Eestirootslane otsib ostjat sõudepaatide patendile

Avatar

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

lassemaja

Lars Lindström paat Lasse-maja. Foto: erakogu

Vormsis sündinud, kuid viimased aastakümned Rootsis elanud 90aastane Lars Lindström otsib eestlast, kes ostaks temalt ära patendi ja hakkaks Eestis tootma Lasse-Majaks ristitud plastsõudepaate.

Lindströmi sõnul on tema konstrueeritud paadid erilised sellepärast, et nendega saab sõita ka tugeva tuulega. „Kümme meetrit sekundis puhuv tuul ei ole mingi takistus, peale selle ei ohusta paati teiste veesõidukite tekitatud murdlained,” iseloomustas Lindström. Sõudepaadid on neli meetrit pikad ja 1,2 meetrit laiad. Üks paat on mõeldud kuni kolmele inimesele.

Lindström rääkis, et kolme mehega püsib paat pinnal ka siis, kui on vett päris täis valgunud. Peale selle on paat ehitatud niimoodi, et ümbermineku korral on seda lihtsa vaevaga võimalik õiget pidi tagasi keerata.

Otsust Lasse-Maja patent maha müüa põhjendas Lindström oma eakusega. Ta lootis, et ehk on tema kaks poega nõus paadiäri edasi arendama, kuid tulutult. „Üks on keemiaprofessor, teine viiuldaja. Neil ei ole aega ega tahtmist,” kurtis Lindström.

Lindström on mitmesuguseid paate konstrueerinud ja ehitanud 35 aastat. Lasse-Maja paate on Lindström valmistanud 105. Lasse-Maja paadid on kõik valmistatud käsitsi ja need asuvad Rootsis.

Lindströmi sõnul on ühe paadi hind 3400 eurot. Patendi eest loodab roostlane saada 27 000 eurot. „Olen nõus esialgu paadivorme ka rentima,” teatas Lindström.

Lindström rääkis, et loodab leida ostjaks mõnd rannaeestlast. „Olen ise Vormsist pärit ja pean end ka rannaeestlaseks,” ütles ta.

Rootslasi Lindström ei usalda. „Kunagi oli üks rootsi huviline, kuid tema tahtis vaid paati kopeerida ja siis enda nime all müüa,” selgitas Lindström.

Lasse-Maja nime pani Lindström paatidele endanimelise kuulsa Rootsi kriminaali Lars Larsson Molini järgi, keda teatakse ka nime Lasse-Maja järgi. „Lasse-Maja oli kuulus varas, kes varastas rikastelt ja andis saagi vaestele,” rääkis Lindström.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz