Merikotka kaitsekava sai ministri allkirja

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Foto: Eesti ornitoloogiaühingu ESTLAT projekti kaamera

Foto: Eesti ornitoloogiaühingu ESTLAT projekti kaamera

Keskkonnaminister kinnitas kalakotka, kaljukotka ja merikotka kaitse tegevuskavad, vahendas keskkonnaministeeriumi pressiesindaja BVerit-Helena Lamp.

Eestis pesitseb kuus liiki kotkaid – kala-, kalju- meri- ja madukotkas ning suur- ja väike-konnakotkas ning kõik nad vajavad ranget kaitset. „Kotkaste arvukus on viimastel aastatel küll stabiliseerunud, aga et asjad läheksid veel paremini on tarvis süstemaatilist tegutsemist. Kotkad kui tippkiskjad on ka head keskkonna indikaatorid – kui neid on palju, näitab see ürglooduse ja tervete ökosüsteemide olemasolu,“ ütles keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

Merikotkas on Eesti rannikualadel ja suurte siseveekogude ja jõgede lähedal levinud lind, kelle arvukus on viimastel kümnenditel taastunud, kuid ajaloolist arvukuse taset ei ole seni saavutatud. Hinnanguliselt elab Eestis praegu 220-250 paari merikotkaid, kuid liigi arvukus oli sajandeid tagasi kindlasti suurem.

Merikotka olulisemaks ohuteguriks on jätkuvalt erinevad keskkonnamürgid sealhulgas pliihaavlite kasutamine, lisaks ka sobivate pesapuude nappus ja pesapaikade hävimine, pesitsusaegne häirimine, toitumisalade kvaliteedi langus, hukkumine elektriliinides, teedel ja tuuleparkides.

Kinnitatud tegevuskava pikaajaline kaitse-eesmärk on merikotka arvukuse taastumise võimaldamine ja liigi säilimine Eestis vähemalt 300 paari suuruse asurkonnana.

Kaljukotkaid on Eestis hinnanguliselt umbes 60 paari. Eesmärk on 2027. aastaks arvukus tõsta 80 paarini. Kaljukotkaste populatsiooni mõjutab kõige enam toitumisalade hävinemisest ja kvaliteedi langusest tingitud saakloomade arvukuse langus. Järjest enam muutub arvestatavaks ka häirimise ohutegur.

Kalakotkas on levinud Kirde-, Ida- ja Lõuna-Eestis, kuid täheldada võib levikuala laienemist üle Kesk-Eesti lääne suunas, taastades väga aeglaselt oma kunagist levilat. Eestis hinnatakse kalakotka arvukuseks 50-60 paari ja viimastel aastatel on võimalik märgata arvukuse stabiliseerumist. Kalakotka ohuteguriks on mitme väiksema mõju kuhjumine, sealhulgas pesapaikade vähesus, elupaikade killustumine, häirimine, keskkonnamürgid, toidukonkurents. Kalakotka kaitse tegevuskava pikaajaliseks eesmärgiks on arvukuse suurendamine ning tehispesadest sõltumise järk-järguline vähendamine.

Tegevuskavade eelnõude ettevalmistamist koordineeris Keskkonnaamet ja kavad koostati koostöös Kotkaklubiga. Tegevuskavade koostamist rahastas Euroopa Regionaalarengu Fond.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
69 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
www.OilersRepublic.com
10 aastat tagasi

世界中のお客様に提供しています1956年に設立された会社は、当時ファッションアイコンであったマリークワントと
http://www.OilersRepublic.com

www.myonlinetesting.com
10 aastat tagasi

「男なのにジャラジャラと付けたアクセサリー」
http://www.myonlinetesting.com

www.southfloridafasn.org
10 aastat tagasi

の拍子で業態で店舗や年商億円を超える出店にも耐えうるしくみ、ひとつの「ビジネスモデル」を確立したと言えます。これはローリーズファームだけでなく、グローバルワーク、ジーナシス、レプシィムなどにも応用できているので、ある意味、普遍的なモデルと言って間違いないでしょう。
http://www.southfloridafasn.org

i fake oakley sunglasses
10 aastat tagasi

Ravens v, Patriots. This is actually the way it is often the latter time intervals men and women competitors encountered and that is certainly the way new-found britain mentor payment Belichick can expect so that it is in modern times in cases where he confronts Baltimore in an outrageous debit credit cards playoff golf contest. “You need to think you are going to be in an in depth gameplay at this point of year, He explained.
i fake oakley sunglasses http://www.minneapolisfoundation.org/homePAGE.asp?id=7525

cheap oakley sunglasses
10 aastat tagasi

Acting professional Garret Dillahunt ‘s 49. Actor or actress comic Scott Krinsky is also 45. Rock n roll music performer Chad Taylor(Friendly) Is often 43.
cheap oakley sunglasses http://primadonnas.ie/oakley/index.php

vetement abercrombie
10 aastat tagasi

Robes ABERCROMBIE & FITCH femme
vetement abercrombie http://zkrainynba.com/wp-editors/abercrombiefrance.php?p=vetement-abercrombie

vibram five fingers price
10 aastat tagasi

It is so good for being right here and then study this Sounds in my experience just like, as long as you usually do not publish tunes your current good to go.
vibram five fingers price http://www.internationalevents.com.au/resources/imges/index.asp?id=92

jordans free shipping
10 aastat tagasi

You produced some decent points there. I looked on the net for the problem and found most individuals will go together with together with your website.
jordans free shipping http://jordansshoessfg.57962.x6.nabble.com/Choosing-An-Power-Star-Property-td2.html

timberland outlet
10 aastat tagasi

Grooveshark set it up a terrible disease in which compelled me personally in order to reformat my very own >12 thirty day period aged laptop computer and from now on keep in mind that perform exactly the same. It turned out a freak thing nevertheless I have observed other people say the identical on different discussion boards.
timberland outlet http://www.timberlands-storeuk.com/

Adidas jeremy scott
10 aastat tagasi

Thing you are talking about a lot of sense. Yet, consider this, let’s suppose you integrated a little more? I am talking about, I do not want to teach how to run your site, however if you added something which could grab people’s particular attention? Just as a video or simply a graphic or maybe few for getting people psyched concerning what you are talking about.
Adidas jeremy scott http://jeremy-scott-femme.teamflex.net