Rahandusministeerium soovitab ühinemiskõnelustel külaelanikke kuulata

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

asuküla6Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Tarmula

Regionaalvaldkonna asekantsler Kaia Sarnet saatis linna- ja vallavalitsustele kirja, milles soovitab ühinemisläbirääkimistel külaelanikke kuulata.

Sarneti sõnul on mitmete külade elanikud ühinemisläbirääkimiste ajal volikogudele teada andnud, et soovivad ühineda hoopis teises suunas, kui omavalitsuste ühinemisläbirääkimistel seda kavandatakse.

Sarnet tuletab omavalitsustele meelde, et vastavalt seadusele on elanikel õigus kohaliku elu küsimustes omavalitsustasandil teha algatusi, mis tuleb hiljemalt kolme kuu jooksul ka arutlusele võtta. Nii elanike algatuse toetamisel kui ka piiride muutmise menetluses peavad omavalitsused tagama läbirääkimisprotsessi läbipaistvuse ja avalikustamise. Välja tuleb selgitada elanike arvamus – ja seda asustusüksuste kaupa.

"Selleks, et haldusüksuste piiride muudatused ja külade üleandmised jõustuksid 2017. aasta sügisel haldusreformi raames haldusterritoriaalse korralduse muutmise käigus, on vajalik, et taotlused piiride muutmiseks esitatakse maavanemale koos taotlusega haldusterritoriaalse korralduse muutmiseks 1. jaanuariks 2017," seisab Sarneti kirjas omavalitsustele.

Nii ongi soovitatav volikogus esimesel võimalusel elanike ettepanekud läbi arutada ning neile enda seisukohast teada anda, et oleks piisavalt aega piiride muutmisega kaasnevad menetlustoimingud läbi viia.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
2. kodanik
7 aastat tagasi

Väga hea näide oli Martna valla elanike soov liituda Haapsalu ja Ridalaga. Üldiselt kurb, kui riigi palgal on ametnikke, kelle töö tulem on ümmargune null.