Lääne maavalitsus võib kolida Pärnu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

suur

Lääne maavanem Neeme Suur peab nüüd valitsusele selgeks tegema, et Läänema liitmine Pärnu regiooniga ei oöle hea mõte. ARVO TARMULA

Kui valitsus nõustub regionaalminister Arto Aasa ettepanekuga, tuleb maavalitsuste asemele neli regioonikeskust, mis tähendab, et Lääne maavalitsus kolib Pärnusse.

Aasa plaani järgi tuleb maavalitsuste asemele regionaalamet, millel on neli regioonikeskust Pärnus, Tartus, Tallinnas ja Virumaal. Pärnu regiooniga liidetakse peale Läänemaa veel suured saared Hiiu- ja Saaremaa. Tõenäoliselt jääb Haapsallu regioonikeskuse teeninduspunkt või midagi sarnast, kuid enamik töötajaid koos otsustusõigusega kolib Pärnusse.

Eile arutas regioonide reformi Läänemaalt pärit ärimeeste ja avaliku elu tegelaste seltskond, mis käib regulaarselt koos Läänemaa sõprade klubi nime all. Arutelu võib kokku võtta ühe lausega: Läänemaa ettevõtjad ja poliitikud pole Aasa pärnustamise plaaniga rahul. Läänemaa eliidi probleemiks on see, et maakonna tõmbekeskus on Tallinn, mitte Pärnu. Mitu riigiasutust on juba aastaid kaustanud regioonide mudelit. Nii asub politsei regioonikeskus Pärnus, aga maksuamet loobus mullu tehtud sruktuurimuudatusega Pärnu regioonikeskusest, allutades Läänemaa üksuse otse Tallinna keskkontorile.

„Nelja regioonikeskuse loomine ei ole Läänemaale hea uudis,” ütles eile arutelust osa võtnud riigikogu liige, endine Haapsalu linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid. „Kui riik surub meid Pärnu poole, siis see näitab, et Läänemaa poliitiline lobigrupp ei ole mõjus.”

„Pärnu ei ole Läänemaale tõmbekeskus,” ütles Karilaid. „Pärnu on meile pealesurutud, ebaloogiline keskus.”

Karilaid ütles, et kui Läänemaa tahab olla elujõuline, peavad omavalitsusliit ja Läänemaa poliitikud mobiliseeruma. Maavalitsuse kaotamine ja regioonikeskuse kaotamine on tema sõnul järjekordne kaotus maakonna jaoks. Karilaid märkis, et tõenäoliselt tahab valitsus ümber joonistada ka riigikogu valimisringkondade piirid. Kui praegu on Lääne-, Saare- ja Hiiumaa üks valimisringkond, siis see võidakse liita Pärnumaaga. Ka see otsus tähendaks Karilaiu hinnangul seda, et läänlaste võimalused riigi poliitikat mõjutada halvenevad, sest jäme ots siit riigikogu liikmete valimisel läheks Pärnumaa valijaile.

Karilaid märkis, et kogu praegune riigireformi kava on kahjulik ja mõttetu, sest joonistab ümber omavalitsuste ja maakondade piire, kuid ei anna juurde raha, millega kohalikku elu arendada.

Läänemaa sõprade klubile Arto Aasa plaani tutvustanud Lääne maavanem Neeme Suur ütles samuti, et suur osa Läänemaast on tihedalt seotud Tallinnaga ja seetõttu pole regioonikeskuse viimine Pärnusse hea mõte. Suur märkis, et regionaalamet võiks maakonda hallata nagu maksuamet, st et regioonikeskusi pole, terve Eesti on üks regioon, igas maakonnas on aga riigimaja. Teine variant, mis läänlastele sobiks, oleks see, kui Hiiu-, Saare- ja Läänemaa moodustaks ühe regiooni.

Suur märkis, et järgmise sammuna arutab ta nelja regiooni loomist Läänemaa omavalitsuste liidus.

Rahandusministeeriumi regionaalhalduse osakonna nõunik Mart Uusjärv ütles, et lühike kommentaar regionaalameti loomisele oleks, et läänlased Pärnusse sõitma ei pea.

„Esmalt selgituseks, et maavalitsuste ümberkorraldamine ei tähenda seda, et maakonnad kaovad. Maakonnad on ja jäävad haldusüksusteks, kus riik oma teenuseid pakub,” ütles Uusjärv.

Uusjärv märkis, et riigiülesannete analüüsi raames on rahandusministeerium teinud ettepaneku moodustada regionaalamet ja lõpetada maavalitsuste tegevus. Maavalitsuste ülesanded jagatakse ameti ja selle regioonikeskuste vahel. Neist osa ülesandeid saab rahandusministeeriumi nägemuse kohaselt täita tsentraalselt, osa täitmiseks peaks aga tundma kohalikke olusid ning nende täitmine võiks toimuda neljas piirkondlikus üksuses, aga nt rahvastikutoiminguid peaks regionaalamet kodanikele jätkuvalt osutama maakonnakeskustes.

„Maavalitsustel ja ka tulevasel regionaalametil on pigem üksikud ülesanded, mida vahetult kodanikele osutatakse. Neid ülesandeid saab ka tulevikus jätkuvalt kõigis maakonnakeskustes osutada riigimajades. Maavalitsuste kaotamine ja regionaalameti loomine ei tähenda seda, et kodanikud või ametnikud peaksid hakkama Pärnusse sõitma,” kinnitas Uusjärv.

 

Regionaalameti ülesanded

Regionaalameti ülesanded oleksid: ruumiline planeerimine, regiooni arengu kavandamine, rahvastikutoimingud, omavalitsuste haldusaktide järelevalve, riigimajade juhtimine, piirkonnas asuvate riigiasutuste ja omavalitsuste koostöö koordineerimine, omandireformi toimingud, valimiste korraldamine.

Allikas: rahandusministeerium

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
einoh
7 aastat tagasi

aga miks Lääne Maavalitsus peab Pernaus olema, mis Haapsalul viga on, ah

Ettepanek
7 aastat tagasi

Kui keskuses kohal pole vaja käia, siis teeme selle Haapsallu. Igati kasulik – töökohad säilivad maapiirkonnas ja ehk tuleb mõni juurdegi.

Tont
7 aastat tagasi

See maavalitsus võiks kohe Rootsi kolida. Või vähemalt maavanem.

Volli,+saarlane
7 aastat tagasi

Kuule läänlane 6. juuli 2016 – 22:00, kus kohas ma olen avaldanud arvamust, et Pärnu Saaremaa jaoks mingi õige keskus on? Küsimus on pildiallkirjas: “Lääne maavanem Neeme Suur peab nüüd valitsusele selgeks tegema, et Läänema liitmine Pärnu regiooniga ei oöle hea mõte.” Neeme Suur on ise selle sama piirkondliku komisjoni liige, mis piirkonda tahetakse nüüd tulevikus seadustada. Aasta alguses, Saaremaal seminaril “Lääne-Eesti rohelised saared. Saarte koostöö eile, täna, homme”, võttis Neeme Suur sõna ja kirjeldas, et omavalitsused peavad lähiaastatel üle võtma kõik maavalitsuste funktsioonid ning omavalitsusjuhid peavad sellest aru saama ja seetõttu ongi vaja teha maakonnasuurused vallad. Soovitasin Neeme Suure… Loe rohkem »

imeline muutumine
7 aastat tagasi

Kes see vägev ilukirurg Arto Aas ka on, keda on volitatud “eestimaa nägu” ümber lõikama ja kohendama. Eestimaa saab uue näo nagu ” minu imelise muutumise saates”.

naine
7 aastat tagasi

kui sedasi jätkatakse reformidega,siis jääbki lõpuks üks keskus,mis on Tallinn.
Külad ja väikelinnad hääbuvad-tööd ei ole, kinnisavara müüakse maha ja ongi kõik.Pole vaja reformida.Mõeldakse ainult sellel,et mida ma saan, kui liitun ühe või teisega ja kas minu hea töökoht ikka säilib.No mis tulemusi selline reform tooks ?

Mõtelge
7 aastat tagasi

Mis püha lehm see 4regiooni on. Aitab 1-hest regioonist küll ja see oleks Eesti tõmbekeskusega Tallinn.

läänlane
7 aastat tagasi

Kuule saarlane, sa arvad siis et saarlaste jaoks on Pärnu see õige keskus või? Kui mingeid regioone teha tahetakse, siis on terve selle kandi keskuseks Tallinn. Saarlased, hiidlased ja läänlased saavad need ametikohad ka ehk omavahel ära jagatud ja keegi ei hakkaks mingit erilist regiooni keskust mängima.

IRWQ
7 aastat tagasi

See nelja regiooni põhimõte oleks tulnud juba 10 aastat tagasi ellu viia . Kogu haldusreform praegusel kujul on jama . Tuleb maha istuda , konkreetne kaart joonistada ( umbes 25-30 kov üksusega ) ja ellu viia . Riigi tasand on niigi sisuliselt 4 regiooni käes , nüüd tuleks ka ülejäänud toolisoojendajatele jalaga p….e anda ja kogu lugu . Mis tähendab tahan , ei taha . Vaadates kaarti on see igati loogiline jagamine – kui üks erandina tallinna alla lasta , siis tahab teine ja kolmas kah veel – teeme siis juba üldse puhta vuugi – mis siis nüüd paremaks läheb… Loe rohkem »

Volli,+saarlane
7 aastat tagasi

Neeme Suur on oma Suur-Läänema hullusega suutnud Läänemaa peaaegu ära lammutada. Nüüd sipleb oma enda töö tulemustes ja käib välja järjest jaburaimaid asju. Hea küll, kui Läänemaale sobib, et Hiiu-, Saare- ja Läänemaa moodustaks ühe regiooni, siis kuhu tuleb selle regiooni keskus? Arvestades “regiooni” geograafilist omapära ja Läänemaa “lagunemist” “Suur-Läänemaaks”, siis regioonikeskus tuleb Saaremaale Leisi. Kas sobib? Krt küll, kohaliku halduse reformi elluviimiseks ajutise Lääne-Eesti piirkondliku komisjoni liikmena sobib omavalitsustele oma suurusehullustsusest pakatavaid ideesid ja nõudmisi peale suruda aga kui regionaalpoliitikat hakatakse tegema sama piirkonna kaudu, siis “Lääne maavanem Neeme Suur peab nüüd valitsusele selgeks tegema, et Läänema liitmine Pärnu… Loe rohkem »