Lonksu tantsu- ja draamanoored kogunesid jälle Haapsallu

Madiken

madiken@le.ee

T-Stuudio. Foto: Arvo Tarmula
T-Stuudio. Foto: Arvo Tarmula

Neljapäeval avati kultuurikeskuses Lonks 2012 ehk loominguliste noorte kokkutulek “Lendamise lugu”.

Avasõnad ütles Mairi Grossfeldt, kes 2005. aastal ürituse käima lükkas. “Juhtus nii, et tegime T-Stuudioga pikema liikumisetenduse, aga kui ühe korra olime lastevanematele ja sõpradele ette näidanud, siis öeldi: “Oi, oi! Kas rohkem ei saagi mängida?””

“Mõtlesin, et teeks õige väikelinnade liikumis- või teatristuudiote kokkusaamise. Jarmo Karing oli igati abiks. Tänavu on juba Lonks numbes kuus.”

“Meil on Mairiga omavahel väga hea klapp, algusest siiani,” rääkis ürituse teine peaorganisaator Jarmo Karing.

“Ma olen ise läinud väiksest linnast suurde ehk Haapsalust Tallinna ja arvan, et suurem osa väikelinnade erksameelsetest noortest käib sama teed. Ja siis on ülikoolis juba teine tunne, kui kohtad ees tuttavaid Eestimaa teisest nurgast. Noored suhtlevad praegu palju virtuaalselt, kuid vahetu kontakt teiste omavanustega Eestimaa hoopis teisest kandist loob soodsa pinnase üliõpilaspõlve koostegemisteks. See ei pea olema ainult kunstiloominguline, vaid hoopis laiem. Enamik noortest valibki ju sootuks teise eluala,” rääkis Karing.

Karingu arvates pakub Lonks noortele võimaluse osaleda mitte nii akadeemilises võtmes kui kooliteatrite festival. “Väga olulised on meie kokkusaamisel erinevad õpitoad, need annavad Lonksule sisulise väärtuse,” ütles ta. Grossfeldt meenutas, et töötubade idee tuli lihtsalt sellest, et hommikupoolikud jäid algul tühjaks, kuna etendused toimuvad alati pealelõunasel ajal. “Õpikodades käib tõsine töö, otsimine ja avastamine. Viimasel päeval näidatakse ka tehtu tulemust!” ütles Grossfeldt.

Tänavu on Haapsalu noortele külla sõitnud eakaaslased Võrust, Viljandist ja Pärnust. Esmakordselt tegutseb rütmika õpikoda, mida juhendab Kaja Kaus. Filmi- ja videotoas õpetavad Anti Rannus ja Vahur Kuusk, kes lubasid huvilistega ka palju õues viibida.

Tantsimist juhendavad Annika Viibus, Evelyn Uisk ja Karl Saks, teatrikojas on abiks Mait Joorits, Kait Kall ja Tarmo Tagamets.

Tagamets on Lonksu veteran. “Esimesest Lonksust ei saanud ma hästi aru, et mis õige toimub. Teine Lonks hakkas aga maitsema,” meenutas Tagamets, kes on juba kolm aastat Võru linnateatri kunstiline juht. “Tänavu on mul õpikojas ette võtta Eesti filmiklassika, täpsemalt Sulev Nõmmiku filmid. Teeme sketše, etüüde, püüame veidi kaasajastada. Ootan noortepoolseid ideid, neid kindlasti tuleb. Eelkõige tulebki lähtuda noorte väljapakutavatest, mitte ei hakka mina neile oma peale suruma.”

Tantsuõpetaja Evelyn Uisk lubas pearõhu asetada improvisatsioonile kaasaegse tantsu võtmes.

“Ülesanded on mängulised ja nad hakkavad ise läbi liikumise otsima, õpivad ka oma keha tundma ja avastama. Muusika on suvaline. Teeme ka grupiliikumise ja õpetan neile seljeks ühe kaasaegse tantsu kindla liikumise jada.”

Noort pulbitsevat energiat oli tunda esimestest hetkedest peale, kui tantsis T-Stuudio. Seejärel tuli publiku ette Wiedemanni gümnaasiumi näitetrupp Waggish Group etendusega “Veronika otsustab surra”. Õhtu lõpetas Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia tantsuetendus “Tüür”, mille koreograaf Evelyn Uisk. Seejärel läksid noored festivali klubisse Ehte tänaval, mis on avatud ka ülejäänud festivaliõhtutel. Küllasõitnud magavad Wiedemanni gümnaaisumi ruumides ja sealsed kokad pakuvad ka söögipoolist.

Veel täna ja homme õhtul näeb kultuurikeskuses LONKSu erinevaid etendusi. Lonks lõpetatakse pühapäeval kell 13. Lõpetamisel saab näha õpikodades tehtut kokku võtvat etendust “Lendamise lood”, sissepääs on tasuta.

Aivo Paljasmaa

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments