Hanila kirik sai tagasi restaureeritud pingid

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 37

Eile paigaldasid Saaremaa firma Esuteks mehed Hanila kirikusse tagasi restaureeritud pingid, mis sealt 1970. aastate alguses minema viidi.

Hanila kiriku sulgemisel viidi pingid Haapsalu Jaani kirikusse, kus need uue kasutuse leidsid. Kui pingid Haapsalust tagasi Hanilasse jõudsid, olid nad kiriku ülejäänud interjööriga mittesobivat rohelist värvi. Nüüd on nad saaremaa meistrite käe all saanud õige pruunika tooni.

Kirikupinkide värvikihte uurinud Svea Volmer firmast Vana Tallinn ütles, et tal õnnestus pinkidelt eristada vähemalt neli eri värvikihti. „Praegused toonid said valitud selle järgi, et nad siis ruumi sulanduksid,” selgitas Volmer. 

Kunstiajaloolase Juhan Kilumetsa sõnul on Hanila kiriku pingistik ainulaadne, sest pingid erinevad üksteisest nii kõrguse, pikkuse, tahvelduse kui ka kaunistuste poolest. Mõnda kaunistust ei oska esmapilgul tähelegi panna. „Öelda, et pingid üksteisest natukene erinevad, on leebelt öeldud. Kahte sarnast pinki siin kergelt ei leia,” ütles ta.

Kirikupinkide valmistajaks peab Kilumets kohalikke talumehi. Tema sõnul võis kohalik kirikuõpetaja anda meestele teada, et kui kirkus istuda tahate, siis tehke oma pink ja tulge sellega. Kuigi üldine lahendus on sarnane, on iga meister pingi eri moodi lahendanud. „See võiks olla üks seletus sellele eklektilisele pildile,” lisas kunstiajaloolane.

Pinkide tagasipanekul sättisid töömehed uhkemad pingid esimestesse ridadesse, tagasihoidlikumad taha poole. Kui vahekäigu poolt pandi pingid nööri järgi paika, siis seinaäärses küljes on pikkused erinevad. 

Kilumets tõdes, et juhuslik sisseastuja võib arvata, et Hanila koguduses pole korda majas. „Tegelikult teeb just see pingid unikaalseks ja teist nii vahvat lahendust ma Eesti kirikutes ei tea,” lisas ta.

Pinkide uuenemisele on kaasa aidanud praegu Austraalias elav, kuid Hanilast pärit Lily Kocins, kes oma talu müügist saaduda rahaga on annetanud kiriku korrastamiseks. Tänu annetusele on kiriku pikihoone saanud uue põranda, kirikutorn uue roosakna ja nüüd 12 000 euro eest restaureeritud ka pingid.

Fotod Arvo Tarmula

Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula38 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula36 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula37 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula33 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula35 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula29 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula28 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula27 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula26 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula24 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula25 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula21 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula22 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula18 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula17 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula16 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula15 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula14 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula13 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula09 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula10 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula06 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula07 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula05 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula03 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula04 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula02 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Tarmula01 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Lembit Tammsalu. Tarmula12 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Lembit Tammsalu. Tarmula11 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Lembit Tammsalu. Tarmula08 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Lembit Tammsalu Tarmula30 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Lembit Tammsalu Juhan Kilumets Tarmula34 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Juhan Kilumets. Tarmula23 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Juhan Kilumets. Tarmula19 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Juhan Kilumets Tarmula31 Hanila kiriku pinkide paigaldus01. Juhan Kilumets Tarmula32 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pikivahe
7 aastat tagasi

Juhan Kilumets, südamest tänud!