Politsei lahutas raudtorudega kaklevad jõugud püstolilaskudega

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Statoili tankla Uuemõisas oli pühapäeva varahommikul tunnistajaks kaklusele, kus läksid käiku torud ja kurikad. Foto: Arvo Tarmula
Statoili tankla Uuemõisas oli pühapäeva varahommikul tunnistajaks kaklusele, kus läksid käiku torud ja kurikad. Foto: Arvo Tarmula

* Tüli algas tund aega varem, mil politsei sekkus kahe seltskonna sõnelusse

Möödunud pühapäeva varahommikul tulistas politseipatrull Uuemõisas Statoili parklas kakluse peatamiseks kaks hoiatuslasku.

Kell 6.19 sai politsei teate Statoili parklas toimuvast kaklusest. Tanklasse jõudes leidis patrull eest kakluse, mille kiireimaks lõpetamiseks otsustasid politseinikud tulistada õhku kaks hoiatuslasku.

„Kohale jõudnud patrulli esmasel hinnangul toimus kaklus aktiivselt, oli alust arvata, et hoiatuslaskude kasutamine on kiireim võimalus raskemate tagajärgede ärahoidmiseks,” sõnas Haapsalu kriminaaltalituse juht Andrei Taratuhin.

Juhud, kus õiguserikkujate korralekutsumiseks hoiatuslaske kasutatakse, ei ole igapäevased. Detailsemat kirjeldust toimunust ei saa politsei Taratuhini sõnul avaldada, sest kriminaalmenetlus käib ja asjaolusid selgitatakse.

Taratuhini sõnul allusid kaklejad pärast hoiatuslaske korrale ja kõik kaheksa 23–35aastast Läänemaa meest jõudsid samal hommikul kas politseibussiga või vabatahtlikult Haapsalu politseijaoskonda. Teada on kõigi kakluses osalenute andmed.

Kuigi korrarikkujad ei ole Taratuhini sõnul Haapsalu politseinikele tuttavad „kliendid”, puutus sama patrull samal varahommikul kaklejatega varemgi kokku.

Vastasseis tekkis juba varem kesklinnas

Kella 5.15 paiku sekkusid tavapärast patrulli tegevad politseinikud Haapsalu kaubanduskeskuse ees kahe seltskonna sõnelusse. Taratuhin kinnitas, et tegemist oli samade meestega, kes hiljem Uuemõisa tanklas kaklesid.

Korrakaitsjaile tundus, et seltskondade vahel võib tekkida tüli. Politsei soovitas neil rahuneda ja lahkuda. Seepeale lahkus üks meestesalk oma autoga, teine võttis takso.

Ühe seltskonna omavahelisest vestlusest jäi patrullile kõrva, et kavatsetakse sõita Uuemõisa tanklasse.

„Kui patrull mõne aja pärast tanklat kontrollis, oli üks seltskond seal. Nad olid omaette, kõik oli rahulik,” ütles Taratuhin. Kuni uue, kell 6.19 tulnud väljakutseni jätkasid politseinikud tavapärast patrullimist.

Taratuhini sõnul alustati kriminaalmenetlust karistusseadustiku kehalist väärkohtlemist käsitleva paragrahvi alusel. Kui menetlus lõpule viiakse, antakse juhtum prokuratuuri käsitleda, lõpliku karistuse määrab kohus.

Maksimaalne karistus kehalisel väärkohtlemisel on kolm aastat vabadusekaotust.

Anonüümseks jääda soovivate allikate põhjal võis lugu olla ligilähedaselt järgmine.

Mis laupäeva öösel õieti juhtus?

„Pikemat kasvu mees saab täna peksa,” ütles Lemoni baari WCs üks mees teisele.

Pärast seda läksid mehed välja, Lemoni ette moodustus kaks kampa, ühes Haapsalu, teises Linnamäe mehed. Pikemat kasvu mees Linnamäelt oli laupäeva öösel tüli norinud kõigiga, kes vähegi vedu võtsid.

Hetkel, mil politsei kell 5.15 Lemoni ette parklasse jõudis, olid mehed juba mõnda aega rüselenud. Korrakaitsjad ajasid kambad lahku, aga koju ei kippunud rüselejaist keegi.

Seepeale suunas politsei „Linnamäe poisid” taksopeatusse. Need võtsid kaks taksot, kummaski kolm meest, ja sõitsid Uuemõisa Statoili.

Haapsalu kolmik jäi ootama sõbra autot. Kell oli umbes 5.40.

Kaklus oleks peaaegu ära jäänud

Statoilis tellisid „Linnamäe mehed” uue takso, et Linnamäele sõita, kuid peagi sõitis tankla kõrvale must universaalkerega Volvo. Autost astusid välja kolm Haapsalu meest ja autojuht, pakiruumist võeti välja üks liiklusmärgi posti meenutav raudtala, üks puust kurikas ja peenem raudtoru.

Hetkel, mil neli linnamäelast tanklast väljusid, läks veoautode tankimisautomaadi juures „andmiseks”. Raudtorudega palju peksta ei jõutud, pikem Linnamäe mees võttis need teistelt ära; löögiriistu lendas teistelgi käest, nii et peagi lasid ka linnamäelased osa vastaste „relvi” käiku.

Vahepeal liiguti kakeldes asfaltplatsilt murule, kostis vaid löökide häält ja seda, mida või kuidas keegi oli teisele halvasti öelnud.

Tankla WCst naasnud ja kaklusele peale sattunud kaks linnamäelast üritasid küll sõpru kaklust lõpetama veenda, kuid see kurikaid ja käsi loopivaid mehepoegi ei peatanud. Nii jäid semud kaklejaid nõutult kõrvalt jälgima.

Juhuslik möödasõitja kutsus politsei

Kell 6.19 sai politsei möödasõitjalt väljakutse: kiirustagu, kaklus on väga tõsine!

Linnast sõitis kohale vilkuritega politseibuss. Politseinikud hüüdsid: „Kõik pikali!”

Et käskluse peale löögid ei vaibunud, lasi politseinik kaks hoiatuslasku õhku. Üks mees viskas pikali, mõningase mõttepausi peale ka teine, kuus ülejäänud kaklejat jäi püsti.

Statoili pressiesindaja Jaanus Pautsi sõnul on tankla turvakaamera salvestuselt näha, kuidas politsei saabudes kaklejad kohe käed üles tõstsid ja kakluse lõpetasid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sss
11 aastat tagasi

nii kollane uudis

Hea,et
11 aastat tagasi

…vähemalt seekord politsei tasemel oli. Aga kui nad julgeks eravrvides autoga patrullida ja igal nädalavahetusel mõne Aafrika või Lemoni ees kaklejatest paariks nädalaks kambrisse viis,läheks asi paremaks. Ka Lääne Elu võiks tegelikust Haapsalu ööelust (eriti peale palgapäevi) kirjutada…..

Anonüümne
11 aastat tagasi
Reply to  Hea,et

Mida siin kirjutada on täiesti tavaline elu standard x linnas Eestis, pigem selline lahjemapoolne, sest rahvast on vähe ja väljas käib need veel vähem. Kuked teevad nokad niiskeks ja siis taidlevad hiljem omavahel see kaasneb inimtsivilisatsiooniga igal pool ja pole siin midagi kummalist. Nüüd ka läksid poisid kuskil burskisabas omavahel karvupidi kokku, keksisid ja vehkisid kaigastega. Las krt taovad üksteist, siis jätavad ülejäänud inimesed ümberringi sellest eemale, et kellelgi veri vemmeldab ja puudub piisav võimekus selle vemmeldamise mõistlikuks maandamiseks. Ega see praegune juhtum poleks ka mingit uudiskünnist ületanud, kui poleks patrullid paugutama kukkunud. Ei tahaks uskuda, et tahtlikult põmmutati, kuuldud… Loe rohkem »

eee
11 aastat tagasi
Reply to  Anonüümne

Jutt õige.Üks kõrgelt haritud upsakas ametnik ei osanud isegi sõna “invaliidsuspensionär” õigesti kirjutada. No ega erilist respekti tõesti selline ei tekita.

Tossi loss
11 aastat tagasi

Jep, parem rohkem segu kui kurikaid ja liiklusmärke. Aga sigadele lükatakse ikka “küna” ette. Seda ka Linnamäel:)

Seakõrv
11 aastat tagasi

Mis imelikud mehed siis Haapsalu ringi käivad liiklusmärgid autos. Need sellid on ju kohe sellega arvestanud, et võib neid ilmselt mõnes kakluses vaja minna. Haapsalus on üks tuntud nn Norra ehitaja kes siin tiibu laiutamas käib ja siis kohe putket teeb kui tahetakse korralik koslep anda. On oma kambaga valinud välja keskmisest raskemas joobes mehi ja siis käib korralikult rusikate ja jalgadega üle. Pärast aga ruttu Norra tööle ja vehib seal mitmed kuud järjest tööd kuniks asi vaibunud on. Paraku on siin linnas aga mõni munadega mees ka kes siis pärast asja lahendama hakkab ja kadakat Uuemnõisas otsimas käib. Seniks… Loe rohkem »