Lääne-Nigula ja Lihula vald tutvustavad end täna „Maale elama“ messil

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Täna Tallinnas Kalevi spordihallis peetaval “Maale elama“ messil on 53 kogukonna seas ka kaks Läänemaa valda: Lihula ja Lääne-Nigula.

Lihula vald on messil kümneliikmelise meekonnaga, selgitas vallavanem Varje Ojala-Toos. Seal on volikoguliikmeid, ettevõtjaid, seltsitegelasi ja õpilasi – kolme põlvkonna inimesi. Lihula boksis saavad külastajad tutvuda lugudega, miks üks või teine inimene on valinud endale elukohaks Lihula valla.

„Rahavast liigub, küsitakse elamist, maju ja kinnisvara, lasteaia ja kooli kohta,“ loetles Ojala-Toos. „Meil on müügis maju ja kortereid, on ettevõtluspinda.“

Lihula vald on messil esimest korda. Vallavanema sõnul oli kasu juba messi ettevalmistusest, sest selle käigus moodustus kogukondlik suhtlusvõrgustik ja saadi palju uut teavet.

„Saime iseendast ja oma vabast ressursist rohkem teada,“ ütles Ojala-Toos.

Lääne-Nigula vald on messil teist korda. Vallavanem Mikk lõhmus ütles, et läänlastel on hea koht, kohe ukse juures, nii et kõik käivad neist mööda.

Lõhmuse sõnul tunnevad inimesed huvi infrastruktuuri vastu. Küsitakse hajaasustuse programmi kohta, juurdepääsutee kohta ja kui kaugele jääb keskus. Küsimusi tuleb ka vabade töökohtade ja ettevõtluse kohta. Vallal on selleks tarbeks ette valmistatud infovoldikud.

Lõhmuse sõnul on messsil osalemise kasu keeruline mõõta, sest ega keegi tule ütlema, et sai mõtte just messilt. Tähtis on n-ö pildil olla ja silma jääda.

Messil tutvustavad kogukonnad ennast ja oma piirkonda, ettevõtlus- ja töötamisvõimalusi, elukohti ja teenuseid.
Selle aasta teema on “Maale ettevõtjaks” ja peatähelepanu keskendub ettevõtlikele inimestele. Eesmärk on julgustada inimesi looma maapiirkonnas endale, oma perele ja teistele kogukonna liikmetele töökohti ning pakkuma uusi teenuseid.

„Maale elama” on kodanikualgatuslik liikumine, mis aitab inimestel ületada takistusi maale elama asumisel.

Tegemist Eesti maakogukondi hõlmava ühisturundusega, mis propageerib maal elamist ja aitab huvilistel oma unistuste kodu leida.

Tänavune mess on kolmas. Esimesel näituslaadal 2013 osales 26 Lõuna-Eesti kogukonda ja 500 messikülastajat. Mullu osales 55 kogukonda üle Eesti, külastajaid oli üle 1500.

Maale-elama.ee kodulehte on külastanud üle 95 000 inimese, neist 30% vaatavad seda korduvalt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
volli
9 aastat tagasi

siis kui see kasulik on

uudishimulik
9 aastat tagasi

Millal Lihula vallavanem valib oma elukohaks Lihula valla?

selma
9 aastat tagasi

Tore kuulda Lihula vallavanema suust,et messil saab kogukonnaga kokku. Ehk tuleb veel messe kus oma rahvaga kohtuda ! Jõudu kõiges !