Ahto Lobjakas: Eestile on halvim kogukondlik kaitseseisund põgenike vastu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Sajad kaugete maade põgenikud saabuvad Eestisse mõne aasta jooksul, kirjutab kolumnist Ahto Lobjakas Postimehes.

Halvim, mida Eesti teha saaks, on põgenikke vastu võtta kogukondlikus kaitseseisundis. Veel halvem oleks seda teha "eestluse" üle käiva rahvaalgatusliku debati käigus, mis segaks selle väärtusliku, mida ajalugu meisse on setitanud, lootusetult kokku kärbestega, mida meie ühisesse pähe ajavad demagoogid, kisakõrid ja muud sogases vees kalastajad. Kõige mõistlikum oleks lihtsalt tõdeda, et põhimõtteliselt pole midagi muutunud. Eesti on nüüdisaegne edumeelne riik, mis vastavuses ÜRO jm raamistikes võetud kohustustele annab ammu varjupaika selle vajajatele.

Kuigi me oleme andnud asüüli kokkuvõttes vaid käputäiele soovijaist (millest muide ka meie ELi «kvoodi» ootamatu suurus), oleme me ju nii de facto kui de jure tunnistanud printsiipi. Hädasolija, kes vastab kriteeriumidele, omab õigust ümberasustamisele, hoolimata muuhulgas oma usust või nahavärvist. Euroopa Komisjoni initsiatiiv muudab olukorda vaid saabujate kvantiteedi osas.

Ütleb ju põhiseaduski, et olulised on keel, kultuur ja rahvas, mitte nende individuaalsete heiastuste nahavärv või DNA. See on sõnum, mille kuulutamiseks üks eestilikult mõistlik riik võiks kokku hoida oma psühholoogiliste kaitsjate palgad ja säästetud raha eest saata suvetuurile mõned prominentsed teisevärvilised Eesti kodanikud – kui nad muidugi tahavad üldse minna kompromissidele oma eneseväärikusega selleks, et harida ühe endise nõukogude vabariigi maailma eest varjul olnud elanikke. Kelle inimsuses ja inimlikkuses silmast silma kohtumisel immigrandiga poleks mul samas mingit kahtlus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ahto lobjakas
8 aastat tagasi

mine lase omale kuul pähe debiilik

Raske lugu
8 aastat tagasi

kui loll targutab ja tark lollitab
q:()

Q
8 aastat tagasi

Kaks päeva järjest on 7 uudistes küsitud rahva arvamust – tulemuseks ca 80-90% vastanutest on neegrite vastu. Töölised – vaevalt, ainuke tööriist mida nad oskavad käsitleda on AK-47

2. kodanik
8 aastat tagasi

Miks austatud Lobjakas ise ei taha suvetuurile minna, et oma seisukohti ja maailmavaadet kaitsta ja selgitada? Aktiivne selgitustöö oleks antud olukorras parim. Saaks selgitada, et vaatamata nahavärvile on põgenikud ikkagi tegelikult ristiusku tagasihoidlikud ja töökad inimesed, kelle arusaamised maailma asjadest on meiega väga sarnased ja kultuurilise konflikti tekkimine on ilmvõimatu. Et saabuvad naised, lapsed ja vanurid vajavad senikauaks varjupaika, kui mehed relv käes oma kodumaal õigluse eest võitlevad.

eelmisel
8 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Meie riigis puuduvad selleks vahendid et neid teistsuguseid seisukohti maakondadesse tutvustama tulla. Sind ei ole vaja harida sa pead olema totaalne lammad ja sinu jaoks peab oleme tõde see mida valitus sulle ütleb mitte seda mida sa ise näed või koged või see mis reaalselt toimub.