Haapsallu võib tulla kuni 200 miljonit maksev andmekeskus (TÄISMAHUS)

Juhan Hepner

info@le.ee

andmeside keskusEndise lihakombimnaadi maa-ala praegu. Foto: Arvo Tarmula

Hispaania investorite abiga loodetakse ehitada endise lihakombinaadi maa–alale ülimoodne andmekeskus

FTR Consultants OÜ nimeline ettevõte tahab rajada Hispaania investorite abiga Haapsallu Haava 2 ja 2a asuvale tühermaale andmekeskuse, mis võiks olla veebiserverite, mainframe-arvutite ja muud tüüpi IT-seadmete kodu. Projektis löövad kaasa veel ettevõtted Algatus Finance OÜ (projekti äriplaani puudutav osa) ja Tarsys (projekti tehniline pool).

Server on võrguseade, mida kasutatakse andmete säilitamiseks, mainframe-arvuti on suur võimas arvuti, mida võivad vajada näiteks finants- ja kaitsetööstusettevõtted.

Varem on FTR Consultants teinud ettevalmistusi, et rajada Ristile ligi miljard krooni maksev golfiklubi, aga sellest pole asja saanud.

FTR Consultantsi omaniku Francisco Javier Jimenez Ortiz De Artiñano sõnul on Haapsalu andmekeskuse rajamiseks sobiv koht, sest saab luua ühenduse Kärdlas asuva interneti sõlmpunktiga, mida läbib merealune andmesidekaabel.

„Võimalik on saavutada latentsus (ajavahemik, mis kulub andmete ühest punktist teise saatmiseks – toim.), mis on võrreldav Tallinnaga või mõnel juhul isegi parem,” ütles Artiñano Lääne Elule. Ka on Haapsalus piisava võimsusega elektrivõrk.

„Hakkasime rääkima Haapsalu linnapea Urmas Suklese ja Lääne maavanema Innar Mäesaluga enam kui aasta tagasi ja nende suhtumine on olnud aktiivne, nad on analüüsinud projekti ja uurinud, kuidas seda saaks ellu viia,” lausus Artiñano.

„Haapsalus on ka IT–haridust pakkuv kolledž, mis võib hiljem olla abiks töötajate leidmisel,” arutles Artiñano, kuid lisas, et projekti mõnes faasis on vaja palgata ka välismaiseid IT-spetsialiste.

Andmekeskuse projekti idee arenes Artiñano sõnul välja sellest, et Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) tegi neile ülesandeks leida Hispaania ja Ladina-Ameerika investoreid, kes sooviksid Eestisse oma raha paigutada.

Suklese sõnul oleks andmekeskuse rajamine Haapsalule väga tähtis.

„Üks kole koht Haapsalu kesklinnas saaks korda. Tegemist on Haapsallu sobiva ettevõtmisega. See on keskkonnasõbralik ja inimesed, kes seal tööd saaksid, oleksid päris hea palgaga,” ütles Sukles.

Kuni 200 miljoni eurone projekt

Kavandatava projekti finantskorraldaja ja ettevõtte Algatus Finance OÜ esindaja Juan Sáenz-Diezi sõnul läheb andmekeskuse rajamine esialgse kava järgi maksma umbes 60 miljonit eurot, kuid on võimalik, et hind kerkib isegi 200 miljoni euroni. Investeeringuks vajaminev raha loodetakse saada Hispaania investoritelt.

„Ärimudeliks on colocation (andmekeskus, mille seadmeid, ruume ja andmesidet pakutakse klientidele rendiks – toim.), mis on paindlik klientide arvu ja nende ärimudelite poolest,” ütles Sáenz-Diez. „On Hispaania firmasid, kes on näidanud üles huvi rentida Baltikumis pilveteenuse pakkumiseks vajalikke servereid.”

FTR Consultantsi on Hispaania investorite leidmisel nõustanud ka Hispaania suursaatkond Eestis.

„Härra Artiñano on väga aktiivne Eesti ja Hispaania vaheliste sidemete tihendamisel,” ütles Hispaania suursaatkonna asejuht Jose Lorenzo Outón. Tema sõnul on viimasel ajal lisandunud Hispaania firmasid, kes Eestis äri ajavad.

„CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles – toim.) võitis Tallinna uute trammide hanke ja OHL Industrial ehitab koos Itaalia firma KT-Kinetics Technology’ga Viru Keemia Grupile uut diiselkütuse tehast,” lausus Outón.

Andmekeskus koosneks kahest hoonest

Sel nädalal linnavalitsuse korraldusega algatatud detailplaneering liidab Haava 2 ja 2a krundid. Neile kavatses Artinano firma 2010. aastal kehtestatud detailplaneeringu kohaselt püstitada nelja korrusega maju: esimesel korrusel äripind, teistel korterid.

Nüüd tahetakse krundid liita üheks kinnistuks, kuhu tuleb andmekeskuse projekti tehnilise poole eest vastutava Hispaania tehnoloogiakonsultatsiooni ettevõtte Tarsys esindaja Miguel Ángel Martínezi sõnul kaks hoonet.

Kinnistu on 6219 m². Et hooned on mitme korruse ja keldriga, tuleb rajatavate ruumide pind suurem kui kinnistu enda pindala.

Peahoone peaks tulema nelja korrusega, pinda on kokku 10 620 m². Seal oleksid IT-seadmete ruumid ja kontor. Teine, 1800 m² suurune kolme korrusega hoone on mõeldud ainult IT-seadmetele.

Mõlemat maja ühendab 6780 m² suurune kahe korrusega kelder, kuhu tulevad parkla jm ruumid.

„Vähemalt 10 330 m² kompleksist on mõeldud IT-ruumideks,” ütles Martínez. Tema sõnul oleks seal teoreetiliselt ruumi umbes 78 000 serverile.

Andmekeskus kasutab 25 MW elektrienergiat päevas, Imatra võrguteenuste juhi Kaupo Kuurbergi sõnul on see Läänemaa talvine päevatarbimine.

Ehituse algus sõltub sellest, kui kaua asjaajamine aega võtab. Martinez lootis, et ehitus võiks alata juba aasta lõpus, kuid ilma tõttu võib jääda ka kevadesse.

„Hoone peab saama valmis 2015. aasta lõpuks,” ütles Martinez.

10. septembril on Haapsalu linnavalitsuse saalis andmekeskuse detailplaneeringu eskiislahenduse avalik arutelu.

Plaanitav andmekeskus

  • Kompleksi pindala 19 200 m², sellest IT-ruumid 10 330 m².
  • Maksumus esialgse kava järgi 60 miljonit eurot. Võib kasvada 200 miljonini.
  • Asukoht Haapsalus endise lihakombinaadi maa–alal — kinnistud Haava 2 ja 2a.
  • Kasutatav andmeside maht 250 Gbps.
  • Energiavajadus 25 MW.

Allikas: FTR Consultants

VÄLISINVESTEERING

  • Andmekeskus kasutab 25 MW elektrienergiat päevas, Imatra võrguteenuste juhi Kaupo Kuurbergi sõnul on see Läänemaa talvine päevatarbimine.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Andmekeskuse investorite hulgas on ka ameeriklasi | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] saaksid ruumi rentida näiteks pilveteenuseid pakkuvad firmad. Pikemalt saab selle kohta lugeda siit ja […]

Andmekeskuse kõrgepingekaabel võib tulla mööda Tamme tänavat | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] ettevõte Tarsys. Lääne Elu on andmekeskusest pikemalt kirjutanud varem siin ja […]

Andmekeskus vajab Haapsalu linna läbivat kõrgepingekaablit | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Haapsallu plaanitava andmekeskuse elektriga varustamiseks tuleb läbi linna vedada 110kV kõrgepingekaabel, selgub andmekeskuse detailplaneeringut ettevalmistavast materjalist. […]