Lääne Elu paberleht 8. novembril

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haapsalu linnust majandab praegu linnale kuuluv sihtasutus, edaspidi oleks see aga osa moodustatavast sihtasutusest. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu linnust majandab praegu linnale kuuluv sihtasutus, edaspidi oleks see aga osa moodustatavast sihtasutusest. Foto: Arvo Tarmula

 

Kultuuriminister Rein Lang saatis möödunud nädalal Haapsalu linnapeale kirja ettepanekuga ühendada riigile kuuluv Läänemaa muuseum oma filiaalidega, linnale kuuluv piiskopilinnuse sihtasutus ja raudteemuuseum ühtseks sihtasutuseks. Kultuuriministeerium ootab linna seisukohavõttu juba sel aastal.

Ajaloolane Mati Mandel kirjutab arvamusküljel probleemidest Lihula muuseumiga, mille haldamise tahab majandusraskustes vald anda fondile Keskaegne Lihula.

Politsei- ja piirivalveameti teade ööpäevaringse mehitatud valve lõpetamisest Dirhamis on pannud kohalikud otsuse vastu allkirju koguma. Kohalikud muretsevad kõige rohkem selle pärast, et piirivalvealuse Dirhamist äraviimise järel tuleb talveks leida Osmussaarega ühenduse pidamiseks muud võimalused. Samuti kardetakse, et kui ainukesed vormikandjad piirkonnast lahkuvad, kannatab turvalisus nii maal kui merel.

IRLi riigikogu fraktsiooniga Läänemaal väljasõidul käinud endine siseminister Marko Pomerants andis Lääne Elule intervjuu, kus rääkis nii poliitikast kui ka luuletamisest.

Haapsalu hetkel üks tuntumaid kunstnikke Hillar Tatar kinkis 75. sünnipäeva puhul kunstipublikule kollaažinäituse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kingpool
12 aastat tagasi

nojah, üks muuseumireform kukkus läbi, siis üritab riik muuseumi oma kaelast teisel viisil ära saada. Kas aga linnal raha on kõikide nende probleemidega tegelemiseks? Samas- kas meie ajaloo säilitamine ja eksponeerimine on kogu meie riigi asi, või pidevalt kärbitavate eelarvetega omavalitsuste järjekordsele kaela laetav kohustus?

ätt.
12 aastat tagasi

Ühendada tuleks kõik Haapsalu linnas olevad muuseumid ühtse juhtimise alla-Raudtee,Side.Kreegi,Läänemaa muuseum ja piiskopilinnuse sihtasutus(võib olla jäi midagi märkimata). Sest see trall mis muuseumide ümber terves Eestis toimub ei ole jätkusuutlik.Niisugust rahaliste vahendite jagamine võis toimuda kommunismiehitamise viljakates tingimustes ja kõik me teame kuhu see viis.Aga tugev vastuseis muutustele on eht eestlaslik.

Muhvel
12 aastat tagasi
Reply to  ätt.

Väike täpsustus – sidemuuseum ongi Läänemaa muuseumi filjaal nagu ka Laikmaa muuseum ja need ühendataksegi. Kreegi muuseum, mis oli Läänemaa muuseumi filjaal, suleti hiljuti.

überalles
12 aastat tagasi

see suur ühendamise soov oli ka josifil ja adolfil

Mees Metsikust Läänest
12 aastat tagasi

Peame leppima olukorraga, kus maa- ja väikelinnaelu tõmbub pidevalt kokku. Pole võimalik ülal pidada infrastruktuuri, mis loodud 15-20 aastat tagasi. Rahvaarv väheneb suure hooga ning järele jäävad vaid pensionärid ja riigilt toetuste saajad.

Sama lugu muuseumidega. Kui ikka muuseumi talvisel ajal keegi ei külasta, pole vist mõtet lahti hoida. Iseasi muidugi museaalide hoidmisega seonduv temaatika. M. Mandel oleks võinud välja tuua, kui palju Lihula muuseumi aasta jooksul külastati ja kui palju sellest talvisel perioodil. Siis oleks ettemääratud hukk kohe näha…

Miks ei võiks ühendada kõik Haapsalu muuseumid? Kas Rannarootsi muuseum erineb Läänemaa muuseumist rohkem kui Raudteemuuseum?

projektipõhise
12 aastat tagasi

tegevuse üks tingimusi on see et projekt on jätkusuutlik.
Ja nii ongi, et igasuguste toetustega püsti pandud asjad peavad teatud aja möödudes suutma ise edasi toimida ilma fondide jne. toetuseta. Sest igal projektil on kahjuks algus ja lõpp.
Kuigi võib ja peab otsima heasoovlikke rahastajaid. Kahjuks riik ei kuulu nende hulka, sest riigil on teised ülesanded ja igasugu tilu – lilu ja vähem tilu lilu ei kuulu selle hulka.
Rootsi koolitusega projektijuht