Kolm Soome kunstnikku avasid näituse kunstikooli galeriis

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Niko Saarinen, Johanna Johnsson ja Taru Tomperi näituse "Kolm iseloomu" avamisel kunstikooli galeriis. Foto: Arvo Tarmula
Niko Saarinen, Johanna Johnsson ja Taru Tomperi näituse "Kolm iseloomu" avamisel kunstikooli galeriis. Foto: Arvo Tarmula

Läinud laupäeval avasid Haapsalu kunstikooli galeriis näituse kolm Soome kunstnikku.

Taru Tomperi, Johanna Johnsson ja Niko Saarinen elavad 50 km Helsingist Nurmijärvil metsade keskel ja ammutavad inspiratsiooni loodusest.

Taru Tomperi realismi ja abstraktsionismi piiril seisvail akvarellidel võib aimata kive ja maastikke. Tomperi ütles, et armastab akvarelli juhuslikkust: „Mind erutab kiirus ja täpsus, mida see tehnika nõuab.”

Kunstiõpetajad Johanna Johnsson ja Niko Saarinen elavad ja töötavad koos avatud ateljees. Kunstnikud rääkisid, et polnud Tomperi Haapsalu näituse pilte näinud ja üllatusid siin töid üles pannes, kui hästi kõigi kolme loodu omavahel sobib.

Et Johnsson ja Saarinen avasid hiljuti näituse oma kodukohas, valmisid nende tööd Haapsalu jaoks kahe nädala jooksul. „Viimased lihvid andsin veel ööl enne tulekut,” ütles Saarinen.

Johanna Johnssoni söejoonistused, pastellid ja akvarellid kutsuvad avastama neidsamu randu, metsatukki ja kive, mida aimub Tomperi akvarellidelt. „Puud” ja „kivid” on ka Niko Saarineni puuskulptuurides, mis on tehtud mootorsaega, kuid näevad välja nagu voolitud.

Johnsson ja Saarinen rääkisid, et töötades jälgivad mõlemad silmanurgast, mida teine teeb, ja märkamatult ilmuvad kummagi töödesse samad motiivid mis teisel.

Imestama paneb, et iga Saarineni skulptuur on valmistatud ühest puust, ühest tüvest. Miks see imestama paneb, peab ise vaatama minema.

Näitus „Kolm iseloomu” on avatud 28. juulini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments