Saaremaa puukidelt leiti uus haigustekitaja

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

image

 

Puuk. Foto: Puuk @ puugiinfo

Borrelioosijuhtude arvu poolest Eestis esirinnas oleva Saaremaa puukidelt on leitud haigustekitajat Candidatus Neoehrlichia mikurensis, mida Eestis pole inimestel siiski veel diagnoositud, kirjutas Saarte Hääl.

“Tegemist on värskelt tuvastatud patogeeniga, mis avastati eelmisel aastal kogutud puukidel,” ütles Saarte Häälele Julia Geller, teadur Tervise Arengu Instituudi viroloogiaosakonnast, mis uurib koostöös Tartu ülikooliga haigusetekitajaid puukidel. Tema andmeil oli haigusetekitaja 3,6 protsendil uuritud puukidest. Järvamaa puukidel oli see näitaja 2,5 protsenti.

Gelleri andmeil pole haigus nii raske nagu puukentsefaliit, ent on üsna pika kuluga ning võib kaasa tuua kolm kuni kaheksa kuud kestva palaviku. “Borrelioosi puhul tavaliselt nii pikalt palavikku ei ole,” märkis teadur. Samuti on selle haiguse sümptomid külmavärinad, higistamine ja kaalulangus.

Bakteriaalne nakkus avastati Rootsis esimest korda 2009. aastal ühel 77-aastasel Göteborgist pärit mehel, kes jäi haigeks pärast paadimatka. Tänu antibiootikumiravile mees paranes.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments