Haapsallane jõudis Adamson-Ericu stipendiumi lõppvooru

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Urmas Lüüsi sõrmused näituselt üle-eelmisel aastal. Foto: arhiiv
Urmas Lüüsi sõrmused.

Täna kuulutatakse Tallinnas Adamson-Ericu muuseumis välja Adamson-Ericu nimelise noore kunstniku stipendiumi võitja, kelleks komisjon valis Sylvia-Johanna Annuse.
Konkursi lõppvooru pääsesid veel kunstirühmitus Urmas–Ott ja kunstnikud Kärt Ojavee ning Jaanus Samma.

Rühmitusse Urmas–Ott kuulub kaks noort metallikunstnikku: Hans-Otto Ojaste ja Haapsalust pärit Urmas Lüüs.

Rühmitus tuli esimese isikunäitusega “VARJEND 2415” välja märtsis Tallinnas A-galeriis, varem on nad koos esinenud paljudel grupinäitustel. Oma vaateid ehtekunsti, sepiste, graafika, tänavakunsti ja performance’ite kaudu väljendav rühmitus pälvis 2010. aastal Roman Tavasti nimelise stipendiumi.

Kõik nominendid saavad muuseumilt auhinnad ning LC Tallinn Hansa tunnistused, võitja pälvib naisorganisatsiooni Lions Club Tallinn Hansa poolt välja pandud 3000 euro suuruse stipendiumi.

„Komisjon töötas mitmes voorus ja valis nelja viimasesse vooru pääsenud noorkunstniku hulgast võitjaks Sylvia-Johanna Annuse,” ütles Lions Club Tallinn Hansa president Ingrid Lepp. „Tema töid iseloomustab funktsionaalsus, ergonoomilisus ja taaskasutus. Stipendiaadi teosed on loominguliselt mitmekülgsed nagu ka kunstnik Adamson-Ericu looming.”

Adamson-Ericu nimelise noore kunstniku stipendiumi antakse välja igal aastal. Uus konkursivoor kuulutatakse välja hilissügisel.

Stipendiumi eesmärk on juhtida tähelepanu silmapaistva kunstniku Adamson-Ericu maali- ja tarbekunstiloomingule, väärtustada mitmekülgsust ja isikupära Eesti maali- ja tarbekunstis ning aidata kaasa kunstniku loomingu ja pärandi uurimisele. Stipendiumi väljaandmisega tähistatakse 110 aasta möödumist kunstniku sünnist.

Lions Club Tallinn Hansa naisorganisatsiooni asutatud Adamson-Ericu nimelise noore kunstniku 3000 euro suurust stipendiumi võisid taotleda kõik Eesti kõrgkoolides või väljaspool Eestit kujutava kunsti, tarbekunsti või disaini erialal magistri- või doktorikraadi omandavad Eesti kodakondsusega kunstitudengid.

„Olen stipendiumi loojatele tänulik, et tekkis võimalus Eesti läbi aegade ühe mitmekülgsema loovisiku, Adamson-Ericu nimelise stipendiumi algatamiseks,” ütles Adamson-Ericu muuseumi direktor Ülle Kruus. „Kultuuri- ja kunstiinstitutsioonina aitab Adamson-Ericu muuseum kaasa noorte andekate kunstnike unistuste teostumisele ning tähistab stipendiumi väljaandmisega ühtlasi Adamson-Ericu sünniaastapäeva.”

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments