Lääne Elu paberleht 22. septembril

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Mükoloog Teele Jairus (paremal) on seenenäitusel valmis selgitusi jagama nii suurtele kui ka väikestele. Foto: Arvo Tarmula

• Keskkonnainspektsioon esitab keskkonnaametile järelpärimise, kas Pivarootsi ilma loata ehitatud 24 meetrit kõrge vaatlustorn on tekitanud keskkonnakahju või mitte.

• Hanila vallavanema Arno Peksari sõnul on Uus–Meremäe kinnistul igal juhul eksitud ehitusseaduse vastu. Seda on juhtunud seal varemgi, et detailplaneeringut alles tehakse, aga kopp on juba maas.  Seni on omanikud kõik dokumendid tagantjärele korda ajanud. Tõenäoliselt ei tule ka seekord ebaseaduslik ehitis lammutada, selle asemel tuleb ettekirjutus paberid korda ajada, ütles vallavanem.

• Haapsalus ligi 350 inimesele tööd andev PKC Eesti tunnistati riigi parimaks välisinvestoriks ja aasta ettevõtteks. „Ehkki PKC Eesti on klassikaline tööstusettevõte, on tegemist regionaalselt olulise suure tööandjaga,” selgitas valikut žürii liige, EASi nõukogu esimees Cinzia Siig.

• Kolm Läänemaa väikeettevõtet taotles sotsiaalfondist toetust, et teha oma firmas töökeskkonna ohutegurite riskianalüüs. Üle 22 aasta Ristil tegutsev Lääne Risti, kus valmistatakse traaditooteid, kette ja vedrusid, lasi mõõta töökeskkonna parameetreid ja teha riskianalüüs. Kõik 15 töötajat vaatas läbi töötervishoiuarst. Töötervishoiuarsti juures selgus, et peaaegu kõigil töötajail on kuulmislangus, aga see on pärit nõukogude ajast, mil ei kantud kõrvaklappe.

• Läänemaalt pärit Mart Tarang on noorim eestlasest kaugsõidukapten, kes sõidab praegu Rootsi kaubalaevaga Kanaari saarte ja Lääne–Aafrika vahet. Lähisõidus on ka nooremaid kapteneid, aga nii noort kaugsõidukaptenit, kes juhib ookeanilaeva, ei ole, ütles Mart Tarangu isa Lembitu Tarang, tuntud metsamees, pärandkultuuri– ja kodu–uurija, mitme raamatu autor.

Kaugsõidukapteni eksami tegi Mart Tarang kaks aastat tagasi, aga oma laeva sai ta alles kuu aega tagasi. Üks asi on kapteni kvalifikatsioon, teine asi on ametikoht ise, ütles Lembitu Tarang. Selle koha peale on konkurents tugev.

• Läänemaa muuseumis nädalavahetusel avatud seenenäitusel on 140 liiki seeni, muuseumi töötajad korjasid need Läänemaa metsadest. Läänemaalt pärit mükoloog Teele Jairus jagab näitusel seenenõuannet.

•  Nädala päevikut pidas seekord Läänemaa noormees kapral Tauri Tammai, kes teenib Afganistanis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lapsevanem
11 aastat tagasi

Teglikult käivad enamik ehituslubade saamisi tagantjärgi, sest planeeringu vormistamisel, keskkonnamõjude hindamisel ja ehitusloa saamisel bürokaaraatia on ikka meeletu. Sealjuures nutame, et ettevõtlus ei arene, kuidas ta saabki areneda kui algaja ettevõtja ei suuda sellest bürokraatia rägastikust läbi murda ja pigem jätab asja katki. Saavadki need, kellel “rahakott puuga seljas”.

Hanila
11 aastat tagasi

Ma ei saa aru Peksar`i kinnituses, et omanik on seadust rikkunud aga paberid tagantjärge korda ajanud. Mismoodi? Füüri lasknud või? Kas Hanila vallas käivadki asjad nii?

ära üle pinguata
11 aastat tagasi

on jah tore läänemaa arenduskeskus valetas pool lehte täis kuidas läänemaa ettevõtlust arendatakse paremini kui iial enne. Reaalus on aga see et läänlased lahkuvad regioonist demograafia on rohkem peetis kui iial enne. LAK peab omateada mingisuguseid, läbirääkimisi ülikoolidega mingi arengukava kujundamiseks, millest reaalsuses ettevõtjad midagi ei tea ja selliste kohtumiste kohta reaalne arendusinfo puudub et ise kaasarääkida saaks nagu mingi põrandalaune liikumine oleks. PKC st tehakse arengu ja investeeringute musternäidis. Samal ajal kui kaadrivoolavus on katastroof ja palgaga polda rahul, felfis kirjutati et enamusel on miinimumpalgad. Aga peamine et investur ja pank saak oma noosi korralikult kätte. Aga seda teemat… Loe rohkem »

Ruuland
11 aastat tagasi

Päris hea leht täna, hulga lugemist. Tänks LE.