohtlike ainetega õnnetus laeval, Haapsalu raudteejaama lähedal on ohtlike veostega raudteeõnnetus, kombineeritud keemiasündmuskoht on Krimmi holmil endises kalatehases. Pumbameeskond toimetab aga Väikse viigi ääres ja Valgevälja karjääris. Väikesest viigist vee pumpamine Eeslahte toob kaasa ka tänava sulgemise.

Küsimusele, kui palju on kohalikelelanikekel inimestel võimalik õppusi jälgida, vastas Tross, et tehnikat on kindlasti võimalik näha Väikese viigi ja raudteejaama juures, kuid päris ninapidi asjasse mittepuutuvaid isikuid sündmuskohta ei lubata.

Õppustega seotud piirangud

• Kiiruspiirang Ääsmäe–Rohuküla maanteel Kiltsi lennuvälja juures 27.05 kl 12–20.
• Kiirusepiirang Valgevälja teel Valgevälja karjääri juures 28.05 kl 16 kuni 29.05 kl 17
• Lahe tänava sulgemine Väikese viigi ja Eeslahe vahelisel lõigul 28.05 kl 7–16

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments