Taastusravikeskus avab homme juurde- ja ümberehituse

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Rehabilitatsioonikeskuse juhatuse esimees Priit Eelmäe: "Treeningsaal on ainulaadne omasuguste seas kogu Baltikumis." Foto: Erakogu
Priit Eelmäe

Haapsalu neuroloogiline rehabilitatsioonikeskus avab homme, 3. aprillil ligikaudu neli miljonit eurot maksma läinud juurde- ja ümberehituse.

Haiglahoone ümberehituse peamiseks eesmärgiks oli energiatarbimise vähendamine. Ehitust rahastati CO₂ kvootide müügist saadud rahast. Soojustati fassaad, vahetati aknad ja uksed, uuendati soojasõlme, paigaldati päikesepaneelid ja uus ventilatsioonisüsteem jne.

Ümberehituse maksumuseks kujunes kokku ligikaudu 1,9 miljonit eurot. Võrreldes möödunud aastaga on õnnestunud haiglal käesoleva aasta jaanuaris ja veebruaris hoida kokku üle kolmandiku küttekuludest.

Haigla A-korpus sai lisakorruse, kus paiknevad kaasaegsed raviruumid ning tervisedenduse ja rehabilitatsiooni kompetentsikeskuse taastusravi labor. Juurdeehitus ja selle tipptehnoloogiline sisustus läksid kokku maksma ligikaudu kaks miljonit eurot. Ehitust rahastati poole ulatuses Euroopa regionaalarengu fondi rahast ja poole ulatuses haigla enda rahast.

Neuroloogilise rehabilitatsioonikeskuse juhatuse esimehe Priit Eelmäe ütles, et lisakorruse rajamise eesmärgiks ei ole voodikohtade arvu suurendamine, vaid eelkõige soov panustada ravi ja rehabilitatsiooniteenuste kvaliteeti. Soetatud tipptehnoloogiline sisseseade on Eelmäe sõnul ainulaadne mitte ainult Eestis, vaid kogu Euroopas.

Kompetentsikeskuse laboris paiknevad lastele ja täiskasvanutele mõeldud kõnnirobot LOKOMAT, robot-seisulaud ERIGO, käerobot ARMEO, kogu keha isokineetiline dünamomeeter ja koormustestimise seadmed loovad senisest oluliselt paremad tingimused taastusravi teenuste osutamiseks, täpsemaks planeerimiseks ja ravitulemuste hindamiseks.

Soetatud taastusraviseadmete maksumuseks kujunes ligikaudu üks miljon eurot, millest 85 protsenti rahastati Euroopa Regionaalarengu fondi rahast ja 15 protsenti haigla omaosalusena.

Tänavu sügisel 55. sünnipäeva tähistav Haapsalu neuroloogiline rehabilitatsioonikeskus on Eesti suurim statsionaarse taastusraviteenuse osutaja. Aastas ravitakse üle 2300 statsionaarse haigusjuhu. Haigla igapäevane töö on suunatud peamiselt selja- ja peaaju kahjustusega lastega ja täiskasvanutega tegelemisele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments