Konjunktuuriinstituut: Eesti majanduse olukord on rahuldav

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) detsembris läbi viidud ekspertide küsitluse kohaselt on Eesti majanduse olukord püsinud enam kui rahuldaval tasemel. Eksperdid hindasid majanduse üldolukorda 1-9 punkti skaalal hindele 6, mis on septembriga võrreldes langenud 0,1 punkti võrra.

Selle aasta majanduskasvuks ootab EKI 3,6 protsenti ja tarbijahindade kasvuks 3,5 protsenti. Keskmiseks palgaks ennustab EKI 930 eurot ja reaalpalga kasvuks 2,2 protsenti. Tööpuuduse määr jääb EKI hinnangul 9 protsendi piiresse.

Eksperdid on mõnevõrra ettevaatlikud majandusolukorra suhtes poole aasta pärast, hinnates seda 4,4 punktiga (5 punkti= olukord jääb samaks). Sealjuures on eksperdid optimistlikumad pigem eratarbimise kui investeeringute kasvu osas. Investeeringute olukorda hindasid küsitletud eksperdid septembris 6,4 ja eratarbimise seisundit 7,2 punktiga.

EKI direktor Marje Josingu sõnul võib Eesti eksporti hakata piirama meie olulisemate eksportriikide nõudluse vähenemine. „Eksportturgudel on keskkond muutunud keerulisemaks ning oma kaupa sinna müüa on järjest keerulisem,“ ütles Josing. Ekspertidest kolmandik usub, et ekspordi mahud on poole aasta pärast suuremad, teine kolmandik usub, et mahud jäävad samaks ning ühe kolmandiku arvates ekspordi mahud vähenevad.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi majandusanalüüsi talituse juhataja Meelis Kitsingu sõnul on aga Eesti majandus viimastel aastatel muutunud efektiivsemaks ning meie ettevõtete konkurentsivõime on möödunud aastate kriisi tulemusena kasvanud. „Olen ekspordi ja impordi kasvu suhtes pigem optimistlikum ja nõus selle kolmandikuga, kes arvavad, et Eesti kaubandusmahud jätkavad kasvu ka sel aastal,“ ütles Kitsing.

EKI ettevõttejuhtide uuringu kohaselt on oodata töötajate arvu kasvu järgneval kolmel kuul enim IT-sektoris, kus uusi töötajaid soovib värvata 39 protsenti ettevõtetest, samas 26 protsenti ehitusettevõtetest näeb lähema kolme kuu jooksul ette tööjõu vähenemist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments