Suurimad kulud pagulastele on seotud keeleõppe ja eluasemega

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Euroopa Komisjoni lubatud 6000 euro suurune toetus ei kata kõiki pagulase vastuvõtuga seotud kulusid, suurimad kuluallikad on seotud eluaseme ja keeleõppega.

Vao varjupaigataotlejate majutuskeskuse juhataja Jana Selesneva ütles BNSile, et keskuses viibivate varjupaigataotlejad saavad 90 eurot kuus. Lisaks hüvitab keskus kuus kuni 35 euro ulatuses transpordikulusid, kuni 20 eurot kulusid tõlgile ning kuni 80 euro ulatuses meditsiinikulusid.

Selesneva märkis, et kui varjupaigataotleja on leidnud töökoha, siis saab ta küll menetluse ajal keskuses edasi elada, kuid toetusi talle ei maksta, kuna tal tekkib kohustus ennast ise üleval pidada.

Tööle võivad rahvusvahelise kaitse taotlejad minna kuus kuud pärast varjupaigataotluse esitamist.

Selesneva sõnul on rahvusvahelise kaitse saanud inimesel võimalik kahe aasta jooksul saada keeleõpet 1080 euro ulatuses.

Euroopa Komisjon tegi kolmapäeval ettepaneku eraldada ümberpaigutamise programmi rahastamiseks lisaks varasematele summadele veel 240 miljonit eurot, mille alusel saaks liikmesriigid iga nende territooriumile paigutatud inimese eest 6000 eurot. Siseminister Hanno Pevkur sõnas kolmapäeval ajakirjanikele, et 6000 eurost ei piisa kõigi pagulasega seotud kulude katmiseks.

Pagulastele mõeldud rahaliste toetuste aluseks on toimetulekupiir ehk 90 eurot. Nii on pagulasele eluaseme üürikulu toetuse suuruseks seadusega kehtestatud kuni 0,3 toimetulekupiiri määra ruutmeetri kohta, munitsipaalkorteri ühekordseks remondikuluks kuni 1,5 määra ruutmeetri kohta ning eluaseme ühekordse sisustamise kulu kuni 13 määra inimese kohta.

Sotsiaalministeeriumi spetsialist Triin Raag on Postimehele öelnud, et seni on keskmine eluasemekulu ühe pagulaste leibkonna kohta olnud umbes 400 eurot kuus.

Eesti keele õppe kulu katteks on seaduse kohaselt ette nähtud 12 toimetulekupiiri määra inimese kohta ning tõlketeenuse kulu katteks kuni kaheksa määra inimese kohta.

Rahvusvahelise kaitse taotlejatele ja saajatele pakub tugiisiku võimalust MTÜ Johannes Mihkelsoni Keskus. Tugiisikute tööd rahastatakse Euroopa pagulasfondi kaudu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments