Piret Päär: võtke aega, et jutustada üksteisele lugusid

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Lasteraamatukogus kuulasid esmaspäeval, 31. oktoobril haridus- ja kultuuriinimesed nii Haapsalust, Raplast kui Viimsist muinasjutuvestja Piret Pääri ja kandlemängija Tuule Kanni. Kursuse nimi oli "Väärtuskasvatus läbi jutuvestmise".

Keerulise pealkirja taga on Pääri sõnul see, et muinasjutud ja jutuvestmine ongi väärtuskasvatuse osa.

Piret Päär pani kuulajatele südamele: "Võtke aega, et rääkida omavahel lugusid! Ja rääkige lastele, eriti pärimuslugusid. Vaadake koos lastega fotoalbumeid, ammu elanud inimeste pilte, kellest väikesed inimesed midagi ei tea, ning jutustage nende kohta, mida teate." Ja muidugi peaks kuulama vanade inimeste jutte. 

Päär rõhutas, et rääkida tuleb juba väikesele lapsele, 13aastane ei kuula enam.

Samas rääkis ta loo isast, kes viis pere päevakavasse sisse teejoomise ja oma päevast jutustamise. Kohustuslikus korras. Algul teismeline poeg protestis, aga juba kahe nädala pärast tuli ise isa juurde küsima, kuidas tal päev läks.

Päär rääkis ka oma 20aastase muinasjutukooli tööst. Muigas natuke, kuidas paljud tulevad kooli: õpeta mind juttu vestma, mul ei jää need lood kuidagi pähe!

Selle arvamise peale ütles Piret, et lugusid ei saa rääkimiseks pähe õppida, lood muutuvad iga jutustamisega. Piret illustreeris seda kuulajatele oma vahelihast silitades: lood peavad olema sinu sees −sa leiad endast loo üles ja jutustad.

30. novembril tähistatakse Eestis jutupüha. Kalendrisse pole sellist püha märgitud, kuid on saanud tõuke sellest, et sügisesed jutuvestmised on lahutamatult kuulunud põhjamaade rahvaste ellu; see päev peaks aitama neid kombeid taaselustada.

Jutuvestjad on eestlastel ikka kõrges hinnas olnud. Piret Päär rääkis loo ühest talumehest, kes armastas võtta võõraid öömajale − et saaks juttu vesta ja kuulda teiste lugusid; vahel istuti öömajalistega nõnda kella kolmeni öösel. Siis külarahvas ütles, et talumehel on jutupühad. 

Meie eripära on Pääri sõnul olnud see, et jutuvestmine käis eestlastel töö juurde − räägiti lugusid ja käed muudkui käisid. 

Jutuvestja kiitis kuulajatele lihtsat maaelu, mida ta on isegi elanud. "Mihklipäevaks on saak salves ning pärast seda on sul aeg omaenese jaoks, et lugeda ja mõtiskleda. See on nii tervendav!" kinnitas ta säravate silmadega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments