Risti golfiküla sai paberil valmis

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Sellisena võiks õhust paista Risti külje alla kavandatav golfiküla. Repro planeeringust.
Sellisena võiks õhust paista Risti külje alla kavandatav golfiküla. Repro planeeringust

Ristil sai valmis planeering, mille elluviimine muudaks põhjalikult kogu selle piirkonna elu, kui plaan poleks nii ulmeliselt suurejooneline.

Risti volikogu võttis vastu detailplaneeringu, mille kohaselt saab aastaid Eestis tegutsev hispaanlane Javier Ortiz de Artińano rajada Risti külje alla täiesti uue küla, kus on elanikke niisama palju, kui on Risti vallas üldse kokku.

Raudtee ja Kuijõe maantee vahele põllule ning soisesse metsa rajatavas golfikülas peaks hakkama püsivalt elama 720 inimest. Tööd jaguks külas umbes 75 töötajale. Risti vallas elab praegu ligi 900 inimest.

See küla on suurtalu mõõtu — 165 hektarit —, sinna mahuks ära 330 jalgpalliväljakut.

Küla idee ja keskpunkt on golf. Peale selle on kavandatud külla lasteaed, klubihoone, spordikeskus, spaa, staadion, aerutamiskanal ja ratsakeskus.

Krunte on 210, enamasti eramud, aga on ka mõni rida– ja kortermaja. Ärikrunte on 15.

Golfiklubi territoorium tarastatakse, pääsu sinna kontrollitakse.

Küla — kellele?

Artińano on öelnud paar aastat tagasi Äripäevale, et nende sihtrühm pole ärieliit, vaid keskmine eestlane: noored pered, arstid, juristid, insenerid jt. Ta eeldab, et klubi liikmeist pooled elavad klubi elurajoonis — elamispinna saabki osta vaid Risti klubi liige. Ülejäänud külastajad tulevad Tallinnast jm Eestist. Golfiklubi puhul arvestatakse, et sellel on 1400 liiget.

Risti golfiklubi kodulehel lubab Artińano: korraldame üritusi ja pidusid, saab ratsutada, tuleb jooksu–, ratta– ja rulluisurada, mis talvel muutub suusarajaks.

Artińano loetleb kodulehel veel asju, mis on golfikülla kavandatud: jõusaal, tenniseväljakud, korvpalliplats, bassein, 500 m pikkune sõudekanal.

Artińano lootis ehitust alustada juba kaks aastat tagasi. Tema tollasel hinnagul kulub spordiklubi, staadioni, elamute ja teede rajamiseks umbes viis aastat ja 50–70 miljonit eurot ehk miljard krooni.

Mida vald võidab?

Volikogu liikmed olid planeeringut vastu võttes üsna skeptilised. Heikki Salmi arvates ei ole selge, mida vald selle külaga võidab. Põllumees Elvo Leppmaa muretses, et kaotab põllumaad ja võib jääda tööjõukonkurentsis alla.

Planeeringu koostaja maastikuarhitekt Raimo Klesmenti sõnul peaksid valda huvitama maamaks, töökohad ja võimalus müüa oma toodangut ning teenuseid. Ratsabaasile on kopleid vaja.

Vallavanema Rein Kruusmaa sõnul muudaks golfiküla valla atraktiivseks paigaks.

Mis saab edasi?

Vallavolikogu võttis Risti golfiküla planeeringu detsembris vastu. Planeering on 27. detsembrist 23. jaanuarini kõigile tutvumiseks ja kaasarääkimiseks kättesaadav.

Planeeringu ja keskkonnamõju hindamise materjalidega saab tutvuda valla kodulehel ja vallamajas kohapeal. Avalikustamise ajal saab teha vallavalitsusele või planeeringu koostajale OÜ Pärnu Instituut ettepanekuid ja küsimusi.

Planeeringu avalik arutelu on 4. veebruaril Ristil. Vallavanem Rein Kruusmaa lootis, et planeeringuprotsess lõpeb sel kevadel.

Risti golfiküla
• Suurus 165 ha
• 18 auguga golfiväljak, 9 auguga pitch and putt väljak, ning driving range.
• Klubil eeldatavasti 1400 liiget. • Kuni 800 eluaset, klubihoone, spordikeskus, spaa, äripinnad, staadion, aerutamiskanal, lasteaed.
• Elamukrundid on 960–2600 m².
• Püsielanikke kuni 720, lisaks teenindav personal, külalised.
• Detailplaneeringu algatas Risti vallavalitsus Ftr Consultants OÜ taotluse alusel.
OÜ Ftr Consultants
• Osakapital 26 824 eurot, enamusosakud kuuluvad Javier Ortiz de Artińanole.
• Vahendab kinnisvara ja aitab leida investeerimisobjekte, pakub lahendusi, koostab detailplaneeringu, peab läbirääkimisi koostööpartnerite ja riigiasutustega.
• Aitab hallata ja arendada välisinvestorite Eestis asuvat kinnisvara. Konsulteerib.
• 2011. aastal oli kolm töötajat.
• 2011 oli müügitulu 34 225 ja kahjum 20 227 eurot. Kahjumi põhjendus: investeeriti tegevuse laiendamisse.
• Peamine kulu 2011 oli tööjõukulu.

Risti Club OÜ
• Asutatud 2008, ainuke osanik ja juhatuse liige on Javier Ortiz de Artińano, tegevusvaldkond sama mis Ftr Consultantsil, lisaks ka Risti golfiküla arendamine. Töötajaid ja erilist majandustegevust 2011 ei olnud.
Allikas: Krediidiinfo, risti.ee

Javier Ortiz de Artińano

Hispaanlasega, kes elab Eestis kümmekond aastat, Lääne Elu ühendust ei saanud.

Ajakirjanduse andmeil on ta pärit Baskimaalt. Krediidiinfo andmeil on ta vilgas ärimees, ta on olnud seotud paarikümne firmaga. Krediidiinfo andmeil on ta praegu kas osanik või juhatuse liige või mõlemad 19 firmas. Nende seas on ka OÜ Risti Club. Ta on Hispaania–Eesti kaubanduskoja juhatuse liige.

Haapsalus kuulub Artińanole mitu krunti endise lihakombinaadi alal. Räämas ja prügimäeks muutuva krundi seisukorrast kirjutas mõne kuu eest Lääne Elu.

Suvel 2010 kehtestas linnavalitsus Haava 2 ja 2a krundi detailplaneeringu, mille algataja oli Artińano. Kruntidele pidid tulema nelja korrusega majad, esimesel korrusel äripinnad ja teistel korterid. Planeeringust ei ole asja saanud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kas on aru peas?
11 aastat tagasi

See jutt meenutab mulle Ilfi ja Petrovi kangelast Ostap Benderit, kes hullutas Vasjuki linna malehuvilisi. Olen veendunud, et Risti vallas ei ole enam mingit kompetentsi valitsemise alal ja tuleb see punt sealt vallamajast laiali saata.

jah
11 aastat tagasi

nagu oleks toslemitega tegu

taara
11 aastat tagasi

Kui juba unistada, siis suurelt ja esmajärjekorras Läänemaa Väravast, millelt avaneb vaade lummavale rabamaastikule, kuhu lihtsureliku jalg sattuda ei või, sest mine tea kas, lenduehmunud tedrekana oma pesale tagasi tuleb ja järglasi kasvatab. Unistades taastatavast raudteest ja tuulekiirusel kihutavast Lendavast Läänlasest, kes viib minema Läänemaa viimased asukad Tallinna lootuses saada tasuvat tööd ja tasuta bussisõitu, lootuses saada mõne äärelinna kübrokkuudi omanikuks ja elupäevade lõpuni pankureid nuumates. Unistades päratutest Risti ja Vidruka golfiväljakutest Läänemaa rabade ja soode keskel, mis peaksid kohale tooma kogu Euroopa golfiparemiku, nii et Niitvälja ja Jõelähtme vaatavad vesise suuga pealt kuidas neilt viimne kui üks külastaja Lendava… Loe rohkem »

unzip@hõbepaber.cov
11 aastat tagasi

lõpuks ometi on kapitalismi särav päike jõudnud ka maarjamaale ja kuldab kõik üle millele vaid oma kauni näolapi pöörab.

golfikülade boom lõppes läänemaailmas kümmekond aastat tagasi. arengumaadesse tõsi jah alles jõuab. nagu ka juuresolevalt pildilt näha 🙂

a noh, mis me ikka sinna Skandinaavia planeerimispraktika poole oma pilku pöörame
– on see juu meiesuguste tarkade jaoks liiga harmooniline ja liiga olemasoleva
maastikuga arvestav. Eestlane on ikka rohkem ju skandinaavlane oma mõtte- ja
teguviisilt kui põhjanaabrid. eksjuonju.

tubli on. istu viis.

metroo
11 aastat tagasi

Ja miks ei rajata sinna veel metrood koos Brüsseli kiirühendusega?
Järjekordne välismaalane tuleb Eesisse pettust tegema.Soodabuum, mis muud.

oh
11 aastat tagasi

see arendaja ei suuda ju olemasolevaidki krunte (endine tapamaja Haapsalus) korras hoida.Millest siin veel rääkida……

Inimene
11 aastat tagasi

Päris hea, kahju, et eestlane ise ei hooli rahva püsima jäämisest.

mõtle hoolega
11 aastat tagasi
Reply to  Inimene

mõtle nüüd hästi hoolega järgi kes seda sulle õpetas ?

maaelu
11 aastat tagasi

Ma saaks aru, kui keegi rajaks maarajoonidesse, lehmalaudad ja sinna kõrvale väikese piimakombinaadi, seafarmid ja sinna kõrvale lihakombinaadi, kanala jne. aga mingi tühjade taskutega ja andke minjard krooni ma teen???
Naerukoht :)))

mine seemneid sööma ennem kui hakkad asjdest aru saama
11 aastat tagasi
Reply to  maaelu

seda pole tarvis. muidu hakkate veel tootma siin midagi ja siis pole euroopa onudel enda turujääke enam kuskile panna. oht on et sa jäädki maale elama õpetad enda lapis ka veel ja nurme vabrik ja elekotekil pole enam nobedaid töökäsi kuskilt võtta et rootsi pankade laene teenindada.

IRW
11 aastat tagasi

—————– _ Mis saab edasi? Vallavolikogu võttis Risti golfiküla planeeringu detsembris vastu. Planeering on 27. detsembrist 23. jaanuarini kõigile tutvumiseks ja kaasarääkimiseks kättesaadav. Planeeringu ja keskkonnamõju hindamise materjalidega saab tutvuda valla kodulehel ja vallamajas kohapeal. Avalikustamise ajal saab teha vallavalitsusele või planeeringu koostajale OÜ Pärnu Instituut ettepanekuid ja küsimusi. Planeeringu avalik arutelu on 4. veebruaril Ristil. Vallavanem Rein Kruusmaa lootis, et planeeringuprotsess lõpeb sel kevadel. _ ——————————- Vallavalitsus PEAB KOOSTAMA tegevusplaani juhuks, kui kogu see maa seal on metsast puhtaks roogitud ja segi pööratud. Ja nii jääbki. Aastakümneteks. Et siis, MIS SAAB SIIS EDASI? KES MAKSAB POOLELI JÄÄNUD “ARENDUSE” eest?… Loe rohkem »

loomade farm
11 aastat tagasi

iga kuu väike lüps… aegajalt paar süsti… õnneks ei aeta kummikinnast teatud mulgust sisse…

IRW
11 aastat tagasi

Las RISTI valitsus ennem ootab, kuni oxford park

http://www.oxfordpark.ee/

valmis saab. Juuru kandis. See mida arendatakse hoogsalt juba 2007 aastast saadik.

Palju õnne kergeusklikele 🙂 🙂 🙂