Läänlased, saarlased ja hiidlased ei taha olla Pärnu regiooni osa

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Pomerants Lihulas (6) Neeme Suur

Üks osa riigireformi puudutavaid otsuseid tehakse sügisel, aga osa küsimusi saab lahenduse alles pärast haldusreformi, ütles Lääne maavanem Neeme Suur.

Neeme Suur on regionaalameti pooldaja, kuid regioone peaks olema rohkem. Praegu on räägitud neljast regioonist, kuid maavanemate meelest võiks neid olla kuus. Suure sõnul peaks regioon kattuma omavalitsuste koostööpiirkonnaga. See tähendab, et ühe regiooni võiksid moodustada Lääne, Saare ja Hiiu maakond. Pärnumaaga kokku panek oleks viga, sest neil pole Pärnuga suurt pistmist. Enamik asjaajamisi käib Tallinna ja Harjumaa suunas. Samas on juba kokku lepitud, et ühistranspordi korraldamine läheb maavalitsustelt ära ühistranspordikeskuste kätte. Harjumaal ja Pärnus on selline keskus juba loodud.

„85% ühistranspordist käib Tallinna suunas,” ütles Suur. „Oleks kentsakas, kui seda hakkab korraldama Pärnu ühistranspordikeskus.”

Tavakodanik regiooniga otseselt kokku ei puutu, regioon puudutab eelkõige riigi bürokraatia korraldust, nt näiteks järelvalvet, aga ka strateegilisi kokkuleppeid ja riiklikku planeerimist, lisas Suur.

Maakond jääb, maavalitsus kaob

Riigihalduse ministril on kava kaotada maavalitsused ja jagada nende ülesanded kolme osapoole vahel. Üks osa maavalitsuse tööst läheb vastava valdkonna ministeeriumile. Näiteks koolide või lasteaedade järelevalve ei pea olema seotud ei regiooni ega maakonnaga. Maa-asjad liiguvad Maa-ametisse jne. Mõne erilisema ülesande täitmiseks piisaks Suure sõnul Eesti peale mõnest spetsialistist.

Teine osa maavalitsuse tööst läheb omavalitsustele, sh maakonna arengustrateegia koostamine. Kolmanda jao saab loodav regionaalamet. Selle hulgas on üks peamisi ülesandeid maakonnaplaneeringu koostamine.

Strateegia ja planeeringu koostamine nõuab head koostööd omavalitsuste endi vahel, aga ka regionaalametiga. Neist otsustest sõltub euroraha saamine: kas vastav objekt on omavalitsuse, maakonna ja regiooni arengukavas. „Ühe maakonna arengu kavandamine võib jääda liiga kitsaks,” põhjendas Suur vajadust arutada planeeringuid mitme maakonna huve arvestades.

Riigireformi käigus jäävad maakonnad alles, sest hariduse, sotsiaal- või kultuuritöö tarvis jääb regioon liiga suureks. Näiteks konkursid, aineolümpiaadid, laulu- ja tantsupeod, spordivõistlused, tunnustamine, tähtpäevade tähistamine jts ühisüritused jäävad ka edaspidi maakondlikuks ettevõtmiseks.

„Maakond on kultuuri– ja identiteedi piirkond, riigiasutuste tööpiirkond ja koostöövõrgustike piirkond,” sõnas Suur. „Ent maakonna elus hakkab suuremat rolli mängima omavalitsus.”

Ministri jutul

Suur ei jaga arvamust, et riigireform on toppama jäänud. Arutelud on käinud kogu suve, järgmised sammud on juba keerulisemad, ettepanekutega on vaja minna valitsusse.

„Sügis on otsustamise aeg,” ütles Suur. „Aga palju asju selgub alles siis, kui omavalitsused on liitunud.”
Siis on näha, kuidas koostöö hakkab toimima, kuidas kujunevad maakonna piirid ja milliseks jääb maakonna sisu ja roll.

Teisipäeval käisid riigihalduse mininistri Arto Aasa jutul Hiiu, Saare ja Lääne maakonna omavalitsuste juhid ning Lääne maavanem Neeme Suur, kokku 12 inimest, sh 9 Läänemaalt. Eesmärk oli saada selgust, kuhumaale on jõutud aruteludega, ja avaldada oma arvamust.
„Saime teada, et variante on palju, aga otsustatud ei ole veel midagi,” ütles Suur. „Saime anda ministrile sõnumi, et jaotus neljaks regioonisks ei pruugi olla parim.”

Suure sõnul ei ole regioonide arvu ja regionaalameti kohta veel kindlat kokkulepet. Regioonide piire ja sisu alles arutatakse. Aas kinnitas, et maakonnad jäävad, kuid maavalitsuste töö ümberkorraldamise arutelu alles algab. Kindel on, et igasse maakonnakeskusse jääb riigiesindus ehk riigimaja. Selle üle vaidlust ei ole.

„Minister toonitas, et omavalitsuste tahet arvestatakse. Kui hiidlased, saarlased ja läänlased otsustavad oma arengut edaspidi koos kavandada, siis saavad nad seda teha,” vahendas Suur Arto Aasa.

Regionaalameti ülesanded

Ruumiline planeerimine, regionaalarengu kavandamine.
Rahvastikutoimingud.
KOVi haldusaktide järelevalve ja juriidiline nõustamine.
Riigimajade juhtimine, regiooni riigiasutuste töö ja KOVidega koostöö korraldamine.
Regionaalse arengu programmide ja piirkondlike tegevuskavade koostamine-koordineerimine.
Riikliku haldamise korraldamine.
Omandireformi lõpetamine.
Valimiste korraldamine.

Allikas: Rahandusministeerium

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lõunaläänlane
7 aastat tagasi

Loomulikult ei taha Haapsalu Pärnu alla kuuluda,aga enamus lõuna-läänlasi kasutab asjaajamiseks ammu Pärnut. Haapsaluga pole meil mingit pistmist. Enamasti võtavad sõna need, keda asi üldse ei puutu. Jutt on ju ainult Läänemaa Hanila ja Lihula vallast.

Tõeline Eestlane
7 aastat tagasi

Kui probleemi ei ole, siis kohe mõtleme probleemi välja! Igatahes!

...
7 aastat tagasi

Läänemaale tuleb suur riigimaja

ei+tea
7 aastat tagasi

Oli ju mustvalgel lubatud,et ühtki asja ajama Pärnusse sellepärast ei pea kohale sõitma?

Idiotland
7 aastat tagasi

+järvamaa

Idiotland
7 aastat tagasi

Lääne regioon saab olla saared+lääne +Pärnu mk

J.K.
7 aastat tagasi

See on juba eelmise riigikorra ajal olnud, et Pärnu all oldi…

Volli,+saarlane
7 aastat tagasi

Neeme Suur tundub olevat ka üks üsna üsna pikkade juhtmetega maavanem.

Suu tulnuks lahti teha juba aprillis, kui loodi Regionaalministri poolt haldusreformi regionaalsed komisjonid.

Asi sai ju alguse sellest –
http://www.fin.ee/public/KOV/Haldusreform/RM_kaskkiri_piirkondlike_komisjonide_moodustamine.pdf

ja asi on siiani sealsamas.

Vollile
7 aastat tagasi

Vastupidi, pole tal need juhtmed nii pikad ühetgi. Suure ainus mure on, et oleks, kus palga järel käia. Mingid läänlased, hiidlastest ja pärnakatest rääkimata, teda ei huvita.

Volli,+saarlane
7 aastat tagasi
Reply to  Vollile

Palk jookseb otse panka. Tal rohkem mureks, et see kuskilt jooksesks. Aasta tagasi Saaremaal, kui oli üks BKA konverents, rääkis ta sellest “haldusreformist”, et omavalitsused peavad aru saama, et tulevikus peavad nad üle võtma maavalitsuse funktsioonid, tuleb üks Suur-Läänemaa vald jne jne. Siis soovitasin tal asjaga mitte venitada vaid pannagi omavalitsused sellisesse olukorda, kus neil muud üle ei jäägi – võtku valge paberileht ja kirjutagu Arto Aasale lahkumisavaldus, mille riigihaldusminister siis rahuldaks ja uut maavanemat või kohusetäitajat Läänemaale ei määra ning sellega oleksi loodud olukord, kus omavalitsused peavad täitma ka maavanema/maavalitsuse funktsioone. “Ei astu tagasi! Ei astu!” Neeme Suure tegevuse… Loe rohkem »

asiants?
7 aastat tagasi

Nüüd ,kus Aas (või kes?) ütles välja,et maavanemate otsene valitsuse teenistusse panek oli viga,on tal hoopis teine jutt!Kust poolt tuul,sealt poolt meel,loe ja naera!