Juhtkiri: Vene kaart

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Haapsalu linna kultuuri– ja äriinvasioon Venemaale Peterburi sattus huvitavale ajale. Tundub, et suhtumine venelastesse ja Vene teemasse on muutumas.

Eesti ja Venemaa otsivad jälle võimalust piirilepingu sõlmimiseks. Kahe riigi peaministrid kohtuvad, poseerivad kõrvuti fotograafidele ja kuulutavad, et neil on ühised huvid. Näitleja Mari–Liis Lill küsib oma juba legendiks saanud kõnes muu hulgas, miks ümbritseb vaikusespiraal meie venelaste allkirjakampaaniat venekeelsete koolide säilitamiseks.

Allik ütleb, et kunagi ei ole Eesti olnud Venemaa jaoks eraldi sihtmärk, vaid ikka osa suurematest ümberjaotumistest Euroopas.

Sula märkidele on kohe küll järgnenud vastulöögid. Lille kõne puhul räägitakse mis–on–pildil–valesti kujundist, mitte aga venekeelsetest koolidest.

Jaak Alliku lausele järgnes reaktsioon, millest jäi mulje, nagu oleks poliitik Iisraelis holokausti eitanud. Mees pidi vabandama.

Uue piirilepingu vastu astus neljapäevases Eesti Ekspressis IRLi volikogu esimees Helir– Valdor Seeder.

Loodame, et Haapsalu turismi– ja muu äri nüüd reisist võhmal ei ole ja venelastega parema koostöö nimel edasi pingutab.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
En.
11 aastat tagasi

Sel ajal mil Haapsalu eestlased näevad silme ees terendamas vaid vene turistide dollareid, teostab Venemaa step by step 1000-e aastasele riigile omast geopoliitilist strateegiat. Ausalt öeldes mind üllatab, kuidas eestlane ei märka puude taga metsa – Vene tippametnike natslikku kõrkust ja soovi iga hinna eest põlistada umbkeelsete/Moskva-meelsete venelaste kohalolu Eestis.

Tarmole
11 aastat tagasi

Minu meelest segad sa meelevaldselt kokku mitu erinevat aspekti, millest Alliku mainimine on see kõige marginaalsem. See mõju, et Haapsalu Peterburis käis, on tühine piirilepingu tegelike tagamaade valguses. Asi ei ole nii lihtne nagu sa seda siin teese tulistades arvad. Aga olgem siis optimistid, minugi poolest.