Rühmitus Urmas-Ott murrab arusaamu meeste ehetest

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Hans-Otto Ojaste. Käevõru

Rühmitus Urmas-Ott avab homme, 1. märtsil kell 17 Tallinnas A-galerii seifis meesteehete näituse “VARJEND 2415”.

Rühmitusse kuulub kaks noort metallikunstnikku: Hans-Otto Ojaste ja Haapsalust pärit Urmas Lüüs.

Urmas Lüüs ütles, et idee teha maailmalõpu hõnguline näitus tuli neil just selles kohas.
“A-galerii asub endistes ARSi ehtekunstnike ruumides, mille tagaosas on seifiruum. Sellesse astudes tekkis kohe varjendi tunne,” põhjendas ta.

Eksponeeritavate ehete esteetika on kantud küsimusest, milliseid ehteid kannaksid maailmalõpu üle elanud inimesed. Ehted asuvad Lüüsi sõnul keset installatsiooni, olles tuumavarjendi osad – nõnda et vaataja peab nad ruumis ise avastama.

Rühmituse sooviks on leida meeste ehetele uusi vaatenurki. “Meeste ehete all mõeldakse meil tavaliselt ikka veel kuldketti ja klotserit,” illustreeris Lüüs. “Tahame neid arusaamu murda.”
Kunstniku sõnul üritab rühmitus hoida ehete valmistamisel lihtsat ja loogilist joont, rõhudes arhailistele, mehelikele materjalidele. “A-galerii näitusel kasutame peamiselt rauda,” ütles Lüüs.

“VARJEND 2415” on rühmituse Urmas-Ott esimene isikunäitus, kuid enne on nad koos esinenud paljudel grupinäitustel. Oma vaateid ehtekunsti, sepiste, graafika, tänavakunsti ja performance’ite kaudu väljendav rühmitus pälvis 2010. aastal Roman Tavasti nimelise stipendiumi.

Näituse pealkirjas sisalduva numbri kohta ütles Lüüs, et see avaneb kindla šifriga. “Šifri peab aga igaüks ise ära mõistatama,” teatas kunstnik.

Näituse treilerit on võimalik vaadata siin.

“Varjendisse” saab siseneda 26. märtsini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments