Haapsalus avab uksed Osho keskus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Eile õhtul alustas Haapsalu vanas teenindusmajas tegevust Osho meditatsioonikeskus.

Osho keskuse rajamise taga on psühholoogiahuviline ettevõtja Toomas Kadarpik, kes koos Veet Manoga toimetas Tallinna Osho keskuse avamise juures.

Ruume hakkab meditatsioonikeskus jagama jooga ja pilatese gruppidega, et rent ei läheks liiga kalliks ja mediteerimas saaks käia mõistliku hinna eest.

Tunde hakkab andma Kadarpik ise. Tavalise meditatsioonikorra hind hakkab olema 5 eurot, aga külalisesinejate puhul kallim. Meditatsioonid hakkavad toimuma 2–3 korda nädalas ja hiljem on plaanis neid igal õhtul teha.

„Haapsalus on mõte teha puhtaid Osho meditatsioone ja kutsuda inimesi kohale, plaan on asi värvikaks teha” ütles ta.

Indiast pärit vaimne õpetaja Osho ise suri juba üheksakümnendatel aastatel, aga tema õpetused on elus senini, raamatupoe riiulid on täis tema nime all ilmuvaid teoseid.

Osho ei kirjutanud ühtegi raamatut, aga tema õpilased salvestasid tema õpetused ja nüüd ongi tema nime all ilmunud sadu raamatuid. Enne kui Osho suri, palus ta põletada kõik pildid endast, näitamaks, et oluline pole tema isiksus, vaid see, mida ta õpetab.

Gestaltpsühholoogia ja psühhoteraapiaga kokku puutunud Kadarpik rääkis, et Osho meditatsioonid on rohkem teraapia moodi, tavapärast istumist ei ole.

„Mõnes mõttes on Osho meditatsioon teaduslik, ta toimib väga tugevalt ja intensiivselt,” rääkis Kadarpik.

Osho meditatsioonid kaasavad nii nuttu, naeru kui tantsu. „Palju asju on inimestele sisse jäänud. Kui inimestel on meeletu kurbus sees, siis see ilma nutmata välja ei tule, sama on vihaga — allasurutud viha tuleb füüsiliselt välja elada,” rääkis Kadarpik, kes ise pärast Osho meditatsiooniga tegelemist on ilma pingutamata vabanenud 30 üleliigsest kilost.

„Minul on kõik sõltuvused loomulikult ära kukkunud, viimane oli magus — Soomes on suhkur defineeritud sõltuvusainena, see on seotud allasurutud emotsioonidega,” rääkis ta.

Kadarpiku sõnul viibki Osho tehnika emotsionaalse puhastumiseni ja meditatiivse seisundini, kus inimene vaatleb ja on oma emotsioonidest teadlik, aga neid enam alla suruda ei saa, nii muutuvad mõtted vabamaks ja inimene saab mõelda vabatahtlikult, mitte ei pea kannatama sundmõtete all.

Septembrikuus on plaanis kutsuda siia sakslasest õpetaja Indiast Osho Pune keskusest, et koolitada välja uusi õpetajaid.

Meditatsioonitunnid kestavad kaks tundi. Kadarpik ise on värskelt Indiast Osho meditatsioonikeskusest naasnud, kus tegi läbi 4 nädalat kestva praktika, mis hõlmas üks nädal iga päev kolm tundi naermist, teine nädal nutmist ja kolmanda nädala vaikust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments