Hiiumaa lähistelt leiti sajandivanune unikaalne Vene allveelaev

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Technical Diving Estonia sukeldujad avastasid Veeteede ameti võimalikke vrakikohti uurides Hiiumaa lähistelt unikaalse I maailmasõja aegse Vene allveelaeva.

Sukeldumislaev "Deep Explorer" leidis möödunud nädalavahetusel Hiiumaa lähistelt allveelaeva vraki. Hetkel käib tema lõplik tuvastamine, kuid ehituse iseärasused annavad alust arvata, et tegemist võib olla unikaalse I maailmasõja aegse Vene keiserliku allveelaevaga "Akula", vahendas Delfi.

"Akula" ehitati 1906-1911 Balti laevatehases Kroonlinnas ning oli vraki leidnud Tanel Urmi sõnul I maailmasõja alguseks sõiduulatuse ning relvastuse poolest üks parimaid oma klassi allveelaevu maailmas.

"Akula" osales I maailmasõja merelahingutes Läänemerel. Tõenäoliselt sõitis allveelaev periskoobisügavuses, kui ta miini otsa sattus. Plahvatuse tagajärjel purunes vöör ja laev vajus 30m sügavusele. Kõik 35 meeskonnaliiget hukkusid

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Martti
9 aastat tagasi

Meie lipsuga mees saab edulugu rääkida kuidas me kunagi imperealisti vastu võitlesime.
Tublid mehed need sügaviku avastajad.