Teemaplaneeringu „Harku–Lihula–Sindi 330/110 kV elektriliini trassi asukoha määramine” keskkonnamõju strateegilise hindamise programmi avalikustamine ja teemaplaneeringu I eskiisi tutvustamine

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Harju, Lääne ja Pärnu maavanemad on algatanud teemaplaneeringu „Harku–Lihula–Sindi 330/110 kV elektriliini trassi asukoha määramine” koostamise ja strateegilise keskkonnamõju hindamise (KSH) läbiviimise. Teemaplaneeringu koostamise eesmärgiks on Harku–Lihula–Sindi 330/110 kV elektriliini trassi asukoha määramine, viimaks olemasolev Harku–Lihula–Sindi 110 kV õhuliini trass vastavusse 330 kV pingeklassiga õhuliini trassi nõuetele. Olemasolev 110 kV elektriliin demonteeritakse ning asemele rajatakse uus 330/110 kV liin, millest tulenevalt laieneb liini kaitsevöönd 50 meetrilt 80 meetrile. Teemaplaneeringuga kaalutakse alternatiivseid trassikoridore. Liin kulgeb Harju maakonnas läbi Harku, Saue, Kernu ja Nissi valdade, Lääne maakonnas läbi Risti, Kullamaa, Martna ja Lihula valdade ning Pärnu maakonnas läbi Koonga, Audru ja Sauga valdade. Planeeringu alaks on 330/110 kV õhuliini toimimiseks ja alajaamadega ühendamiseks vajalik maa–ala.

Lääne maakonnas korraldab planeeringu koostamist Lääne Mmaavalitsus (kontaktisik: Liis Moor, e–post: liis.moor@lmv.ee) ja planeeringu kehtestab Lääne maavanem. Planeeritava elektriliini ehitaja on Elering AS (kontaktisik: Priit Jürgenson, e–post: priit.jurgenson@elering.ee). Planeeringut koostab Ramboll Eesti AS (kontaktisik: Mildred Liinat, e–post: mildred.liinat@ramboll.ee). Keskkonnamõju strateegilist hindamist juhib Maves AS (kontaktisik: Karl Kupits, e–post: karl@maves.ee). Kõigi maakondade mõju hindamise menetlused on ühendatud.

Käesolevaga on valminud KSH programm ja planeeringu I eskiis. KSH programmis kirjeldatakse mh planeeritava tegevuse eesmärki, mõjutatavat keskkonda ning mida ja millal hindama hakatakse. KSH läbiviimise tulemusena selgitakse teemaplaneeringu elluviimisega eeldatavalt kaasnev keskkonnamõju, hinnatakse mõju olulisust ning vajadusel pakutakse välja negatiivse keskkonnamõju vältimise või vähendamise võimalused.

KSH programmi ja teemaplaneeringu I eskiisi avalik väljapanek on 25. veebruarist 10. märtsini teemaplaneeringu veebilehel.

Avaliku väljapaneku lõpuni saab KSH programmile esitada küsimusi, vastuväiteid ja ettepanekuid e–postiaadressil: liis.moor@lmv.ee või karl@maves.ee.

KSH programmi ja teemaplaneeringu I eskiisi avalikud arutelud toimuvad:

• Risti vald – esmaspäeval, 11. märtsil kell 17 Risti Rahvamajas (Risti alevik, Risti vald)
• Martna ja Kullamaa vallad – teisipäeval, 12. märtsil kell 13 Martna vallavalitsuses (Martna küla, Martna vald)
• Lihula vald – kolmapäeval, 20. märtsil kell 17 Lihula kultuurimajas (Tallinna mnt 1a, Lihula, Lihula vald).

Kavandataval tegevusel puudub piiriülene oluline mõju.

Lääne maavalitsus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments