Laste töötamine on tehtud ülearu keeruliseks

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Läänemaa õpilasmalevlased tänavu suvel Koluvere lossi juures. Maleva korraldaja Ülle Lassi sõnul olid korraldajad hädas tööandjate leidmisega, sest lapsed ei tohi isegi värvida ega niita. ƒ„Paraku tuleb meil lastele abitust õpetada — kodus nad teevad ju töid, mida nad ametlikult teha ei tohi,” sõnas Lass. „Rohida, riisuda, korjata, puid laduda ehk lubatakse veel.” Foto: Arvo Tarmula.

Läänemaa omavalitsusliit tahab algatada riigikogus diskussiooni, kuidas muuta laste suvine töö lihtsamaks.

„Praegu on raske leida tööandjaid, kes lapsi suveks tööle võtavad,” ütles omavalitsusliidu juht Ülle Erman. „Liiga palju on piiranguid — alates tööst, mida lapsed teha tohivad ja maksudega lõpetades.”

Ermani sõnul tuleks mõelda, kas üldse tasub alaealiselt riigimakse koguda. Sotsiaal– ja ravikindlustusmaksu poleks vaja, sest alaealine on nagunii ravikindlustatud. Pensionfondilepingut tal veel ei ole, tulumaksu  saavad nad järgmisel aastal tuludeklaratsiooniga nagunii tagasi — kas siis on mõtet seda rehkendada. Vaja poleks ka töötukindlustusmaksu.

Teine teema on töökaitse ja tööohutus. Kas on põhjendatud, et nii palju töid on lastele keelatud, küsis Erman. Läänemaa arenduskeskuse juhi Andres Huuli sõnul tasub analüüsida töökaitse aspekti, sest praegu pärsib ülemäärane ettevaatlikkus ka laste ettevõtlikkuse kujunemist.

Omavalitsusliidu eestseisus leppis kokku, et Läänemaa arenduskeskus valmistab ette pöördumise teksti ja tutvustab seda septembris eestseisusele.

„Eesmärk on vähendada takistusi, et lapsed saaksid tööle,” ütles Erman.

Küsimustering on lai ja vajab igakülgset arutelu, toonitati eestseisuses. Kui alaealised lihtsalt maksudest vabastada, võivad tööandjad seda oma kasuks kasutama hakata.

„Tahame noori kaasata, aga nii, et neid ei hakataks ära kasutama,” ütles Haapsalu volikogu esimees Jaanus Karilaid.

Väljavõtteid määrusest “Töökeskkonna ohutegurid ja tööd, mille puhul alaealise töötamine on keelatud

Tööandja ei tohi alaealist tööle võtta ega rakendada tööl, mis ohustab alaealise tervist. Näiteid alaealise tervist ohustavaks loetavatest töödest:

* tugevasti vibreerivad töövahendid
* müratase üle 80 dB
* kerge füüsiline töö ruumis temperatuuril alla +19 °C, keskmise raskusega füüsiline töö ruumis temperatuuril alla +16 °C
* kerge füüsiline töö ruumis temperatuuril üle +26 °C, keskmise raskusega füüsiline töö ruumis temperatuuril üle +24 °C
* töö, mis on seotud kõrgusest kukkumise ohuga
* töö, mille tempo määravad masinad ja mille eest tasustatakse vastavalt töötulemustele
* töötamine katlakütjana või katlamaja operaatorina
* tualettruumide koristamine

Koostanud Madiken Kütt

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Talupidamises
11 aastat tagasi

on asi lihtne-teed ise tööd ja jõukohaseid ülesandeid saavad ka lapsed.Tasapisi jõud kasvab ja inimene ongi tööharjumuse omandanud.Töö tegemine on justkui elustiil-ei teki tänapäeval nii levinud arusaama,et töö on mingi kole ja ebameeldiv asi millest tuleb kõrkhariduse omandamise teel hoiduda.Kui miski tõeliselt huvitab ja soov end selles valdkonnas koolis harida pole ka kõrgharidus muidugi keelatud.

partorg
11 aastat tagasi

Tüüpiline partorgia või plutokraatia juhtum. Süsteem loob probleemi et teise otsa ametnikud saaksid selle vastu võitlema hakata. Muidu on oht et töö saab otsa ja leht väljastab võitlevatele ametnikule töökangelase tiitli. Samas töötavad need samad vinguvad poliitikud valimiste ajal nende samade poliitikate kehtestamise nimel või hääletavad nende inimeste eest kes sellist piiravat poliitikat kehtestavad. Ainus mida selline suhtumine toodab on ajupuuder, millega tõestada et lollile tavakodanikule selgeks teha et ametnik on tubli seisab inimese õiguste eest. Kui ametnik enda tööd teeks siis kujundaks ta süsteemi et selliseid probleeme ei oleks aga näe ei küüni selleni, eelistab korraldada karnevali et matroosovi… Loe rohkem »