EPL: Eesti loobub Kroonlinna nullist, asemele tuleb Amsterdami null

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Madal mereveetase tagalahel arvo tarmula (2)

Foto Arvo Tarmula

Kui kusagil Eestis on üleujutus, oleme harjunud kuulma, et veetase on tõusnud nii ja nii palju üle Kroonlinna nulli. 2005. aasta jaanuaritormi ajal märgiti, et Pärnu üleujutus küündis 295 sentimeetrini üle Kroonlinna nulli. Ent üsna pea tuleb meil ümber harjuda, sest arvestuse aluseks võetakse Amsterdami null, kirjutab Eesti Päevaleht.

Mere ja sisevete puhul tähendab Amsterdami nullile üleminek seda, et kaartidel muutuvad kõik sügavusandmed madalamaks. Muutus pole kogu Eestis ühtlane, vaid kagunurgas umbes 15 cm ja saartel ligi 25 cm.

Selle muudatusega astub Eesti üsna kauaks venima jäänud sammu Euroopa poole, sest Eesti on üks viimaseid riike, mis veel Kroonlinna nulli kasutab. Kroonlinna null pandi paika juba 1840. aastal ning selle järgi arvestati veetaset ja kõrgusi endise Nõukogude Liidu aladel. Amsterdami null on tänapäevasem, arvestab keskmist veetaset paremini ja lülitab Eesti kogu ülejäänud Euroopaga ühtsesse süsteemi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maamõõtja
7 aastat tagasi

Igati mõistlik ja loogiline otsus.

Eesti+Vabaks
7 aastat tagasi

Mis meil veel Nõukogude jäänused on? Asfalt Haapsalu tänavatel. Võtame üles-kruus ja munakivid asemele. Elamufond- need jõledad viiekordsed paneelikad tuleb samuti lammutada ja põllutäis suitsusaunu asemele….

Ukku
7 aastat tagasi

Loobuma peaks hoopis sellest ametnike hordist kellel midagi tarka enam teha pole. Mõeldakse endale tööd välja ja see õnne ei too.

Tont
7 aastat tagasi
Reply to  Ukku

12.13, rààgid tòtt. See ametnike punt tuleks laiali lùùa ja kodakondsus àra vòtta. Nùùd ma pean siis jahiga merele minnes lisa rehkendusi tegema, sest meie madalates vetes loeb iga sentimeeter. ????

peaksime
7 aastat tagasi

loobuma ka parempoolsest liiklusest, meetermõõdustikust, rahvusriigist, perekonna mõistest ja sugude liigitamisest

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  peaksime

Küll sul on ikka eksistentsiaalne probleem.