Tervisekonverents: Eestis juuakse ülearu, alkohol on odav ja liiga kättesaadav

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Missugused on alkoholi tarvitamise ja alkoholisõltuva suremuse trendid Eestis? Kes surevad alkoholisõltuvaisse haigustesse? Mida tehakse alkoholi tarvitamise vähendamiseks?

Neile küsimustele otsis teisipäeval Haapsalus peetud rahvusvahelisel tervisekonverentsil vastust Kersti Pärna Tartu ülikooli tervishoiu instituudist.

Eesti — õllejoojate maa

Alkoholi müük ja tarbimine Eestis kasvas 2007. aastani, mil elaniku kohta müüdi 15,2 liitrit puhast alkoholi. Et osa alkoholist viisid turistid riigist välja, oli tarvitamine 12,6 liitrit.

Miks pärast 2007. aastat alkoholimüük ja tarbimine vähenes, ei ole teada, tunnistas Pärna. Igatahes müüdi 2011. aastal puhast alkoholi 13,7 liitrit ja tarvitati 10,2 liitrit elaniku kohta.

Konjunktuuriinstituudi andmed aastate 1996–2011 kohta näitavad, et Eesti on üha suurem õllejoojate maa. Kui 1996 joodi inimese kohta 33 liitrit õlut, siis 2011 juba 76 liitrit.

Lahjat alkoholi joodi 22,5 ja nii veini kui ka kanget alkoholi 9,6 liitrit inimese kohta.

Kui taandada joodud alkoholikogus puhta alkoholi hulgale, oli Eesti 2009. aastani veel kange alkoholi maa. Pärast seda hakkab kange alkoholi maast tasapisi saama õllejoojate maa.

Tunne riski piiri

Alkoholitarbimise riski piiriks peetakse meestel 280 g ja naistel 140 g puhast alkoholi nädalas. See teeb naistel ligi kaks pudelit veini ja meestel 7 liitrit õlut või 86 cl kanget napsi.

Eestis on selle piiri ületanud 13% mehi ja 4% naisi.

Kui võrrelda Eestit ja Soomet, siis on Eestis rohkem mehi, kes ei suuda piiri pidada. Soomes on selliseid mehi pisut vähem, 12%.

Soome naiste kõrval on Eesti naised kukupaid, soomlannadest joob üle riski piiri 10%, Eestis 4%.

Surrogaatalkohol

Uuring näitas, et surrogaatalkoholi tarvitas 1,4% ehk 49 inimest 3525st täiskasvanust oli viimasel kuul seda tarvitanud. Enamik tarvitajaid olid mehed, mitte–eestlasi oli rohkem kui eestlasi, väiksema haridusega rohkem kui kõrgharidusega.

Populaarseim surrogaatalkohol on odekolonn — kange, odav ja igal ajal kättesaadav, sest müüakse kosmeetikatootena.

Analüüsiti ka odekolonni keemilist koostist — midagi tervisele ohtlikku selles ei avastatud, tunnistas Pärna.

Kuigi odekolonn ei ole otse mürgine, on alkohol juba varem odekolonnijoojate tervise ära rüüstanud.

Pärna sõnul olid odekolonnijoojad uurijatega koostööaltid, tahtsid oma saatusest kõnelda ja ütlesid: milleks juua alkoholi, mille koostis pole teada.

„Viide Pärnu metanoolitragöödiale,” sõnas Pärna.

Igal ajal kättesaadav

Alkoholisõltuv suremus on kasvanud kogu taasiseseisvumise aja ja seda nii meeste kui ka naiste seas, kõneles Pärna.

Suremus alkoholisõltuvatesse haigustesse on suurem mitte–eestlaste ja madalama haridusega täiskasvanuil.

Eestis on alkohol liiga kättesaadav, tõdes Pärna uuringule tuginedes. Eestis on 100 000 elaniku kohta 196 alkoholimüügikohta, Soomes vaid 6,4.

Eestis müüakse alkoholi kõigil nädalapäevil kell 10–22, kuid Põhjamaades pühapäeviti alkoholi ei müüda ja ka muudel päevadel lõpeb müük kl 18 või 20.

Eestis on kavas alkoholi tarbimist piirata aktsiisi tõusuga. Valitsus kiitis mullu heaks eelnõu, millega tõstetakse 2013–2016 alkoholiaktsiisi 5% kaupa aastas.

Riski piirid

• Mehed ei tohiks juua rohkem kui 4 alkoholiühikut päevas ja naised 2 ühikut.
Alkoholiühik tähendab 10 grammi puhast ehk absoluutset alkoholi. Kogus (liitrit) × kangus (%) × 0,789 = alkoholiühikute hulk
• Igasse nädalasse peaks jääma vähemalt kolm täielikult alkoholivaba päeva.
• Päevaseid koguseid ei saa „tallele panna”, et need siis suurema peo käigus korraga ära juua.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sorts
11 aastat tagasi

keelaks juba kõhutuule laskmise kah ää. see rikub õhku,toidab kasvuhoonegaase jnejne.

tegelikult on IGALPOOL ja alati viinavõtmine hoogustunud siis,kui inimestel pole eesmärke, tulevik tume ja igasugused ahnurid alates valitsustest lõpetades kohtutäituritega ( millede tegevuse on seadustanud valitsused) saavad võimu inimeste eneseteostuse üle.

tömmake vesi pääle valitsusele, kohtutele,pankuritele,kohtutäituritele.
arveldage sularahas, kirjutage varandus alaealiste laste nimele jmt. ühesõnaga—tõmmake vesi pääle ahnuritele.

omaküla mehele võid laenata kuna ta teab,et võlgu jäädes saab ta kolakat ja viid ta traktori minema.

aga padukarsklased….. andke andeks.
ka ise olen olnud aastaid joomata kuid ei näinud,et sellest miskit paremaks oleks läinud.

ätt.
11 aastat tagasi

Hinna tõstmine ei ole lahendus !Haapsalu suurusel linnal peaks olema üks alkoholi pood,toidupoodides võiks müüa ainult ca 2 % õlut ja alkopoe lahtioleku aeg oleks 10-18 ni.Bensukad müügu mootorikütust ja õlisid.Niimoodi on see meie naabrite juures aga meil hakkab päike ennem teistpidi käima kui valitsus alkoholi poliitikat hakkab muutma st.kogu seejutt on ikka üks suur plära.

Tiit. (kunagine Kägipoiss)
11 aastat tagasi

Alkohol on Eestis tõesti ehk liiga kergesti kättesaadav, kuid kindlasti mitte liiga odav. Rehkendage ise ! Et osta poest pudel KORRALIKKU napsu, peab keskmine Eesti tööinimene vähemalt ühe terve päeva tööd tegema. (enamik töölistest peab ju leppima miinimumpalgaga) Millises arenenud riigis aga maksaks töötaja pudeli eest terve PÄEVAPALGA ? Nalja teete ?

viinavabrikant
11 aastat tagasi

võtame mõnuga, siis ka sõidame mõnuga, sõuame mõnuga ja sureme mõnuga, kesse ikka seamoodi sööma hakkab või kaine peaga naistesse läheb

Tont.
11 aastat tagasi

Soomes ja Ameerikas olid ju aastatepikkused kuivad seadused. Ja meil Gorbatšovi ajal ka. Kes võitsid? Salaviinamüüjad ning riikidel jäid sadu miljardeid dollareid makse saamata. Rääkimata sellest,et paljud hakkavad kas teadlikult või mitte igasugu solki jooma.Ja vähe nooremad süstima. Mis teha? Kõik algab kodust,nii et vaadakem peeglisse. Teiseks igasugune alkoreklaam keelata. Ja kuna kõige parem kasvataja on rahakott,siis peaks roolijotad ja muud täis peaga end vigastanud tyybid OMA ravikulud ise kinni maksma. Ja see on väga kallis ….

Lible
11 aastat tagasi

Sa juba kaine peaga peksad siin segast ei saa asjast aru. Esiteks on riigil vaja alkoholi aktsiisis et poliitikutele palka maksta. Seejärel on vaja võimalikult palju purunenud perekondi sest muidu jäävad lastekodud tööta ja pannakse kinni. Mis saab aga siis kui kuritegevus langeb näitena 20% siis viru vangla euru investeering on vastu taevast ja valvurid töötud. Kui keegi vargil ei käiks poleks politseid ka tarvis. Meestega on see hea omadus et need joovad ennast surnuks ja riik ei pea pensioni maksma, mõelge missugune kokkuhoid. Kui üksikvanem kasvatab üksi enda last siis ettemääratud tõenäosuse alusel enda intellektuaalseks harimiseks tal aega ei… Loe rohkem »

Karsklane
11 aastat tagasi

Tegelikult ei tohiks mitte keegi juua mitte ühtegi ühikut või grammi alkoholi mitte kunagi, sest alkohol mõjub tervisele kahjulikult ka väikestes kogustes. Peale selle on alkohol kuritegevuse suurim põhjustaja. Alkoholi müügist saadav rahaline tulu on väiksem, kui alkoholi tarbimisest põhjustatud tagajärgedega tegelemisele kulub. Seetõttu tuleks alkoholi tootmine ja tarbimine täielikult seadusega ära keelata. Väide, et siis hakatakse salaalkoholi tarbima, on ainult tootjate ja müüjate vabandus, et oma tulust mitte ilma jääda. See tulu on aga kaasinimeste ja riigi kulul saadud. On arusaamatu, miks riik sellist äri toetab.